Z biurokracją, to ja myslam że Niemiec jak pieczątkę do trki dostanie to szaleje. Ale spotkaj sie z Hiszpanem?
Sprawa jest taka, że to mi holenderski SVB przysłał, ale po niemiecku, ponieważ zorientowali się, że wiele lat pracowałem w Niemczech i będzie mi łatwiej. Mój nederlandzki to limburska gwara bardziej niż język ogólny. Lepiej się w Belgii dogadam niż, np w Eindhoven. Wyrobiłem się wczoraj, jeszcze wizyta w moim banku i odsyłam to wszystko tam, skąd przyszło.
Najgorsze jest to, że mam bardzo utrudniony wyjazd do Polski, full załatwiania. Prawdopodobnie w najbliższym czasie jest to nawet niemożliwe.
Jeszcze to właśnie - zamkniecie granic. Ty to jeszcze mozesz próbować przekroczyć zielona granice. Ale ja nie dam rady - za daleko. Na lotnisku poza samolotami wojskowymi zero transportu
Kwaranntana, niedlugo tu się ludzie pozabijają z nudow. Nic sie nie dzieje. Pilnowana jeszcze do 9 maja.
@birbant, skoro już mowa o językach, to zapytam.
Czy szanowny kolega wie, jak po fińsku jest szalik?
ch.j wi?
A jak po hiszpansku jest chleb?
Akurat to z szalikiem?
W Lodzi bylo sporo małżeństw polsko chińskich. Kolega byl po tacie Hu. Zgadnij jak podpisywał sie na zeszytach szkolnych? Imie zaczynało się na J
h.jvi byłeś blisko
chu.vi, to szalik z frędzelkiem i dwoma pomponami.
Czemu Wy dajecie te c na początku, czemu?
Szalik po fińsku jest bez c …
Co do szalików to fakt. Trochę wiedzy na ich temat przytoczę.
Szaliki dzielą się na pomponiaste i bezpomponiaste.
Pomponiaste zaś jeszcze dzielą się na mono-, di- i polipomponiaste.
Ten Twój to akurat dipomponiasty jest.
Ciekawe, czy jest cenny dla kolekcjonerów szalików?
a szaliki to sie jeszcze dziela na szaliki Widzewa i ŁKS - tez z pomponami
chociaz kupic teraz to malo prawdopodobne - zaginely w bitwach lat 80 - do dzis nie wiem, ktore byly zakonczone bialymi
Tak, bo są różne podziały szalików. Ci się faktycznie tłukli jak te największe barany, podobnie jak ci w Krakowie, nawet nie chce wymieniać ich nazw, bo nie wiem, czy warto.
Na drugim biegunie są szaliki Herty i Bayernu. Może kiedyś się także tłukli, tego nie wiem, ale osobiście byłem na meczu Herta - Bayern i widziałem, jak po meczu razem siedzieli w knajpie, piwo pili i było wesoło …
Tu Lewandowski z tego meczu. Jedną z bramek strzelił Andriej Duda dla Herty, dlatego zadowolony nie jest. Ostatecznie Bayern przegrał 0:2
Bez ‘C’, to szalik zwykły. Bez dodatków.
Z ‘C’, to szalik z frędzelkiem i dwoma kulkami. Stąd ta wdzięczna i dźwięczna nazwa.
Dziś fajnie widać Starlinki - lecą i lecą!
fajnie, ze widzisz
u mnie jedyne co leci to woda z chmur
Na jakiej szerokości przebywasz, że o 21. widać starlinki?
52 N … Warszawa
To już nie jest taki widok, jak tydzień temu, kiedy to starlinki leciały zgrabnym, skupionym rządkiem. W tej chwili jest to mocno rozrzedzone, a niektóre nawet wystepują z szeregu.
Tak dosyć rzadko leciały
I ta rzadość będzie narastała.
Przed chwilą też oglądałem. Nawet chciałem się tu odezwać, ale myślę, że zostało tyle danych na ten temat info, że ktoś zainteresowany już zawsze jak będzie chciał, to je sobie znajdzie.