Zapraszam na QUIZ marynistyczny :)

5 polubień

13/17…Ciekawe i bardzo fajne.Zle mialem szweda,angielskiego olbrzyma,okret atomowy i pancernik…Ostatnie raczej na wyczucie ale ogolnie jestem zadowolony.Sporo mi sie przypomnialo… :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Marynistyczny, czyli o doopie Maryni :thinking:

3 polubienia

Komplet Łatwo, szybko i przyjemnie oprócz jednego pytania, tego o statkach herbacianych. Tu musiałem pogrzebać w pamięci. I po kliknięciu nie byłem pewny, ale udało się.

3 polubienia

Komplecik, 17/17, melduje sie na pokladzie.
Model lotniskowca i jego brata prawie blizniaka pracowicie sklejony przez s.p. meza mam do dzisiaj.
Nawet w skali kawal okretu.

3 polubienia

@Bingola zlecił mi opracowanie quiza, a temat wymyślił świetny. Jak się zbiorę to może w tym tygodniu się ukaże.

2 polubienia

E, zrobisz za jednym zamachem :wink:

2 polubienia

Tak. O styczności z Maryni dupą. :crazy_face:

2 polubienia

Nadmiar materiału mnie się zrobił. Było tego w cholerę.

1 polubienie

Herbaciany to ja z zamknietymi oczani.
Niezla whisky, kac po niej niewielki :wink:
Z zaglowcami i pancernikami i okretami problemu nie bylo,
Pytania raczej z tych ogolnie znanych.
A wczoraj ogladalam fajny dokument top 10 okretow (statkow) na przestrzeni wiekow, mieli rozmach i pomysly te Chinczyki… Choc najbardziej mi sie podobal starozytny grecki wycieczkowiec z fontannami na pokladzie.

3 polubienia

A jakie luksusy na statku mieli Kleopatra z Antoniuszem, podczas ich miłosnej wycieczki. Niestety, koniec tej miłości nastąpił pod Akcjum. :grinning:

3 polubienia

Tego akurat w tym dokumencie nie bylo, ten to byl z serii ancient top 10.
Ale porzadny dokument o poczynaniach Kleopatry w kwestiach zamilowania do luksusow tez ogladalam.
Faktem jest, ze moze z wyjatkiem Rzymian budujacych solidne drogi w wiekszisci kultur/cywilizacji takimi aurostradami byly drogi wodne.
Potem przyszla era kolei zelaznej i automobili.
Cywilizacje prekolumbijske drogi budowaly, ale polegaly na jucznych pojazdach dwunoznych. Rzymianie zreszta drogi budowali tez raczej pod katem przemieszczania die piechoty niz jazdy.
Jak zwykle, zaczynasz od ostatniego zdobywcy zaglowego blekitnej wstegi Atlantyku, a konczysz pare tysiecy lat wczesniej na okrecie plynacym po Jang-cy :laughing:
Niestety znalazlam tylko wersje hiszpanska
https://www.documaniatv.com/historia/top-10-de-la-antiguedad-3-barcos-video_6defba874.html
Ale moze uda Ci sie wyszoerac w innym cywilizowanym jezyku?

1 polubienie

Niestety temacik mi raczej nieznany,

3 polubienia

14 / 17 :crazy_face:

3 polubienia