Za Powstanie Warszawskie powinni wisieć!

Proszę pokazać gdzie

Proszę bardzo tu cytat: “Za Powstanie Warszawskie powinni wisieć!”,“Wszyscy, którzy są za niego odpowiedzialni - pod sąd.”,“podałem dla przykładu, że Sikorski też powinien być skazany, nawet dzisiaj, za tchorzostwo. Odpowiedzialni za Powstanie Warszawskie również, za zbrodnie, za klęskę, za tych wszystkich ludzi, którzy chcieli po prostu przeżyć i nie brać w tym udziału. Tfu”

Z tego co widzę piszesz tu o sądach,karaniu czy wieszaniu ludzi odpowiedzialnych za powstanie,tchórzostwo polskiego dowództwa A nie o zmienianiu treści podręczników do historii czy o wyciąganiu wniosków na przyszłość

Jedno drugiego nie wyklucza, “Odpowiedzialni”, czyli całe dowództwo, generałów i polityków. Zwykli żołnierze tylko wykonywali rozkazy. Czego nie rozumiesz? W podręcznikach też należy pozmieniać co nieco i nie oszukiwać dzieci

To nie to miejsce i nie ten czas.
Zacząć trzeba od IPN. Tam, jeśli wniosek rozpatrzą pozytywnie, sprawę pokierują do Ministerstwa Edukacji. Bez wizyty w Ministerstwie Ochrony Środowiska się nie obejdzie, bo z troską o środowisko trzeba pozbierać te stare książki. MON przyda się w degradacji tych, których chcesz zdegradowac.
Minister zdrowia podpowie, czy aby powieszenie nie jest zbyt humanitarną karą za te niedociągnięcia i zaniedbania.

Moim zdaniem za dużo biegania. Wal od razu do Prezesa.

.on też potrzebuje konsultacji Ministra Zdrowia.

1 polubienie

Ja widzę tu że domagasz się sądzenia ludzi dlatego że podjęli takie a nie inne decyzje w trudnych czasach w ciężkich okolicznościach kiedy nie mieli za wiele czasu którzy starali się ochronić kraj przed wrogą okupacją Mówię tu o dowództwie a nie o żołnierzach I nie wiedzieli tego co ty wiesz teraz a nie próbie zmieniania myślenia na temat historii bo to dla mnie różnica I jak wspominałem można by wyciągnąć jeszcze sto takich przykładów dajmy na to sądzić tych którzy dali szlachcie przywileje bo bez nich nie było by rozbiorów

2 polubienia

Skoro mnie wywołałeś, to powiem ci, że tu zgadzam się z tobą. Co prawda, wykonać wyroków na dawno już umarłych się nie da, ale za prawdą historyczną będę obstawał do końca swego życia.

Piszesz co innego, a popierasz ludzi, którzy ślepo wierzą, że powstanie warszawskie, styczniowe czy listopadowe to było coś dobrego. Dodam, że odpowiedzialni za Powstanie Warszawskie to wychowankowie Piłsudskiego

Ja przynajmniej nie skaczę po śmietnikach i nie chwalę się tym w internecie I dobrze widzę co pisałeś w tym temacie i jednym który pisze tu bzdury jesteś ty

A co ma do tego skakanie po śmietnikach, nie masz wiedzy historycznej w ogóle

To że nazywasz kogoś idiotą a sam się tak zachowywałeś

Nieważne kogo tu lubię. To nie zmienia mojej wiedzy czy poglądów.
A z tymi piłsudczykami też masz racje. I ze Śmigłym, również. Dla swoich sympatii historii nie zmienię.

Lol

Dysortografia słyszałeś takie pojęcie?

1 polubienie

Powstanie to było harakiri dokonane na Warszawie i jej mieszkańcach. Cała obrona tej idei to próba usprawiedliwiania samobójstwa w trakcie którego zginęły osoby postronne. To tak jak ktoś wysadzi się w bloku i zabija przy okazji sąsiadów. Zrozum to wreszcie, razem z @birbant

Inkwizycja w Hiszpanii w wyciaganiu nieboszczykow z trumien, urzadzaniu procesow i wykonyeaniu wyrokow byla niezla

2 polubienia