Piję łyżkę stołową przed snem i są to często jedyne tłuszcze roślinne w mojej diecie. Nie wiem czy mi to pomaga czy nie ,po prostu tak robię. Piwa nie pijam.
Też mam skojarzenia z aktorkami, jak Ty i @Bingola.
Fakt.Szczególnie ostatnio…
To się rzadko zdarza ale zaraz po jej śmierci,wpadły mi trzy albumy z jej dyskografii…Mimo iż to generalnie,nie moja muzyka…Nie wiem…Ona miała coś w sobie.Coś takiego że nie sposób jej nie lubić.
I na koniec jak sądzę…Olivia D’Abo
.To jednak fajna historyjka więc nie odmówię sobie…
Olivia to córka Mike’a D’Abo,wokalisty i muzyka grupy Manfreda Manna,w rozmaitych składach z lat 60-tych.Nam znana głównie z serialu”Cudowne lata”,w którym grała starszą siostrę Kevina Arnolda.Baaardzo hippiesowała wtedy ![]()
To jednak nie wszystko.Pamiętacie Jamesa Bonda z 1987 roku?The Living Daylights…Timothy Dalton jako Bond i świetna piosenka zepołu A-ha…W filmie zaś… Kara Milovy,czeska “prześliczna wiolonczelistka”.To była Maryam D’Abo,kuzynka Olivii ![]()
Z oliwkami i z oliwą. Imię popularne ostatnio. Znam 4 dziewczynki w wieku 7-13 lat które mają tak na imię.
Jeszcze z halą sportową w Gdańsku-Oliwie.
Mnie się jeszcze kojarzy z imieniem Oliwer. Czy jest to samo imię?
Chyba męska wersja.
Sa dwie wersje - normandzkie, od słowa Alfihar , oznaczającego “armia elfów” lub jak niektorzy uwazaja od łacinskiei, meskiej wersji Olivia.
Choc to byloby dziwne, bo w przekazach starozytnych imie sie nie pojawia, az do XI wieku mniej wiecej, kiedy Imperium bylo juz wspomnieniem, i to właśnie w polnocnej Francji, jako zwiazane z wojna, wojskiem, czyli calkowite przeciwienstwio pokojowo do swiata nastawionej Oliwii ![]()
Niemal dokładnie rok temu,zmarła Olivia Hussey,pamietna Julia z filmu Franco Zeffirellego"Romeo i Julia" a także Maria ,matka Jezusa ze znakomitego"Jezusa z Nazaretu",tegoż reżysera.
Można ja także pamietać z barwnej ekranizacji"Śmierci na Nilu" wg.A.Christie…