i teraz jakiś miesiąc od dostarczenia paczki przyszedł list od FedEx-u że mam zapłacić cło 45 zł…
Bo toto opodatkowali.
To jest właśnie “przyjemność” kupowania na chinskich platformach. Ceny podają bez cła. Lepiej jest kupic w amazon czy allegro, nie masz potem takich niespodzianek.
Amazon tez opodatkowali???
U mnie na Amazon cło juz wliczone w cene.
A przeciez oni chyba mają w Polsce magazyny?
@okonek Kupowałam dużo innych rzeczy. Cła wcześniej nie było… Teraz chciałam szybciej przed świętami z FedEx- i mam za swoje…
@Devil wszystko na alliexpres już jest z vatem. @waranzkomodo nic nie płać. Cło powinno przyjść z urzędu celnego a pobrać powinien kurier przy odbiorze paczki. Na kilka tysięcy paczek tylko raz mi coś oclili. A tak w ogóle za ile ty kupiłaś? bo 45 pln to dużo.
Ja o tym cle czytalam w ubieglym roku. U mnie tez zakupy na tych platformach są oclone i ile to bedzie rzeczywiscie kosztowac to musisz sobie policzyc sama, na amazonie .es problemu smierdzace jajko niespodzianka nie ma, bo podają ceny z clem.
To zależy kiedy zrobiłaś zakupy na Ali. W pierwszym momencie (wprowadzenie Vat ) sprzedawcy nie pozmieniali cen w swoich ofertach. Ja kupuję co jakiś czas na Ali (od dawna), wszyscy “moi” sprzedawcy w cenie umieszczają wysokość Vat-u, więc drugi raz go nie płacę. Cło dotyczy towarów droższych, też wprowadzono je niedawno i to clo trzeba sobie wkalkulować w koszt . Mnie to nie dotyczy, bo kupuję drobiazgi nie podlegające ocleniu.
Na Allegro koszt rzeczy, którą potrzebuję - 35 zł, na Ali - 7,50 z Vat-em. Jest różnica? Spora, Nawet z cłem opłaca się kupić na Ali. Tyle, że długo się czeka na przesyłkę. Ale… jest wybór
Podawali do wiadomości, że paczki będą clone wybiórczo, nie wszystkie. Przynajmniej na początku. Nie wiem jak jest teraz.
Wszystko zależy od potrzeb. Nie mam nic przeciwko różnorodności ofert.
W końcu kazdy ma swoje preferencje zakupowe i szuka najtanszych.
Paczki clą wybiórczo już z 4-5 lat. A najlepsze jest to że 90% czasu jaki idzie paczka to czas na cle. Procedura celna wygląda tak że dostajesz poleconym prośbę o określenie wartości towaru. Musisz im przesłać dowód zakupu ewentualnie zrzut aukcji. Wtedy paczka idzie do ciebie ale za pobraniem. Podobno statystycznie najwięcej paczek jest clonych dostarczonych przez firmę kurierską.
@anon18020312 Za 350 zł
@anon18020312 Pozostałe rzeczy szły zwyczajnie, pocztą i było ok, teraz FedEx i cło…
Być może, nie wiem, Moje paczki są wartości 50-100 zł (już z Vatem). Nigdy nie były clone. Śledząc przesyłkę odbywają długą podróż zanim trafią do kraju. Często też długo czekają na nadanie, bo Chińczycy - lud oszczędny preferują zbiorcze, chyba więc tańsze wysyłki. Od momentu gdy trafiły do kraju nie czekałam dłużej niż tydzień. Zdarzało mi się otrzymywać jedną paczuszkę od 3-5 różnych sprzedawców.
Duża suma cła . I skąd ją wzieli?
Moje paczki zazwyczaj po max tygodniu są na cle. A to i bywa 2 miesiące że leży.
A mnie się trafiła paleta za 1500 dolarów i nie było cła . A oclili mi moduł elektroniczny i zapłaciłem grosze. Ale o tydzień opóźnili dostawę.
Ale tp była jedna transakcja czy więcej?