Zapomniany czy nieznany...Wielki wokalista!

https://www.youtube.com/watch?v=rddTgGRP60g

Wielu twierdziło ze to jeden z najwspanialszych wokalistow XX wieku.Zbyteczna egzaltacja?Byc moze.Niemniej Bobby Bland inspirował Roda Stewarta,byl jednym z ulubiencow Van Morrisona.Jego styl to cos co idealnie pasowałoby do wytworni Stax.Nigdy jednak to sie nie zdarzyło…To byla…ulica Beale w Memphis.
Bobby śpiewał swojego bluesa ktory kwalifikowany byl na ogół jako RNB,co jest oczywiscie sprawą drugoplanową ale przy okazji niejako,daje dzisiaj pojecie jak współcześnie to całe rnb zeszło na psy,majac swych reprezentantow w osobach pokroju Beyonce czy jakichs rapujacych dusiguzikach…
Najlepsze lata dla Blanda to oczywiscie koniec 50-tych,60-te i poczatek lat 70-tych.Swoboda,muzykalność,energia i moc tego niezwykłego głosu…Plus wspaniale nagrania z BB.Kingiem…
Bobby Bland zmarl w 2013 roku w Memphis.W czerwcu.Niemal dokladnie 7 lat temu.Ale juz w 1992 zagościł w Rock And Roll Hall Of Fame.
Takie wspomnienie.

2 polubienia

https://www.youtube.com/watch?v=TMVCu79oazE

If Loving You Is Wrong,I don’t Wanna Be Right…Rod Stewart zaspiewal wspaniale te kompozycje,pod koniec lat 70-tych,na swej plycie"Foot Loose And Fancy Free"
Tutaj wersja Bobby’ego.I widac chyba wyraznie ze Rod nie mial prawa przejść obok tego obojetnie :slightly_smiling_face:

2 polubienia

W Europie , szczególnie kontynentalnej Bland jest nieznany. W USA , szczególnie wśród czarnoskórych ceniony. Dodam, że cover Jego bodaj największego hitu Ain’t No Love in the Heart of the City w 1978 rozpropagowali Whitesnake. Osobiście wolę wersję autorską z 1974.

3 polubienia

Mistrzostwo wszechświata, Tyle w temacie.

1 polubienie

Masz promocyjnie od razu"najlepszą" :smile:
Ale mnie zaskoczyłeś!
Witaj!

1 polubienie

Mam plyte z 22 jego numerami.Zupelnie niezwykły dokument.
I tak sobie gram na zmiane.Blanda i…Sama Cooke’a.Tez inspirowal Roda :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Majstersztyki. Zaraz drugi raz słuchał będę.

Widzę, że trafił Ci się nowy kolega w temacie. Z przyjemnością uczył się od Was będę.

1 polubienie

Powinienes sie wpisac na classic rock,na fejsie.To nie jest niestety forum wolne od nieporozumien ale jest to kopalnia wiedzy,dobrej muzyki oraz miejsce bardzo interesujacych postaci.
Cos mi wyskoczylo ze moge to opublikowac stąd,na fejsa…I Jacek zareagowal.To chyba jednak nie oznacza ze sie tu wprowadzi…Nie wiem.Trudno mi nadążyć za tymi"połączeniami".
Ale fajnie by było.Jacek ma NIEPRAWDOPODOBNA wiedzę.I znacznie lepiej uporządkowaną od mojej.Praktycznie nie ma tematu na ktory by nie odpowiedział.

1 polubienie

Niepomiernie cenię takie coś u ludzi.

Wiesz, Jurek, każdy ma swego mola, co go smola…, :yum:

1 polubienie

I póki tak jest,ze są ludzie zakreceni,jest dobrze!
To dla nich kiedys,oglądałem Telexpress :slightly_smiling_face:
Z takimi spotykalem sie po gieldzie plytowej w poznańskim Wawrzynku.A potem jezdzilem z nimi do Wroclawia,do “Palacyku”
A i wsrod swojakow byli tacy i bylo ich wcale nie tak znowu malo.Tylko ze…Bylismy w takim a nie innym wieku i wszystko psuly…kobiety.Lub my którzy sobie z tym nie radzilismy.

1 polubienie

Rozumiem to, jako silnie zakręcony w innym temacie. :yum:

1 polubienie

Ba!
No pewnie!
Sam należysz do grona entuzjastów,mając przy okazji dar gawedziarza.Tylko…Masz gorzej ode mnie bo Twoja historia to lat tysiace a moja…No moze niebawem bedzie 100 :grinning:

1 polubienie

Nie obszar się liczy, a serce do niego. Zdaję sobie sprawę, że całości nie da się ogarnąć, ale co z tego? Mam zrezygnować? Nigdy. A na dodatek kocham muzykę. A od tego na tym forum mam Ciebie i @elsie też.

2 polubienia

Zdecydowanie,tak!
Nawet zwyciezcy Wielkiej Gry,przyznawali ze nie ogarniają wszystkiego,o co tak dociekliwie pytała pani Ryster :slightly_smiling_face:
Entuzjazm jest kluczem.
Nie wiem dlaczego ale od razu mi sie przypomina ten facet od monet ktory kiedys u nas gościł.To byl dopiero numer!!!
Ostatnia rzecz ktorej sie wówczas spodziewalem to ktos kto nagle,znikąd bedzie potrafil podzielic sie swoją pasją.

1 polubienie

Miałem z nim współpracować i nawiązywać do tych monet, ale wyszło tylko raz i się, niestety skończyło. Ta perspektywa podobała mi się.

1 polubienie

Facet wyszedl po angielsku a jedyne co wiem to fakt ze bazuje w Irlandii.I pewnie bym go znalazł po kopertach ale…Wygląda na to ze chyba to jego wybor i nie zamierzam tego naruszać.

1 polubienie

Różnie w życiu bywa. Ja zaraz też się ulotnię stąd, ale jutro pewnie pojawię się.

https://www.youtube.com/watch?v=WcF8Aos4XDA

Bobby bland w utworze o ktorym wspominal Jacek.Przy okazji podczepiony swietny film.

1 polubienie

Wspaniała muzyka i adekwatny do niej film.

1 polubienie

Mam nadzieje ze po trzech z 22,utworach,rozjasniło sie :slightly_smiling_face:
Dzisiaj zanim pojade do roboty,poslucham plyty raz jeszcze.
Oczywiscie jesli okoliczni skonczą wreszcie przycinać trawniki :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie