Zapraszam na mój autorski quiz II Wojna Światowa-Ciekawostki

Czy znacie tylko podstawowe fakty o tej wojnie? 20 różnych pytań

7 polubień

Fajny quiz trafiony w moje hobby sprzed lat. :slight_smile:
Wynik: 16/20, pomyliłem jakies drobne detale, daty i dowódce lądowania w Normandii. Mam też zastrzeżenie do pytania o największą bitwę morską - moim zdaniem odpowiedź wskazana przez autora jest błędna na tle jednej z pozostałych. Ale możemy rozwiązać wątpliwości na PW.

5 polubień

15 na 20 xd

3 polubienia

To nie jest mój najulubieńszy temat ale 15/20 mam. Nie było trudno i nie musiałem wiele strzelać. Do 17/20 niewiele mi brakowało.

3 polubienia

Swietny quiz!
Bardzo starannie przygotowany.
Mam jednak zastrzeżenie co do bitwy morskiej…
A wynik? 16/20 Zle kwatera Adolfa,radar,sowiecka siatka szpiegowska i owa bitwa morska.

5 polubień

20|20 Spodziewałem się bardziej szczegółowych pytań. Na moje szczęście takie nie były, więc poradziłem sobie bez trudu. II wojna nie jest moją najsilniejszą stroną, jeśli o znajomość historii chodzi.

4 polubienia

Pytan bylo 20… :innocent:

3 polubienia

Dla mnie akurat kwatera, radar i bitwa morska byłyprostymi pytaniami. Inne były trudniejsze.

3 polubienia

2 wojna to temat na grube tomy.
Jeden celuje w to ,inny w inna tematyke…
Ta bitwa to kwestia nazewnictwa.Dla mnie to raczej kampania tym bardziej ze rozciagnieta w czasie.
Rownie dobrze mozna nazwac bitwą najazd na ZSRR

3 polubienia

Dziękuję Cieszę się

2 polubienia

Tak sie tę kampanię nazywa, tak została zapisana w historii wojny. A “bitwa o ZR” to raczej napad.

3 polubienia

Faktycznie, już poprawiam.

Mylse, ze nie bede blyszczala w tym quizie, ale mam nadzieje dowiedziec sie ciekawych rzeczy na ten temat
No to zaczynam…

Najdłużej trwająca.

Jeden z ciekawszych quizow
Szczegolnie dla mnie, bo niedawno sporo czytalam i ogladalam (filmy dokumentalne)
Mialam jednak polowe (co na moja niechec do historii jest juz sukcesem)
Poza tym ten wynik byl spowodowany tym, ze:

• nie mam glowy do dat
  • w dokumentacji niemieckiej niektore odpowiedzi bylyby nieco inne
  • no i znam ten temat tylko po niemiecku
    Dziekuje bardzo za ciekawe indformacje!
2 polubienia

sadysta az 20 pytan…
18/20
potknelam sie na dwoch datach - podpisanie aktu kapitulacji (w szkole uczono wg radzieckiego kalendarza i podalam dzien pozniej) i smierci Adolfa - tu pojecia nie mialam a strzal trafil w plot.

2 polubienia

ogolnie to jednak najwieksza to byla bitwa o Pacyfik - przynajmniej z takim okresleniem sie spotkalam - z tym, ze jej ciezar spadl glownie na USA i w Europie traktowana bywa marginalnie.

2 polubienia

Tak naprawdę pierwszy raz podpisano akt kapitulacji w małej miejscowości na terenie południowej Francji 7 maja I to jest poprawna odpowiedź-7 maja bo to był pierwszy raz 8 maja to był drugi raz Z racji tego że nie zaproszono radzieckiej delegacji Stalin zażądał powtórzenia tej uroczystości Ale że w Moskwie było 15 minut po północy to wujek Józek zarządził że obchodzimy 9 maja dzień zwycięstwa

3 polubienia

Jestem wielka, aż 10 / 20 :grin::grin:

2 polubienia

ja to wszystko wiem, ale i tak zle zaznaczylam :smiley:dobrze, ze batiuszka nie dzialal w ramach cerkiewnego kalendarza bo to by wypadlo pod koniec maja :wink:
a dlugo w szkolnych podrecznikach jedyna “poprawna” data byl 9.

1 polubienie