Haendel, Alleluja
Rembrandt, Zmartwychwstanie
Wyobraznia Rembrandta nie miala sobie równych.Tutaj przełamanie pewnego stereotypu w prezentacji zmartwychwstania,bije na głowe inne slynne dziela o zbliżonej tematyce jak np. Zdjecie z krzyża czy Wskrzeszenie Łazarza
Piękne przebudzenie mam.
No, nareszcie…
Jesli o tradycje juz zaczepić…Allegro z La Primavera,ksiedza Vivaldiego…
Wykonawca:Moscow State College Of Frederic Chopin…
Nawet nie wiedziałem ze u nich coś takiego istnieje
Tradycyjnie słucham teraz.
A wczoraj obejrzałem sobie,“Razu pewnego na Dzikim Zachodzie”. Kurna, to jest genialny film. Przynajmniej dla mnie.
Ta “trylogia” Sergio Leone,jest na ITV wałkowana praktycznie co 2-3 tygodnie…Poodobnie jak 3 westerny Eastwooda…Ale…Nie jest to powód do narzekania
Teraz chcę poszukać tego spluwacza. Nie umiem zapamiętać tytułu.
“Wyjety spod prawa,Josey Wales”
Dzięki. Nie mam pojęcia, dlaczego, akurat ten tytuł nie chce trzymać się mojej pamięci?
To sie zdarza czesto.
Mi sie czesto mylą filmy Howarda Hawksa z Johnem Hustonem.Jak sie wkurze to sobie zrobie dwuczesciową tabelke i powiesze nad łóżkiem
Walesa oglądałem dwukrotnie w czasach kaset z wideo. I teraz chciałbym sobie jeszcze raz zobaczyć.
Dobry choc chyba najbardziej krwawy z westernow Clinta.Poza tym dotyka bardzo wyciszanego epizodu z czasu Wojny Secesyjnej…
Ale…Punkt wyjscia kieruje nas raczej na motyw zemsty a to z kolei przypomina mi od razu znakomity western Henry Hathawaya"Nevada Smith".Znacznie wczesniejszy bo z polowy lat 60-tych.Tutaj Steve Mc Queen,Karl Malden,moim zdaniem jeden z ledwie kilku,najwybitniejszych aktorow westernowych czyli Arthur Kennedy i…W pieknej roli Suzanne Pleshette,pamietna nauczycielka z “Ptakow”,Hitchcocka…
Oj…Byl to wspanialy czas dla takich filmów!
I za to Cie lubię
O kurna, to ja ten też poszukam. Pierwszy raz o tym westernie słyszę albo całkiem zapomniałem.
Jesli mi wolno zasugerować,KONIECZNIE!
Karl Malden [z pewnoscia pamietasz serial"Ulice San Francisco"] zagral tu taką kanalie ze jego role,na ogół szeryfów czy gliniarzy,miewaly pietno tej z Nevady Smith
Aktor musi niezle lawirowac by nie wpaść jak …Kloss