Z czym Ci się kojarzy imie Oliwia?

Jakie masz skojarzenia z imieniem Oliwia?

2 polubienia

Botanicznie i srodziemnomorsko. Moze troche biblijnie?

2 polubienia

Mi też podobnie, ale są też i inne skojarzenia.

Imie jest bardzo popularne, wiec kojarzyc sie moze z wieloma tematami - od planetoidy po bohaterke Szekspira. Tak wydaje mi się, ze “wysyp” Oliwek to byla druga polowa XX w., a przez jakis czas w Polsce była “imieniem magicznym”, takim jal Brajanrk czy Dzesika.
No może łatwość spolszczenia bez dziwnej trankrypcji? To piętro wyzej ..?

1 polubienie

Z Olivią Różański.Sliczna i wspaniała polska,siatkarka!

1 polubienie

Z pewnością lepsze niż…Oliver :face_with_raised_eyebrow: :roll_eyes:

Oliwier Piwoń?
Ja to sie zawsze zastanawialam, bo w Hiszpanii formy Maria Jesus i meskie Jesus Maria sa popularne, a Jezusów po ulicach troche chodzi ..
Wyobrazasz sobie w szkole Jezus Maria Kowalski, do tablicy…:winking_face_with_tongue::grinning_face_with_smiling_eyes:

Aż takiego krzywdzenia dzieciństwa sobie nie wyobrażam…Za to na Kubie i chyba nie tylko,aż roi się od leninów…Widać to w świecie sportu i to od wielu lat…

1 polubienie

Tata mojego, niezyjacego niestety, kumpla tak daleko w Polsce nie poszedl. Dal mu Wlodzimierz i mowil do niego Wolodia…
A w Ameryce to iIjlicze tez sie trafiają.

Z oliwą.

Ze znanych postaci to chyba dziewczyna Papaya miała tak na imię. Również bracia Oliver — brytyjscy twórcy gier, m.in. Dizzy’ego.

1 polubienie

Mi sie kojarzy z lokomotywą.

Pot z rozgrzanego jej cielska spływa - tłusta oliwa :rofl:

3 polubienia

Dobrze że mi przypomniałaś bo wciąż zapominam o piciu oliwy przed snem,a to ważna sprawa

Oliwa przed snem???

Ja zuzywam srednio 2 litry oliwy z pierwszego tloczenia, w tym większość na surowo, w postaci roznych zimnych sosów. Ale to odmiany vinegrety z przyprawami czy jako majonezy, niekoniecznie z jajkiem. Ale dobrowolnie czystą i to przed snem?
Predzej mnie na tran namówisz.
A w ogóle to ni sie bardzo podobal sposob nojej babci na zasypianie - szklanka piwa i lulu.

Dla pewnosci, ze jej zmora nie udusi miala czerwona kokardke nad lozkiem i dla pewnosci gałązkę jemioły pod poduszka.
W zaadzie przesadna nie byla, ale jak mawials, strzezonego Pan Bog strzeże.

I z tym Ci się kojarzy?:roll_eyes:

Koledze sie kojarzy z prozdrowotnym spozywaniem oliwy przed snem.
Ja optuje zw wersja babcina czyli szklanka piwa :winking_face_with_tongue:
A reszta to juz jej rytualy, zeby spac smacznie…

Zlituj się dzisiaj…kojaRZYć,do licha….

Gdies r zjadlo? . Już tępię. Poprawione.

Sorry…Natychmiastowość skojarzenia trochę wypaczyła prawdę…

Najważniejsza jest przecież Olivia De Havilland.Siostra Joan Fontaine,moim zdaniem,mniej utalentowana.Przeszła do historii jako partnerka Errola Flynne’a w jego zawadiackich ,pirackich rolach…I jako Lady Marion w Robin Hoodzie…Oscary jakie zgarnęła w latach 40-tych,to już było coś innego i,prawdę mówiąc,nie pamiętam za co…

Niemniej jej legenda,prawdziwa LEGENDA,miała jednak miejsce.Podtrzymywana na kultowych spotkaniach gwiazd,typu Port Lotniczy 77 czy Rój.

Kiedyś paskudnie się pomyliłem…Byłem święcie przekonany że to ona,w katastroficznej “Tragedii Posejdona”.A to była Shelley Winters…Na szczęście tą pomyłką nie zapłaciłem jak w ramach 1 z 10 :smiley:

2 polubienia

2 polubienia

No i jeszcze Olivia Newton- John

2 polubienia