Był kiedyś taki dowcip:
Muldoon mieszkał sam na irlandzkiej wsi, a za kompana miał tylko psa. Pewnego dnia pies zdechł, a Muldoon poszedł do księdza i pyta:
Ojcze, mój pies zdechł. Może ksiądz odprawić mszę dla biedaka?
Ojciec Patryk odrzekł:
Niestety, nie odprawia się mszy dla zwierząt. Ale jest kilku baptystów niedaleko i nie wiadomo, w co oni dokładnie wierzą. Może zrobią coś dla niego.
Zaraz do nich pójdę. Myśli ksiądz, że 50 funtów to będzie dla nich wystarczająca ofiara za mszę?
Ojciec Patryk wykrzyknął:
Najświętsza panienko, matko Boża! Czemu nie powiedziałeś, że twój pies był katolikiem?!
I zawsze to był dowcip. A tymczasem w na Filipinach…
Devil
5 Październik 2021 17:38
2
Jak tu szanować tę głupią instytucję zwaną kościołem
okonek
5 Październik 2021 18:00
3
a to nie tylko na Filipinach zwierzeta świecą na sw. Franciszka.
w Polsce o ile dobrze pamietam tez, a nawet samochody prywatne święcili bodaj na sw.Krzysztofa (bo policyjne i trazackie to chyba z urzedu?)
w Meksyku świecą wlasnie na sw.Franciszka, podobnie w niektorych regionach Hiszpanii,
w Madrycie, Saragossie i Katolonii na sw.Antoniego, 17 stycznia ( zwanego Pustynnikiem lub Wielkim, zmarl w 356, nie ten Padewski od narzeczonych i rzeczy zagubionych. ktory zyl prawie 1000 lat pozniej)
Zastanawiam się, czy są takie rzeczy, których ksiądz za dolara nie poświęci…
okonek
6 Październik 2021 15:36
5
A to nie wiem, czy dolar to nie za malo?
No tak. Spodziewalem sie jakiegos zaskoxzenia czy cos…
W Polsce na własne oczy widziałem święcenie nowych dekli od ulicznej kanalizacji.
Ale dlaczego niby komus ma to przeszkadzac… niech sobie święcą co chcą xd
Przeszkadzać nie przeszkadzało, ale rozśmieszyć, to rozśmieszyło. A niech sobie chrzczą, co chcą, nie moja kasa, nawet deski sedesowe.
okonek
6 Październik 2021 19:56
10
zgadza sie
to bylo w 2011 w Lodzi.
niejaki abepe Ziółek na zakonczenie rzadow w metropolii lodzkiej sobie imprezke zorganizowal.
okonek
6 Październik 2021 19:59
11
deski jak deski - tu polecieli hurtowo. a i jak kupisz ich produkty to tez mozesz miec swiadomosc, ze na poswieconej ziemi powstaly
https://www.golddrop.eu/pl/nws/uroczyste-poswiecenie-nowych-obiektow-gold-drop
birbant
7 Październik 2021 03:58
13
W 1999 w Sławnie te dekle święcili, a ja tam przypadkowo byłem.
W Lęborku obwodnicę, w której za 2 dni asfalt się zarwał i to w tem miejscu gdzie ten chrzest się odbył.
okonek
7 Październik 2021 11:35
14
To daje nowy obraz dla związku frazeologicznego “zryty dekiel”