Które wynalazki (nieharmonijne oczywiście ) były najbardziej przełomowe w dziejach ludzkości?
Ja obstawiam Guttenberga. Nota bene, nie wiedziałem, że w Polsce można też obejrzeć oryginalną biblię Guttenberga…
Które wynalazki (nieharmonijne oczywiście ) były najbardziej przełomowe w dziejach ludzkości?
Ja obstawiam Guttenberga. Nota bene, nie wiedziałem, że w Polsce można też obejrzeć oryginalną biblię Guttenberga…
Korzystanie z ognia i koło.
Takich Biblii, jak w Pelplinie jest na świecie 48. Każda z nich na dzień dzisiejszy, wyceniona jest na ca 10 milionów dolców.
Tak drogie są jeszcze dwie książki; - Ewangeliarz Henryka Lwa i Kodeks Leicester Leonardo da Vinci Są to oryginały.
W historii ludzkości jest cały szereg następujących po sobie przełomowych wynalazków i odkryć. Jednak bez sensu wydaje się wybierać ten najważniejszy, bo bez z nich nie bylibyśmy obecnie w miejscu, w którym jesteśmy, lub w ogóle by nas nie było.
Jeszcze jeden wynalazek korzystanie z procesow fermentacji))
Bez teyo,by sie czlowiek nawet nawalic nie mogl)))
Najważniejszy.
Nawet chodowla zwierzat,nie byla tak wazna i uprawa roli)))
Zagrycha później.
O i tesciowa,to tez wazny wynalazek))))
Ale z dwoma zębami.
Ktos musi piwo otwierac,juz bym jej nawet tego bolacego darowal./wybil
Litosciwy jesten)))
Tylko się nie pomyl i tego bolącego nie zostaw. Bolącym otwierać piwo, to nawet na teściową za dużo. No chyba, że bardzo wredna.
Jak wredna,to nie ma,ze boli)))
Moje miasto od Pelplina dzieli rzut beretem
Ciekawostka na temat Biblii Gutenberga.
I piwo otwarte być musi.
Sprawa mi znana. Nie byłbym sobą, gdybym tym się nie zainteresował. Biblię tę widziałem, bo byłem w tym muzeum.
Uważam, że poza wymienionymi…papier i antybiotyk (penicylina).
Wymieniać można bez końca, chociażby elektryczność.
@Bocca-Lupo Mieszkasz na Kociewiu? Okolice Tczewa.
W samym
Tczewie?
Tak.