Zapraszam do aktywnego wpominania

Dziś mija okrągła rocznica. Ledwo zdążyłem przed północą bo byłem cały dzień zarobiony. Mam nadzieję że taką zagadkę przyjmiecie z dużą sympatią.

446
Homofon i homonim
s m u t n o - p o g o d n y
Nie ma już _ _ _ _ _ ani _ _ _ _ _,
z Kamińskim już na łonie Ojca.
Inne ich _ _ _ _ oceniają,
nie OBOP ale Pan nasz Stwórca.
A dzisiaj _ _ _ _ _ żółciutka
symbolem Świąt. Bez kogutka.

Nie będzie pewnie trudno odgadnąć. Rozwiązania proszę kierować na moje PW.
Można też przy okazji powspominać ale najlepiej tak dowcipnie, aby innym nie narzucać swojego rozwiązania.:yum:

4 polubienia

Tak, tez przeczytałem o tej smutnej rocznicy. W ówczesnych przaśnych latach 80. to był program, na który czekało sie utęsknieniem na każdy odcinek. Nigdy później nic takiego już w TVP nie powstało.

1 polubienie

Moze mi powiecie o co chodzi, bo do mnie wiesci nie docieraja
A w wp.pl pisza tylko ze psy zagryzly czlowieka. Jeszcze jeden powod zeby utrwalic we mnie niechec (nienawisc?) do psow a bardziej jeszcze do ich lekkomyslnych wlascicieli (dwa lata temu pies zagryzl w Hamburgu matke i dziecko - na smierc)

1 polubienie

Proszę.

2 polubienia

Dziekuje!
Nie moge sobie przypomniec tego programu
Chyba wtedy juz nie mialam telewizora, a potem zaraz wyjechalam z Polski
Ale czytalam ze niektore audycje TVP mozna znalezc w internecie. To poszukam

2 polubienia

@Bocca-Lupo Ci odpowiedziała @ata-ata , dziękuję jej, to dotyczy czasów i wydarzeń które swego czasu ludzi naprawdę interesowały, bo trafiały na punkt, i były - na owe czasy - znakomicie realizowane.:yum:

2 polubienia

Ha…Nawet ja zgadlem:)
A program byl wysmienity.Pierwszy i…ostatni tego typu.
Ja,jako ktos kto w kinie nie cierpi tzw. efektow specjalnych,w programach publicystycznych odczuwalbym to jeszcze silniej.
I tak to nagle program spoza mojej sfery,mowiac bardzo oglednie,trafil do grona moich ulubionych jak"Swiat ktory nie moze zaginac" czy"Klub 6 kontynentow"

1 polubienie

Eee tam. Tylko się chwalisz.:face_with_thermometer::rofl:

1 polubienie

Jak mi wychodzi to zawsze sie chwale :slightly_smiling_face:

Ja jednak nie bez kozery sugeruję PW,.

1 polubienie

Sprawdzilem raz jeszcze i jednego slowa teraz nie znam…Sorry,jestem w pracy i mam przerwe:))
I pisze o sporcie…Ale wiem o co chodzi.