Zagadki nr 109

Witam Was świątecznie! :evergreen_tree: Kolejna porcja zagadek już dziś, bo jutro znikam, i nie będzie mnie do poniedziałku. Toteż rozwiązania poprzednich zagadek, nr 108 możecie przesyłać do wtorku, 29.12.

Rebus 1 kołowy (ile czego)

Rebus 2 kołowy (też ile czego, ale więcej)

Pierwsze litery: S.T.z K.

Rozwiązania poniższych zagadek poproszę przesyłać na PW do niedzieli 3 stycznia.

Kolejne zagadki w pierwszej odpowiedzi.

Rebus 3

Zagadki językowe:

4. Anagram

Gdy weźmiesz _ _ _ _ _ _ maku,

I ziarenka w nim zaczniesz liczyć,

To minie _ _ _ _ _ _ cały,

Nim do końca przeliczysz.

5. Homonim

By groźby Covida uniknąć,

Weź ty się lepiej _ _ _ _ _ _.

Inaczej może nie przetrwać,

Nasz nieharmonijny _ _ _ _ _ _.

6. Kalambur

Tuzy kości.

Kiedyś na Malucha – powód do radości!

7. Anagram Birbanta

Dobrej _ _ _ _ _ _ _ potrzebowałem,
bo na obóz się wybierałem.
_ _ _ _ _ _ _ swój uszczupliłem,
dwie sztuki sobie kupiłem.

8. Rebus Birbanta

Pierwsze litery: R. I K. G. W W.

9. Rebus Joko

Pierwsze litery: O.D.C.P.

@gra @kocieoczko @benasek @Antykwa @elsie @birbant @ihtiel @Aszka_J @Joko @witch

Ale o co chodzi :woozy_face:

No przecież napisał, że znika:woozy_face:

Ostatnia litera, organ kontrolujący, pierwsza litera,
był i nie ma, jest i nie ma, taka to cholera…

Bardzo fajne zagadki. Wszystkie. Nie za trudne, byśmy w czasie świąt nie nadwerężali zbytnio szarych komóreczek, ale i nie za łatwe, byśmy się zupełnie nie rozleniwili świętami. Takie akurat :wink: Rozwiązania już wysłałam. Miałam dzisiaj nie ruszać, zostawić na jutro, ale jak to ja - nie wytrzymałam. Porozwiązywałam. :thinking:

Nie załamuj mnie @joko

Nie załamuję. Jak usiądziesz, to od razu je zrobisz,. Po prostu Ty już pewnie spałeś, a mi się akurat nie chciało spać, no to rozwiązywałam :slightly_smiling_face:

Jesteś niemożliwa. Ja nawet tekstowych jeszcze nie nadgryzłem, nawet…
Twój mam zrobiony.

Zawsze to coś. Posiedzisz chwilę i wszystkie zrobisz. Jak zawsze :wink:

Tekstówki już mam, ale rebusy poza moim umysłowem zasięgiem…

Skąd ten Twój dzisiejszy brak wiary w siebie? Pewnie się objadłeś i gorzej Ci się myśli? Jeszcze trochę i pochwalisz się, że rebusy też już zrobiłeś.

O co chodzi

Mamy tu miłośników zagadek umysłowych i zadajemy je sobie. Każdy, kto chce może brać w tym udział. Można też tworzyć swoje, tak, jak w tym pytaniu.

Ok spoko

Fajne te zadania są niewątpliwie ale żeby takie proste, to nie powiem. Trochę czasu na nie zużyłem, bo przecież nie powiem że zmarnowałem. image

No pewnie, że nie są proste. :wink: Trzeba trochę pogłówkować. I o to chodzi :slightly_smiling_face:

A Bingola zapowiada jeszcze zemściejsze zemsty… Strach się bać… :thinking:

Rebusujemy tu wszystko co się da …
Tu masz początek kolędy z przymrużeniem oka
Przykład jak nie należy robić rebusów; (nie mój)

Hahaha… Świetne to jest. Kreatywność ludzi nie zna granic. Bardzo fajne coś znalazłeś! Podoba mi się! :joy: :upside_down_face: