KLIK
Tym razem nie było tak łatwo - 8/12
Źle: Ogniwo, Piosenka o Sobótce, odmiany owoców i tytuł królów Szwecji. Reszta bez problemu
10/12
Strzelec bramek zle. Ale zespol ustrzelony.
A i harmonijne owoce zostawiam innym.
Wynik mocno niekujoński. A ponieważ pytania nieco spoza życia to szczegóły przemilczę. W każdym razie 5 prawidłowych odpowiedzi wziąłem z własnej głowy.
8/12 a zle kognitywistyka czy jakos…Mickey Mouse,odmiany i Szwedzi.Plus kompanologia gdzie wybieralem z dwóch i trafiłem
Myszka Miki ma narzeczona Minnie.
A na lesbijke nie wyglada.
Gorzej jest z ustaleniem plci Kubusia Puchatka, bo w oryginale to dziewczynka
Przyznaje ze zgłupialem przy tym pytaniu.I pewnie jeszcze nie raz mi sie to przytrafi.
9|12 Źle; Ogniwo, Rio, Evita z temy innem…
To jest doprawdy fascynujace,skad nagle wszyscy kojarza Justa Fontaine’a.Wrecz budujące
Sam stawialem na Kocisa ale traf chcial ze wlasnie robie inny quiz…
Ech…
Po pierwsze, ja nie jestem wszyscy, a po drugie, gdybym ja tego nie wiedział, to ze wstydu pod ziemię bym zapadł…
Już przebieram nóżkami w oczekiwaniu na Twój quizzz…
Skoki zaraz…
Spokojnie…Nie skoncze tego quizu dzisiaj…Nie ma szans.
obecna stolica Brasilia jest tworem nieco sztucznym - zaprojektowana od poczatku do konca jako miasto idealne i uznana za stolice w 1960 roku. jak zwykle bywa z takimi miejscami zanim stanie sie czyms wiecej niz osrodkiem administracyjnym kraju to duzo wody w Amazonce uplynie…
bo co to jest za miasto 4 miliony mieszkancow przy ponad 21 w Sao Paulo czy prawie 7 w Rio? (dane sa sprzed pandemii, covid tam kosi rowno, moze sie okazac, ze Brasilia zaprojektowana z rozmachem bedzie przyjazniejsza od ciasnoty w/w megalopolis)
No raczej calkowicie sztucznym
pewnie wczesniej jakies chatki tam staly?
a swoja droga to podziwiac architektow, ktorzy byli w stanie zaprojektowac ladne (bo trudno powiedziec, ze Brasilia jest brzydka) miasto zdolne, tak na moje oko, przyjac 10 milionow ludzi bez odczuwania tloku.
inna sprawa, ciekawe jak z infrastruktura typu odpady i transportem?
Juz 10???
Szybko to idzie…
Tak,nalezy to traktowac wrecz jak cud.
ja pisze, ze zdolne przyjac 10, na razie mieszka tam tylko 4 miliony ludzi.
ale kto wie? klimat pewnie tam taki - bo to wysoko polozone i daleko od morza, ze nie zacheca do osadnictwa.
Trudno to przewidziec…Brazyliskie molochy przyciągają morzem a odrzucaja fawelami i bandytyzmem.
A co jesli nie ma morza?
gory? jezora (zalewy) i dzungla dookola?
miasto jest polozone w cieplym klimacie, ale to tez niesie za soba niebezpieczenstwo roznego rodzaju plesni.
nigdy nie jest tak, ze da sie wszystko uwzglednic.
A pamiętasz ile wtedy zdobył bramek?
13 w 6 meczach.
A ile główką?