Zapraszam na mój autorski quiz II Wojna Światowa-Ciekawostki

Kiedys umililem sobie czekanie na autobus,rozmową z pewnym wiekowym Angolem…
I to on zwrocil mi na to uwage,co sobie pózniej doczytałem…
U mnie w szkole nie bylo oczywiscie o tym mowy:))

1 polubienie

Zgadza się, ale liczy się data ogólnie ustanowiona.

Ta data obowiązywała w baraku socjalistycznym. Na zachodzie - 8 V.

wiem, ja sie nie kloce o poprawnosc, po prostu stwierdzam fakt, ze tak uczono.

1 polubienie

To prawda że liczy się data ogólnie ustanowiona ale w quizie chodziło kiedy go pierwszy raz podpisano

Tak. Pytanie określało to dokładnie. I tak odpowiedziałem.

1 polubienie

19/20
Moim zdaniem w quizie jest błąd. Stany Zjednoczone już wcześniej pomagały Europie w wojnie z Niemcami. Atak na Pearl Harbor miał bezpośredni wpływ, ale na wojnę z Japonia. Dodam, że gdy Hitler dowiedział się o ataku wypowiedział wojnę USA i to ta odpowiedź powinna być prawidłowa

Europie jak Europie - przede wszystkim pomagaly Wielkiej Brytanii.
ale formalnie do II WS przystapili po Pearl Harbor.

1 polubienie

14/20 :slight_smile:

1 polubienie

Wielkiej Brytanii i ZSRR

1 polubienie

tak, zapomnialam o tym, ze na pewnym etapie praktycznie Armia Czerwona jechala na amerykanskich konserwach z ich i argentynskiej wolowiny.
zreszta Anglikow tez dokarmiali, nie tylko dostarczali bron.

18/20
Nie ukrywam, że się zmęczyłam.

4 polubienia

60 % zaliczone

1 polubienie

Gdyby Adolf Hitler po ataku na Pearl Harbor nie wypowiedział wojny Stanom Zjednoczonym, to prawdopodobnie wszystkie ich siły poszlyby na Japonię. Dlatego w tamtym momencie na szczęście Hitler popełnił błąd
Dlatego uważam też, że w quizie jest błąd

Hitler bledu nie popelnil - z Japonia mial podpisany pakt. postapil podobnie jak kraje zachodnie po ataku na Polske. takie to byly czasy.
dla USA oba oceany byly wazne, Europa? powiazanie czesto rodzinne - majetnych wielkich rodow amerykanskich cierpiacych na niedostatek tytulow arysokratycznych co juz w XIX wieku zaowocowalo wieloma malzenstwami miedzykontynentalnymi.
a to byli ci, ktorzy decydowali

w sumie poza pozniejsza wojna w Korei - na pol wygrana i sromotna porazka w Wietnamie zadowolili sie pacyfikacja Japonii, nie zajmujac jej terytorium (poza baza wojskowa)
czego o ruskich powiedziec nie mozna bo o wiele wysp handrycza sie do dzis, a KL-D juz dawno by przestala istniec gdyby nie kroplowka rosyjska na zmiane z chinska.
to nie jest takie proste - jesnak to byla wojna jak sama nazwa wskazuje swiatowa - no moze poza Ameryka Lacinska, gdzie nie dotarla. ale niedobitki komunizmu i wiekszosc agentow szykowanych na przejecie polwyspu Pirenejskiego, po przegranej wojnie domowej w Hiszpanii niestety tak i do dzis sie daja we znaki.

1 polubienie