Życie przerosło kabaret?

Był kiedyś taki dowcip:

Muldoon mieszkał sam na irlandzkiej wsi, a za kompana miał tylko psa. Pewnego dnia pies zdechł, a Muldoon poszedł do księdza i pyta:

• Ojcze, mój pies zdechł. Może ksiądz odprawić mszę dla biedaka?
    Ojciec Patryk odrzekł:
  • Niestety, nie odprawia się mszy dla zwierząt. Ale jest kilku baptystów niedaleko i nie wiadomo, w co oni dokładnie wierzą. Może zrobią coś dla niego.
  • Zaraz do nich pójdę. Myśli ksiądz, że 50 funtów to będzie dla nich wystarczająca ofiara za mszę?
    Ojciec Patryk wykrzyknął:
  • Najświętsza panienko, matko Boża! Czemu nie powiedziałeś, że twój pies był katolikiem?!

I zawsze to był dowcip. A tymczasem w na Filipinach…

2 polubienia

Jak tu szanować tę głupią instytucję zwaną kościołem

2 polubienia

a to nie tylko na Filipinach zwierzeta świecą na sw. Franciszka.
w Polsce o ile dobrze pamietam tez, a nawet samochody prywatne święcili bodaj na sw.Krzysztofa (bo policyjne i trazackie to chyba z urzedu?)
w Meksyku świecą wlasnie na sw.Franciszka, podobnie w niektorych regionach Hiszpanii,
w Madrycie, Saragossie i Katolonii na sw.Antoniego, 17 stycznia ( zwanego Pustynnikiem lub Wielkim, zmarl w 356, nie ten Padewski od narzeczonych i rzeczy zagubionych. ktory zyl prawie 1000 lat pozniej)

3 polubienia

:open_mouth: :open_mouth: :open_mouth:

Zastanawiam się, czy są takie rzeczy, których ksiądz za dolara nie poświęci…

A to nie wiem, czy dolar to nie za malo?

1 polubienie

No tak. Spodziewalem sie jakiegos zaskoxzenia czy cos…

W Polsce na własne oczy widziałem święcenie nowych dekli od ulicznej kanalizacji.

2 polubienia

Ale dlaczego niby komus ma to przeszkadzac… niech sobie święcą co chcą xd

1 polubienie

Przeszkadzać nie przeszkadzało, ale rozśmieszyć, to rozśmieszyło. A niech sobie chrzczą, co chcą, nie moja kasa, nawet deski sedesowe.

3 polubienia

zgadza sie
to bylo w 2011 w Lodzi.

niejaki abepe Ziółek na zakonczenie rzadow w metropolii lodzkiej sobie imprezke zorganizowal.

2 polubienia

deski jak deski - tu polecieli hurtowo. a i jak kupisz ich produkty to tez mozesz miec swiadomosc, ze na poswieconej ziemi powstaly
https://www.golddrop.eu/pl/nws/uroczyste-poswiecenie-nowych-obiektow-gold-drop

1 polubienie

Powariowałi do reszty!

1 polubienie

W 1999 w Sławnie te dekle święcili, a ja tam przypadkowo byłem.

W Lęborku obwodnicę, w której za 2 dni asfalt się zarwał i to w tem miejscu gdzie ten chrzest się odbył.

1 polubienie

Czyli to jednak zarazliwe? :joy::joy::joy:
Abepe tak się puszyl, ze az jeden dekiel na Jasna Gore poslal.

1 polubienie

Kasa, misiu, kasa…

2 polubienia

To daje nowy obraz dla związku frazeologicznego “zryty dekiel” :joy: :joy:

2 polubienia