A propos kota, to jednak jest tarczyca. Kot znowu ma ADHD!
Jak kot jest geografem to pomoże
Z tym E, to ja sobie to powiększyłem najpierw i coś mi się zaczęło kołatać, ale nie wiedziałem co. Czułem, że mam to blisko, w zasięgu ręki. No i o 3 w nocy dzięki kotu, który mnie obudził, zaskoczyłem, gdzie tego szukać, bo jakiś czas temu trafiłem na to, szukając nazwy z obrazka innego rebusu Bingoli. Rozwiązanie po literach miałem już wcześniej, ale nie umiałem dopasować monety i tego w E. A jak kot mnie obudził, to wpadłem na oba.
Wyszło kot Behemot nie musiał podpowiadać
O janusz jak milo cie widzieć! Dawno cie tu nie było!
A dlaczego dwa razy zagadki z numerem 78???
Czy to ma jakies znaczenie?
Nie 2 razy. Po prostu kolega sobie tu napisał i temat się odnowił.
Przygarnij kotka, ale takiego oczytanego, żeby też Ci podpowiadał
PORA NA ROZWIĄZANIA:
Rebus 1 Postać literacka
Cezary Baryka
(cez, ary, bary, Ka)
Rebus 2
Żurawina dobra do mięsa i na drogi moczowe
(Żuraw, Ina, dobra, „do” mięs, Dania wspak , rogi, moc, oz wspak w E)
Możliwe było tez rozwiązanie: Żurawina dobra do mięsiwa i na drogi moczowe (Antykwa)
Zagadki językowe:
3. Homonim
Nad morzem w czasie sztormu
Dostrzegłem samotną postać
Tkwiła tam wiele godzin
Widać lubiła tak postać .
4. Anagram
Kochanek miał randkę ze swą miłą ,
Ona włożyła koszulkę wstydliwą ,
On miął bluzeczkę swymi rękoma,
Nim przeszedł do pieszczot intymnych „z goła” .
5. Kalambur
Ujada beka
Tuba władzy do człowieka.
SZCZEKA – CZKA / SZCZEKACZKA
WYNIKI:
@Antykwa @Birbant @Joko @benasek @gra @ihtiel @Aszka_J – komplet rozwiązań Gratulacje !
@janusmakroniusz – tylko kalambur
@elsie – tylko homonim
Jestem pierwszy raz tu Mam homonim i anagram. Haha anagram trochę mi czasu jednak zajął, choć łacinę przecież uwielbiam. Rebusy mnie nigdy nie kręciły, ale może mi się to odmieni…
Nie prawda!!! nie widziałam tych odpowiedzi jeszcze ale mi tam SUKĄ pasuje! jak nic!!! w anagramie:D edit: miłą też mam zanotowane na kartce…
“Suką” pasuje tylko w do pierwszego wersu ale w trzecim juz nie (brak orzeczenia)
też się cieszę, choć od czasu jak wróciłem, to mam strasznie mało czasu na internet.
Szczeka czka przydala Ci sie ostatnio jak nic … Piekny rzeczownik zlozony z dwoch czasownikow.
Zobaczymy, ile elsie wysle, nie moge sie doczekac.
Obiecalem jej kino, jak wygra
Brawo humoreska! Kiedys musi byc ten pierwszy raz … No to dziewictwo masz za soba
Czy możesz mi przypomnieć linka??? Proszę
Na linka tez pojdziemy, po kinie … Chyba, ze inna rybke zjemy … Lin ma podobno sporo osci
A to gdzie mam wymyślać? Tak społecznie nie wypada z resztą TOBIE??? A lina nie jadłam…
A może być “winobrać” (naciągane…)