Oto słowo Boże?
Jacy to wierni jak tacy niewierni xd
Może wierzą w Boga a nie klechę?
Brudno ludzkie.
Ci, którzy wyszli, w Boga.
A kościołek polski sam kopie sobie grób! Krzyżyk (nomen, omen) na drogę ! ![]()
Niestety. Najpierw religia w szkole, później skuteczne upominanie się o dobra (ziemie, budynki), o bezkarność kleru. Ludzie zaczęli się odwracać od Kościoła. Tuż po wprowadzeniu religii do szkół przewidywałam taki odwrót. Ludzie nie lubią robić tego, co muszą, lepiej zachęcać niż zmuszać. Dwa kolejne czynniki tylko przyspieszyły ten proces. Tracą na tym ludzie naprawdę wierzący i księża z prawdziwego powołania. Na szczęście sporo jeszcze takich, ale oni do władz kościelnych się nie pchają.
To czemu w niedziele stada baranów mkną na pranie mózgu do kościoła?
Ty sobie teraz mordy katolikami nienwycieraj
a na dole barany znowu xd
A zapomniałem że wyborcy PO też chodzą do kosciola… Pewnie oni wyszli bo nie rozumieją co to jest tęczowa zaraza xd
Nie wszedzie wierni wychodza i sprawe nagłaśniają…
Żeby się pokazać (np. w nowym futrze…).
Wyobraź sobie, że są ludzie wierzący, idący na spotkanie z Bogiem, nie z księdzem ![]()
Ja już słyszałem opinię, że twój bliźni, to bliska ci osoba, a nie drugi człowiek, dlatego jest OK np. palić żydów w piecach, bo to nie są bliźni. Prawdziwy katolik się wypowiadał.

@Devil Ale jeśli uczestniczą w mszach to pewnie znają księżunia… Dziwne, że jeszcze nie zmienili parafii, albo nie donieśli na “wielebnego”…
@gra Ale drugiej strony można wybrać bardziej neutralną parafię gdzie zwykła modlitwa jest łatwiejsza…
Z tym wyborem parafii to roznie bywa. Kuzyn zyjacy w wolnym zwiazku dla swietego spokoju (przy takiej kobicie jak jego ta kociolapa “tesciowa” to ja sie nie dziwie, ze sie nie ozenil) synow ochrzcil. W USA, gdzie ma od chyba 30 lat wize uczniowska, a ze uczen z czegos zyc musi niewielki biznes eksport-import ![]()
W parafii (ja tez tam kiedys podlegalam spisowi barankow) odeslali go z kwitkiem. A jak stwierdzil to co laska bylo stanowczo za wysokie.