Był kiedyś taki dowcip:
Muldoon mieszkał sam na irlandzkiej wsi, a za kompana miał tylko psa. Pewnego dnia pies zdechł, a Muldoon poszedł do księdza i pyta:
Ojcze, mój pies zdechł. Może ksiądz odprawić mszę dla biedaka?
Ojciec Patryk odrzekł:
Niestety, nie odprawia się mszy dla zwierząt. Ale jest kilku baptystów niedaleko i nie wiadomo, w co oni dokładnie wierzą. Może zrobią coś dla niego.
Zaraz do nich pójdę. Myśli ksiądz, że 50 funtów to będzie dla nich wystarczająca ofiara za mszę?
Ojciec Patryk wykrzyknął:
Najświętsza panienko, matko Boża! Czemu nie powiedziałeś, że twój pies był katolikiem?!
I zawsze to był dowcip. A tymczasem w na Filipinach…
2 polubienia
Devil
5 Październik 2021 17:38
2
Jak tu szanować tę głupią instytucję zwaną kościołem
2 polubienia
okonek
5 Październik 2021 18:00
3
a to nie tylko na Filipinach zwierzeta świecą na sw. Franciszka.
w Polsce o ile dobrze pamietam tez, a nawet samochody prywatne święcili bodaj na sw.Krzysztofa (bo policyjne i trazackie to chyba z urzedu?)
w Meksyku świecą wlasnie na sw.Franciszka, podobnie w niektorych regionach Hiszpanii,
w Madrycie, Saragossie i Katolonii na sw.Antoniego, 17 stycznia ( zwanego Pustynnikiem lub Wielkim, zmarl w 356, nie ten Padewski od narzeczonych i rzeczy zagubionych. ktory zyl prawie 1000 lat pozniej)
3 polubienia
Zastanawiam się, czy są takie rzeczy, których ksiądz za dolara nie poświęci…
okonek
6 Październik 2021 15:36
5
A to nie wiem, czy dolar to nie za malo?
1 polubienie
No tak. Spodziewalem sie jakiegos zaskoxzenia czy cos…
W Polsce na własne oczy widziałem święcenie nowych dekli od ulicznej kanalizacji.
2 polubienia
Ale dlaczego niby komus ma to przeszkadzac… niech sobie święcą co chcą xd
1 polubienie
Przeszkadzać nie przeszkadzało, ale rozśmieszyć, to rozśmieszyło. A niech sobie chrzczą, co chcą, nie moja kasa, nawet deski sedesowe.
3 polubienia
okonek
6 Październik 2021 19:56
10
zgadza sie
to bylo w 2011 w Lodzi.
niejaki abepe Ziółek na zakonczenie rzadow w metropolii lodzkiej sobie imprezke zorganizowal.
2 polubienia
okonek
6 Październik 2021 19:59
11
deski jak deski - tu polecieli hurtowo. a i jak kupisz ich produkty to tez mozesz miec swiadomosc, ze na poswieconej ziemi powstaly
https://www.golddrop.eu/pl/nws/uroczyste-poswiecenie-nowych-obiektow-gold-drop
1 polubienie
birbant
7 Październik 2021 03:58
13
W 1999 w Sławnie te dekle święcili, a ja tam przypadkowo byłem.
W Lęborku obwodnicę, w której za 2 dni asfalt się zarwał i to w tem miejscu gdzie ten chrzest się odbył.
1 polubienie
okonek
7 Październik 2021 11:35
14
1 polubienie
To daje nowy obraz dla związku frazeologicznego “zryty dekiel”
2 polubienia