@Szczery_do_BULU Jakieś tam fragmenty tego ich lotu oglądałam ale mało porywające to było…
A dziś kolejna rocznica, 10 lat temu odbył się ostatni lot wahadłowca, od tego czasu NASA praktycznie nie wysyła w przestrzeń swoich kosmonautów, chyba że rosyjskimi “Sojuzami”, których konstrukcja pochodzi z lat 60. ub. wieku (oczywiście po znacznych modernizacjach). Takie typowe ruskie “gniotsa, nie łamiotsa”
Ostatnio kosmonauci zaczęli wozić się z Muskiem.
Zdrowa, kapitalistyczna konkurencja
Obawiam sie, ze newsolapy z WP to furmanki od dylizansu nie odroznia, a Ty chcesz zeby o rakietach pisali?
Już w latach wojennych ludzie potrafili sami za pomocą tylko głów swoich stworzyć wzory bezbłędnie wyliczające trajektorie i inne potrzebne parametry. Później wymyślono potężne maszyny liczące - lampowe. Wyliczały to samo, co dziś najszybsze komputery, tylko w o wiele dłuższym czasie. I to były lata 60. Ale wyniki te same, bo matematyka jest jedna.
W tym temacie jest bardzo ciekawy wątek. Otóż w czasie wojny Niemcy i Rosjanie, a niewykluczone, że i Amerykanie, wykorzystywali geniuszy matematycznych do obliczeń. Były to osoby upośledzone umysłowo, ale potrafiące błyskawicznie w pamięci robić działania na wielocyfrowych liczbach.
Tacy ludzie i dziś istnieją, wiedzą o tym bardzo dobrze kasyna gry. Na szczęście dla tych kasyn takich fenomenów jest bardzo niewiele, ale w historii hazardu, kilka wielkich kasyn padło, bo ktoś sprytnie posłużył się tymi fenomenami.
Historia maszyn liczacych jest bardzo ciekawa. I roznorodna.
A takie ludzkie komputery to nie ludzie uposledzeni w sensie ogolnym. Najczesciej ukierunkowani autysci, ot kabelki sie czasem splataly
Co ciekawe znalam kilku analfabetow, ale liczyc potrafili w pamieci moze nie tak szybko jak komputer, ale przecietny czlowiek szans ne mial. A i zapamietywali co uslyszeli niczym dyktafon.
Tak naprawde mozg i uklad nerwowy nie tylko ludzki to sprawa bardziej niezglebiona niz Row Marianski.
Obecna rywalizacja między USA a Chinami może to zmienić… A w kosmos latają także Indie, Iran, a niedługo pierwszy raz w kosmos polecą Turcy na księżyc… Ale nie że ludzie tylko jakiś satelita czy tam robot chyba raczej…
Księżyc jest dobrym zapleczem surowcowym dla ewentualnych stacji kosmicznych i rozbudowy sprzętu kosmicznego, który będzie dużo łatwiej wyrzucać w kosmos bo grawitacja księżyca jest dużo słabsza niż Ziemi
To nas oświeć bo mnie się dzisiaj myśleć nie chce
Tobie na pewno nie popsulo, bo czytac nie chcesz…
Czego niby czytać nie chcę ?
Tego co wstawiłaś to faktycznie nie przeczytałem, ale możesz mi skrócić haha