Dziś wydanie specjalne. Nie wyobrażam sobie, bym nie mógł upamiętnić naszego mistrza łamigłówek - Antykwy, od którego nauczyłem się układać rebusy, anagramy i kalambury. Zapraszam do rozwiązywania garści wspominkowych zagadek, nie są trudne, każdy może spróbować, zwłaszcza tekstowych.
3 Anagram
Gdy nasz kochany _ _ _ _ _ _ _, (7)
Do nieba nagle dał susa, _ _ _ _ _ _ _ kazał się modlić, (7)
A Papież rozwiązywał rebusa.
4 Homonim
Gdy ktoś nie lubi Kaczora,
To można powiedzieć: „_ _ _ _ - _ _ _”. (4+3)
Takie i inne zagadki,
Zamieszczał tu kiedyś _ _ _ _ _ _ _. (7)
5 Kalambur
Staroć w literze.
Do nieba swe zagadki bierze.
6. Homonim Birbanta
Wyznaczona jest życia _ _ _ _ _, (5)
i każda chwila na niej jest _ _ _ _ _. (5)
Gdy kres nadchodzi, nastaje trwoga.
Módlmy za Niego się do Boga,
Instrukcja: najpierw rozwiązujemy poniższe hasła i wpisujemy ich litery zgodnie z cyferkami do diagramu:
Draka, awantura, bijatyka 14-6-15-22-28-9-25
Imię Vespucci, odkrywcy Ameryki 10-8-19-27-3-4-12
Trzecie pod wzgl. powierzchni jezioro w Polsce 26-2-7-18-17-23
Dawniejsza nazwa czarnej wiewióry (anagram wyrazów: nalej, gar) 5-20-1-16-11-13-21-24
Następnie odgadujemy poniższe hasła i musimy znaleźć miejsce gdzie je wpisać do diagramu kierując się już powyższymi literami. UWAGA – kierunek wpisywania tych haseł jest dowolny - tak, aby pasowały do pogrubionych łamanych „korytarzy”. Znaczenie haseł:
Starszy pan
Miejsce składania ofiar religijnych lub stół do odprawiania mszy w chrześcijaństwie
Szlachta na Litwie i Białorusi (anagram wyrazów jaz, bory)
Owad uprzykrzający się bydłu
Na twarzy podczas pandemii
Młody łoś
Dwa drążki złączone materiałem, do przenoszenia chorych
Dawniej miasto, obecnie wieś słynąca z produkcji znanych soków
Instytucja w której pracują urzędnicy
Jedna z kończyn
Pospolity ptak, jednym z gatunków mazurek
Końcowe rozwiązanie odczytujemy poziomo wierszami w szarych polach (wystarczy podać samo hasło)
Nie w samem rozwiązywaniu jest problem, ale w mojem komputerze. Póki co, nie narysuję sobie diagramu. Kartka i długopis. A @benasek pokręcił ten diagram niemożebnie, I jeszcze wpisz te cyferki. Ale rozwiązanie bardzo ładne. Twój rebusik też mnie się niepomiernie podoba.
Dziękuję za pochwałę. Mi się wszystkie zagadki podobały. Każda coś w sobie ma. Masz rację - ja mam z pantropami łatwiej, bo je sobie drukuję. Ale za to dzisiaj nie mogłam rozwiązywać, bo byłam zajęta i późno zaczęłam.
Ten ślepy karny Hiszpanów, to kuriozum. I kilka bramek, które nie wpadły w nieprawdopodobnym zamieszaniu. Sprawa otwarta i nie zawsze tak szczęście będzie nam sprzyjać. I dobrze, że mamy tego Lewego.