W tym roku odeszla ostatnia osoba z rodziny, ktora pamietala tamten czas. Moja mama, miala wtedy 10 lat…
Ojej ogromnie Ci wspólczuję…
Kiedyś czekając na znajomych,urządziłem sobie taki marsz…Było tych tablic pamiątkowych na Mokotowie mnóstwo.Pewnie i dzisiaj są…
Jeśli się ZATRZYMAĆ,skupić odrobinę i odłączyć od tych nieznośnych debilizmów wypełniających codzienne doniesienia…To zostaje w człowieku i to nie bynajmniej jako jedynie bilans zysków i strat.
A wczoraj rocznica podpisania aktu kapitulacji Powstania Warszawskiego,podpisanego przez “Bora” Komorowskiego…
Gen. Anders uważał tych dowódców AK, którzy wywołali Powstanie Warszawskie, za mega nieodpowiedzialnych zbrodniarzy, którzy powinni trafić pod sąd wojenny.
No i kogo teraz będziesz myślała nie słuchać? Pewnie mnie …
Różne sa zdania na ten temat.
Co nie zmienia faktu, ze powstancy to bohaterowie
A Anders?
Jemu należałoby się osobne pytanie. Postac nietuzinkowa na pewno.
Co do argumentacji?
Znal od podszewki sowietów, jeszcze w okresie międzywojennym krytykował przygotowanie Polski do ewentualnej wojny, zdawał sobie sprawę z tego, że to decyzja, która niczego dobrego nie przyniesie.
Ale czy chciał kogos przed plutonem egzekucyjnym stawiać?
Nie szukała bym sensacji.
A Ty akurat Powstanie przeżyłeś
Nie pcham się w nieodpowiedzialne awantury. Oświecam… Niemniej, wspierając Solidarność, doprowadziłem do zasadniczych zmian geopolitycznych na Ziemi…
Jak ktoś by Cię nie znał, Okonek, to mógłby Cię wziąć za dużo młodszą. Wolno się starzejesz, o ile w ogóle… Żeby jeszcze nie ta Twoja złośliwość, może mogłabyś być do życia…
Gadaj zdrów. Zakładałeś KOR czy ROBCiO?
Zapewniłem sposobem wygraną Solidarności w wyborach 4.06.1989, co zmieniło geopolitycznie całą ludzkość.
To Ty Lechu? Bylo napisac, ze uzywasz ksywki Harmonik…