Ja to uniwersalnie …
Dziękuję i wzajemnie.
I nawzajem!
Będę jutro pijany. Dziś w sumie też
Tylko sie oplatkiem nie udlaw…
Bon Nadal - po jakiemu to?
Katalonski i walencjanski.
Eguberri to euskera czyli baskijski.
Wesołych Świąt
I wzajemnie.
Pokłon trzech króli,Velasqueza,specjalnie powiększyłem i oprawiłem w ramkę wzorowana na coś jakby z XIX wieku.Musi nam tu w Anglii wystarczyć…
Tak mi się skojarzyło z obrazem Sw.Rodziny…
A fajnie trafiles, bo Velazquez rzadko bral się za tematyke sakralną , a jesli to na wyrazne zamowienie.
I trochę narcyzmu ludzkiego tam znajdziesz, bo wg niektórych za modeli posłużyła mu wlasna rodzina.
Wisi sobie oryginal w Prado…
Tylko stamtad trudno byloby to wyniesc
Ja w tym roku to La Perla Rafaela.
A Craciun fericit to chyba rumunski, najśmieszniejszy z rodziny języków romanskich
Moim zdaniem porąbany, zwlaszcza w ortografii. Kiedys próbowałam sie tym zmierzyć, ale to bylo dawno i nieprawda.
W koncu dali nam tlumacza.
Przez cale dzieciństwo i, jak to się mówiło kiedyś,na starym mieszkaniu ,spałem pod wielka kopia"Madonny Sykstyńskiej",Rafaela Santi…
Jake bylo moje zdziwienie gdy w Galerii Starych Mistrzów w Dreznie,gdzie to dzieło się znajduje,okazalo się ze oryginał bynajmniej do “olbrzymów” nie należy
Tutaj mamy Maryje wraz ze św.Elzbieta i Janem Chrzcicielem.Rafael uchodził za specjalistę od, nazwijmy to, “malarstwa maryjnego”…
Wyraźnie chcesz bana?
Jedynym wytlumaczeniem może być fakt, że piwa zabraklo.
Tak, czasem rozmiary oryginalu potrafia zaskoczyc
La Perla to zwyczajowe okreslenie tego obrazu, ta tytulowa perła to malutki Jezus umiejscowiony centralnie w kompozycji.
A Rafaela cenię za światłocień.
Zresztą również mistrzem tego był El Greco
No i nie należy zapominać, ze wtedy kiedy te obrazy powstawały miały nieco inna, wyrazistsza kolorystykę. Niestety biel olowiowa z czasem czernieje.