Zięba - ten ptaszek może śpiewać nawet 2000 razy w ciągu dnia i nikomu to jakoś przeszkadza

Ptaki też mają swe dialekty? W każdym regionie “gadają” inaczej…?

W polskiej poezji w wierszu dla dzieci Ptasie plotki Jan Brzechwa wykorzystuje grę słowną, gdzie ptak martwi się, że przeziębi gardło i nie wykona swego koncertu u wrony:

„Usiadła zięba na dębie: Na pewno dziś się przeziębię!”. Plotkujące ptaki przeinaczają ten fakt i po lesie roznosi się wieść o śmierci ptaka. U tego samego poety w Szpaku i sowie to zięba przekazuje wiadomości o sowie: „Zięba spotkała się z kosem, ćwierknęła mu to półgłosem”.

Omawiany gatunek pojawia się też w Ptasim radiu Juliana Tuwima: (zaraz) „Będą ćwierkać, świstać, kwilić, pitpilitać i pimpilić (….) wilga, zięba, bocian, szpak oraz każdy inny ptak”,

No bo ja tu sru tu tu tu, a o innych Ziębach dziś mowa… które tłumaczą nawet z angielskiego naukowe dzieła medyczne (Wiedzieliście:), dociekają, szukają, szlifują wiedze, byś Ty nie musiał tego robić z powodu własnego umysłowego lenistwa :smiley:

https://www.youtube.com/watch?v=ZID1v4_CrSs

1 polubienie

Oczekiwac od tego pana o ptasim nazwisku jakiejs rzeczowej informacji a nie steku wlasnych radosnych przemyslen majacych udowodnic jego tezy?
W nieco wiekszym skrocie niz jego ponad polgodzinne zawracanie glowy? Owszem, w Oxford wyprobowano jedna z kilkudziesieciu szczepionek nad jakimi sie pracuje na calym swiecie na ludziach.
Na razie nie stwierdzono negatywnych skutkow ubocznych samego wprowadzenia substancji do organizmu ludzkiego, ale te “króliki doswiadczalne” nie zostali jeszcze poddani dzialaniu wirusa, zeby sprawdzic jej skutecznosc.
Na szczescie nie potrzebuje posrednictwa ptaszkow swiergolaszkow, zeby sobie znalezc publikacie i wiesci z frontu cividowego.
I wiedziec, ze WIARYGODNEJ SZCZEPIONKI NA COVID-19 NIE MA.
Pozostaje miec nadzieje, ze jeszcze nie ma.
Bo inaczej nas czeka powtorka z hiszpanki sprzed stu lat - tyle, ze zanim epidemia wygasnie to umrze wiecej ludzi niz wowczas, bo po prostu jest nas wiecej i gospodarka swiatiwa oszaleje. O ile nie wybuchnie otwarty, wojskowy, nie gospodarczy konflikt USA - Chiny. Bo wtedy to wirus bedzie sprawa drugoplanowa.
Edit.
Poza tym prawdziwa zięba na zielonym tle wyglada tak

A nie jakas studyjna podrobka w bluebox :wink:

4 polubienia

A juz chcialem plusowac za tak piekny temat i ciekawie rozwiniety…

1 polubienie

Bo wstep mial uspic czujnosc :joy::joy::joy:
Cos jak przemowy Katona konczace sie niesmiertelnyn Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

2 polubienia

Nic nie uśpiło
“…plotkujące ptaki PRZEINACZAJĄ ten fakt…”
Jeśli ktoś otworzył link, i zechciał wysłuchać teorii anegdotowych, pseudonaukowca po Akademii Górniczo Hutniczej…:wink:

2 polubienia

Otworzyl i wysluchal.
I noz w kieszeni tez sam sie otworzyl… na te bzdety.

1 polubienie

Kali nie otworzył, Kali mieć ważniejsze zajęcie :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Bardziej swojsko byłoby"Balcerowicz musi odejść" :wink:

1 polubienie

:joy::joy::joy:

1 polubienie

Tak, ptaki też mają swoje odmiany głosu i regionalne dialekty. Przykładem może być trznadel. Ciekaw jestem, czy częściej słyszeliście trznadla z dodatkową ostatnią sylabą, czy bez niej?

3 polubienia

To ten świr od harmonika?

Podaj namiar na nie -świra. Chętnie posłucham.

Nie-świry nie szukają rozgłosu w social mediach.

To podaj swoje guru informacyjne.

jeden z tych.

1 polubienie

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że tak samo świergolisz jak on albo nawet krakasz. . Siedząc po przeciwnej gałęzi.

konkretny przyklad prosze?

Dobre! Post pierwszy.

jesli zwiezly opis stanu faktycznego porownujesz do polgodzinnego bredzenia przed kamerka internetowa?
to pogratulowac nadmiaru czasu.

Ja to jestem niepoprawna. Jak tylko padł zwrot “TĄ szczepionkę” wyłaczyłam wywiad…

3 polubienia