Nie wiem co miał zamiar zrobic Żeleński, ale wyszło na to, ze dal prztyczka w pisnos.
Ale to akurat w jego stylu - ma zwyczaj stylizowac się na “prezydenta z lasu” -zarowno w stylu ubierania sie, jak i zachowania.
Parę godzin i dwa odznaczenia? To duzo i mało, ale jak dla mnie czytelny sygnał - narodowi polskiemu dziękujemy. Pisi szczekają, karawana pojedzie… ze zbożem. A broń to bez łaski - sa tacy co zapewnią.
A biorac pod uwage jak potem podzieli sie zyski z tej akcji? Polska znowu dostanie ochłapy lub zostanie wystawiona do wiatru jak w Iraku …
Jak dziennikarz mediów o jedynej słusznej linii relacjonuje to nawet relację z odznaczenia wolontariuszy pol. przez prez.Zelensego spieprzył tak, żeby było po linii partii. A tvpis przemilczało, że wczoraj te 2 osoby zostały odznaczone odznaczeniami ukraińskimi. Ale szczucie
@Nunu przenioslam Twoj wpis do nowego pytania.
Z tym przemilczaniem to ostatnio TVPiS to robi to nagminnie, albo łże w zywe oczy. Nawet za Pirenejami trabi sie o wizach czy bredzeniu pinokia, a ci udaja, ze pod kolderka mokro, bo deszcz padał…
Zelenski gra ostatnio ostro bo musi. Jest kilka czynników. W USA będą wybory które mogą zmienić podejście do wsparcie Ukrainy. Ukraina pozbawiona dostępu do morza musi zarabiać na wojnę.
Po drugie polska już zrobiła dla Ukrainy wszystko co mogła. Zelenski wie że PiS może przegrać wybory i że polska nie jest zbyt lubiana w Brukseli. Trzeba więc pójść do kogoś kto ma kapitał, uznanie i wypływy. A kto to ma oprócz USA? Ano Niemcy.
Na rękę było im to że zboże zostawało w Polsce. To był szybki zarobek.
Zelenski walczy o siebie i chce finansować armię. Liczy się czas. Zanim Ameryką znów zawładnie Trump a polska po przestanie się liczyć w UE.
Trump będzie korzystny dla PiSu
Potwierdzasz to, o czym sama słyszałam. Ponad połowa tego ukraińskiego zboża nie jest ukraińska, tylko spółek niemieckich, holenderskich francuskich i chyba duńskich i belgijskich (to pewności nie ma). To im zależało, żeby nie transportować tego zboża gdzieś tam statkami (koszty), tylko sprzedać na pniu w Polsce. Dlatego nie pasował im tylko zaplombowany tranzyt przez Polskę, bo tak miało być.
Ale przyspieszało to transformację polskiego rolnictwa do wielohektarowych gospodarstw rolnych.
Zwłaszcza w Polsce B. Poprzez upadłość mniejszych gospodarstw
Dużo w tym racji ale polski głos za bardzo w tej sprawie,nie liczy sie od początku.
To zresztą nie jest sprawa Ukrainy a raczej naszej wiercącej sie wiecznie,pozycji w UE.
Ukraina była zawsze czymś co kiedyś określano jako"spichlerz Europy".
My jednak nie zawsze braliśmy w tym udział…Teraz mamy wszystko usprawiedliwiać wojną?Co to to nie!
Zelenski szaleje bo chce ugrac co sie da…I ja mu sie nie dziwię.Jego kraj płonie,o czym często zapominamy…
A my…Nigdy nie bedziemy plawic sie we wzajemnej przyjazni.Z tym że to my mamy teraz czyste sumienie.I niech on takze o tym pamieta!!!
Mniejsz4e gospodarstwa poupadały znacznie wcześniej niż pojawiły się problemy z ukraińskim zbożem. To bardzo złożony problem
To prawda. Przed wojną 200 gospodarstw upadało dziennie
No tak, ale pewnie nasz rządmógł taki scenariusz przewidzieć i jakoś zapobiec tym roszczeniom Wygląda jakby grali na nastrojach w tej sprawei, żeby konfie odbić elektorat.
Rynek zywnoscia jest jak surowcowy ,zarabiaja na tym posrednicy. Polska historycznie zyla z ukrainskich czarnoziemow
I niech mi nie wciskaja kitu, ze tych tras tranzyrowych nie da sie odtworzyć
Pytanie czy warto? Moim zdanie tak i uszczelnic przecieki.
Jak kiedys Urban powiedzial rzad sie sam wyzywi? Europa zjednoczona tez. Taka bez -izmow i polirycznej poprawnosci . Do spoleczenstwa przyzwalajacego trzeba dorosnac a ni powielac stare błędy
Tu nie chodzi o to, że się nie da, tylko o opłacalność. Po co wozić tranzytem do portu + przeładunek + koszt eksploatacji statku, jeśli można sprzedać to zboże w Polsce,? Wyjdzie dużo większy zysk. A że polski rolnik straci? A kogo to obchodzi? Z tego co wiem, to przeciwko kilku firmom handlującym ukraińskim zbożem jest prowadzone śledztwo. Czy są to polskie firmy? Tego nie wiem. Zobaczymy co się urodzi. Nauczka jest. Uszczelnić tranzyt.
Mylisz pojecie zysku krotkoterminowego z ekonomia makro. I myslenie co bedzie jak wszyscy w okolicy beda najedzeni a miliady sa szczesliwe jak maja cokolwiek do wypelnienia brzuszka.
Ja juz pisalam, Ukraina podobnie jak Andaluzja , Amazonia, ktora nie jest płucami swiata, a kołyska różnorodności zycia?ekonomia na poziomie posprzatania wlasnego poworka nie zawsze sie sprawdza. Moze jestem naiwna, ale? Idealem bylo by spoleczenstwo gdzie narozrabiasz jak dziki krolik na polu marchewki, gdzie wczesnija sam ja zasiales.
Perpetuum mobile?
To podwórkowy, lokalny pikuś. Gorzej, że w Kanadzie Zelenski oklaskiwał nazistę. Naprawdę chciałbym wierzyć, że robił to nieświadomie
Swiadomie jak sądzę.
Tonacy brzytwy sie chwyta, a faszyzm ma wiele oblicz.
Jestem po czesci z polskiej rodziny, ktora rzez wolynska przezyla, inaczej by mnie nie bylo. Dobrzy ludzie ratowali.
A, ze akurat w Kanadzie?
Dawno temu omalze ze s.p. mezem tam nie wylądowaliśmy jako migracja pożądana. Ale jakos grawitacja półwyspu Pirenejskiego byla silniejsza. Ukraina jest dopiero poczatkiem. W tej grze wykorzystanie i bredzenie w stylu Morawiecki, nie bedzie Merkel pluc nam w twarz i dzieci poniewierac? Kolego do kompletu takiej retoryki to jeszcze brakuje smoka i Wandy co sie utopila w Wiśle
Wyolbrzymiają niektórzy tego 98letniego oklaskiwanego, a wszędzie się może zdarzyć wypadek przy pracy, ważne aby wszyscy przeżyli.
98 lat?
Świetlnych?
On mógł klaskać nieświadomie, ale ten, kto nazistę zaprosił, przedstawił zgromadzonym, chyba wiedział z kim ma nieprzyjemność.
@gra trafisz za nimi. Stawka to zatrzymac putina, a raczej komusza zaraze.
Nie zapominaj, że Hitlera wykonczyli alianci. A ze potem zimna wojna? Ruskie sa hodowla wsobna . Ich cywilizacja, jesli mozna to tak nazwac?
A tak na marginesie - bylas zdziwiona, ze w Hiszpanii prawo dziala wstecz? Spadek po Inkwizycji