Zamienił stryjek siekierkę na kijek?

1 polubienie

Znowu nie śpię :confused: coś mam z tym snem pokręcone.

1 polubienie

Już mogliby znieść wolne 6 stycznia.

3 polubienia

W alternatywnej rzeczywistosci lub w rownoleglym swiecie jak kto tam woli, na odwrotną sytuację mowią:

Zamiast kijka jest siekierka
Zamieniła tak szwagierka

A tak poważnie, to u nas w Germanii w wigilię i sylwestra pracujemy na pół gwizdka (przynajmniej ja tak mam), czyli po 4h.

No i wstawać leniuchy! Nikt od wczoraj jeszcze nic nie napisał! Prócz mężatki. A potem jak koniu grozi zamknięciem portala to się dopiero budzicie :grin:

3 polubienia

A to sie @Szczery_do_BULU ucieszy, ze za stracha na wróble na forum robi? :rofl::rofl::rofl:
A co.maja powiedziec Hiszpanie? Wigila do obiadu czyli 14 a świąt jeden dzien? 25 grudnia?
Niedlugo dla rownowagi w Polsce PiS wystapi o wolne 31 grudnia? No bo jak “komuchy” załatwiły wolną Wigilie?

1 polubienie

Ale mają za to te porąbane prawo u Was zmienić by dzikos lokatoros łatwiej moźna było kotas pogonicios…
Słyszała juz o tym czy linkos dac?

Linka dać.

1 polubienie

Prosze bardzo, jakby jeszcze kto chciał, to tez mu podrzuce, mam ich kilka…

Tam pisza o Kanarach. Ale chyba to bedzie w calej Spanii… :thinking:

Tak, w koncu z tym cos musza zrobic, bo jest to problem na skale calego kraju. Podobnie jak z ograniczeniem ilości “mieszkan turystycznych”. Ogolnie samo przyspieszenie i szybkie eksmisje “okupas” sprawy nie rozwiążą. Czynsze za wynajem sa abstrakcyjne, co ma na to wpływ? Wiele czynników. System “mieszkan turystycznych” puszczony na żywioł. Zwiekszony popyt w duzych aglomeracjach miejskich. Odwieczne spory ideologiczne? Mieszkanie prawem czy towarem?
Ja uwazam, że minimum socjalne mieszkaniowe w postaci komunalki tu się nie za bardzo sprawdzi, ludziom, ktorzy nie wykazują choc odrobiny chęci do przystosowania się do wymogów spoleczenstwa w ktorym żyją? Jak tu mówią? Carretera i manta. Czyli koc i ruszaj w droge szczęścia szukać.
A zapewniam Cię, roszczeniowość Hiszpanów, choć ma nieco inne pochodzenie jest jeszcze wieksza niz w Polsce. Zwlaszcza tych co dwie lewe ręce do uczciwej roboty mają. Czyli jakiejs 1/3 mieszkańców, nie licząc naplywowych “inżynierów i lekarzy”.
A wracajac do tematu “okupas” - na pewno tak, od czegos trzeba zacząć. Czyli ochrony wlasnosci i uporzadkowania prawa o wynajmie, ktore w koncu zacznie chronic wynajmujacego przed najemcą.
Brzmi swojsko? Bo to nie tylko hiszpanski problem…

1 polubienie

Zyjemy w jakimś upiornym kraju…A może mi sie tylko wydaje i to matrix???
Oto w tradycyjny bełkot którego trasa wiedzie od macicy do smoleńska,wtrynia się nagle kolejne bicie piany.Tym razem w kraju w którym jak wiemy,kłopotów i problemów po prostu NIE MA,sala sejmowa zapełnia sie osłami niemal po brzegi!
Z okazji ważkiego,istotnego i epokowego tematu wolnego dnia…No bo o czym gardlować jak nie o wolnym? :face_with_raised_eyebrow:Na tym przecież każdy się zna najlepiej…
A można,wręcz wg.“recepty” Trumpa i to tym razem na poważnie,zakończyć to w 5 minut!
W wigilię,jak ktoś chce sie w pracy przełamać opłatkiem i nie musi stać od rana w kolejce to niech sobie przyjdzie i posiedzi do południa.Zabroni ktoś?
Jeśli 3/4 lub 4/5 narodu chce wolnego to nie ma o co kruszyć kopii.Niby głupiec zawsze zagłosuje za wolnym ale…to przecież dzień wyjątkowy dla każdego.Nie mówiac już o tym że wolny to on powinien być od kłótni.
Zamiast tego,proponuje zaorać epokowy anachronizm w postaci 1 maja.Wolne od pracy większość ma zazwyczaj w niedzielę i ja,mimo iż specyfika profesji jaką uprawiam,wręcz nakazuje niekiedy pracę w dni “wolne” kłócić sie na ten temat z Panem Bogiem nie będę.
Koniec,kropka…Zajęło mi to właśnie owych 5 minut.
I teraz za ten cięzki szmal jaki osły zarabiają,mogłyby sie wziąć do pracy.

1 polubienie

Do pracy jak do pracy, ale za myslenie kategoriami innymi niż jak sie od niej wykręcić na pewno.

No mi tego nie mów!
W tygodniu,jak wskazują statystyki,jestem 4,dzisiaj 3 a do tego mam na koncie 2 tematy.Wyróżnik dosyć rzadko spotykany. :innocent:

1 polubienie

To było do przewidzenia. Sam Duda był za.
Praca w wigilię to fikcja. Dobrze że to uregulowali

1 polubienie

No prosze, nawet biskupi sie cieszą?

A grudniowe niedziele szlag trafił.
Koniec roku bedzie dla marketow czasem żniw.

1 polubienie

Kapitalizm
:pensive:

2 polubienia

I tak ludzie dzieci już chowają a nie wychowują, każdy tylko lata do roboty. To te kasjerki będą mieć przerąbane. Co im z nadgodzin przy tych pieniądzach i harówce… Biznes…

Sam nie wiem dlaczego wtedy jest wolne.

1 polubienie

Kasjerki mają przerąbane dzięki wolnym niedzielom w sobotę i w poniedziałek. Zysk miał być tylko dla KK

1 polubienie

Sprawa odzyje przy okazji Wielkanocy. I to niewykluczone, że ze zdwojona siłą, bo wybory prezydenckie.

2 polubienia