Zagadki nr 78

A propos kota, to jednak jest tarczyca. Kot znowu ma ADHD! :slight_smile:

3 polubienia

Jak kot jest geografem to pomoże

3 polubienia

Z tym E, to ja sobie to powiększyłem najpierw i coś mi się zaczęło kołatać, ale nie wiedziałem co. Czułem, że mam to blisko, w zasięgu ręki. No i o 3 w nocy dzięki kotu, który mnie obudził, zaskoczyłem, gdzie tego szukać, bo jakiś czas temu trafiłem na to, szukając nazwy z obrazka innego rebusu Bingoli. Rozwiązanie po literach miałem już wcześniej, ale nie umiałem dopasować monety i tego w E. A jak kot mnie obudził, to wpadłem na oba.

4 polubienia

Wyszło :slight_smile: kot Behemot nie musiał podpowiadać :slight_smile:

4 polubienia

Wy Kociarze (@gra , @benasek), to macie dobrze a ja sam muszę wszystko robić :smiley:

2 polubienia

O janusz jak milo cie widzieć! Dawno cie tu nie było!

3 polubienia

A dlaczego dwa razy zagadki z numerem 78???
Czy to ma jakies znaczenie?

1 polubienie

Nie 2 razy. Po prostu kolega sobie tu napisał i temat się odnowił.

3 polubienia

Przygarnij kotka, ale takiego oczytanego, żeby też Ci podpowiadał :slight_smile:

3 polubienia

PORA NA ROZWIĄZANIA:

Rebus 1 Postać literacka

Cezary Baryka

(cez, ary, bary, Ka)

Rebus 2

Żurawina dobra do mięsa i na drogi moczowe

(Żuraw, Ina, dobra, „do” mięs, Dania wspak , rogi, moc, oz wspak w E)

Możliwe było tez rozwiązanie: Żurawina dobra do mięsiwa i na drogi moczowe (Antykwa)

Zagadki językowe:

3. Homonim

Nad morzem w czasie sztormu

Dostrzegłem samotną postać

Tkwiła tam wiele godzin

Widać lubiła tak postać .

4. Anagram

Kochanek miał randkę ze swą miłą ,

Ona włożyła koszulkę wstydliwą ,

On miął bluzeczkę swymi rękoma,

Nim przeszedł do pieszczot intymnych „z goła” .

5. Kalambur

Ujada beka

Tuba władzy do człowieka.

SZCZEKA – CZKA / SZCZEKACZKA

WYNIKI:

@Antykwa @Birbant @Joko @benasek @gra @ihtiel @Aszka_J – komplet rozwiązań Gratulacje !

@janusmakroniusz tylko kalambur

@elsie tylko homonim

2 polubienia

Jestem pierwszy raz tu :smiley: Mam homonim i anagram. Haha anagram :smiley: trochę mi czasu jednak zajął, choć łacinę przecież uwielbiam. Rebusy mnie nigdy nie kręciły, ale może mi się to odmieni…

4 polubienia

Nie prawda!!! nie widziałam tych odpowiedzi jeszcze ale mi tam SUKĄ pasuje! jak nic!!! w anagramie:D edit: miłą też mam zanotowane na kartce…

1 polubienie

“Suką” pasuje tylko w do pierwszego wersu ale w trzecim juz nie (brak orzeczenia)

1 polubienie

też się cieszę, choć od czasu jak wróciłem, to mam strasznie mało czasu na internet.

1 polubienie

Szczeka czka przydala Ci sie ostatnio jak nic … Piekny rzeczownik zlozony z dwoch czasownikow.
Zobaczymy, ile elsie wysle, nie moge sie doczekac.
Obiecalem jej kino, jak wygra :sunglasses:

2 polubienia

Brawo humoreska! Kiedys musi byc ten pierwszy raz … No to dziewictwo masz za soba :blush:

2 polubienia

Czy możesz mi przypomnieć linka??? Proszę :heart:

2 polubienia

Na linka tez pojdziemy, po kinie … Chyba, ze inna rybke zjemy … Lin ma podobno sporo osci :fish:

1 polubienie

A to gdzie mam wymyślać? Tak społecznie nie wypada z resztą TOBIE??? A lina nie jadłam…

1 polubienie

A może być “winobrać” (naciągane…) :joy:

1 polubienie