4 styczna Światowy Dzień Alfabetu Braille’a

Mozna tez tak.

U mnie chińska gwiazdka migająca 3 lata,z takimi samymi bateriami co latarenka ma ulubiona.

Różnie to z tym jest. Miałem polskie lampki na choinkę, chodziły tylko jedne święta. Maja córka ma takie same lampki chyba dziesiąty rok.

1 polubienie

Ale pisałaś o braki prądu, więc braku możliwości czytania :slight_smile:
Etykiety to co innego, to ważne i potrzebne tyle, że jak pisałam, niektórzy i tak nie opanują Brailla, a ci którzy pracują przez wiele lat fizycznie mają tak spracowane, twarde palce, że nie wyczuwają już tych wypukłości

Widziałam takie mapy, i małe i ścienne. Właśnie we wspomnianych Owińskach.
Mam sporo kontaktu z niewidomymi, wielu z nich, to bardzo oczytani i mądrzy ludzie.

1 polubienie

Pozytywki przy kazdej paczce szynki nie doczepisz.
Niewidomi ciezko pracujacy fizycznie?
Obawiam sie, ze w dzisiejszych czasach to dobrze, ze jakas pracę mają?

Ja nie pisałam, że ciężko, ale znam kogoś, kto pracował ponad 20 lat przy pakowaniu tabletek i widziałam jego, a raczej jej ręce.

Tak, dobrze. Teraz łatwiej znaleźć pracę mając grupę inwalidzką niż bez niej. U mnie wciąż pojawiają się oferty pracy dla rencistów lub posiadaczy ww grupy.

1 polubienie

Od lat tak jest. Moja znajoma 10 lat nie miała stałej pracy. Po uzyskaniu grupy dostała pracę na stałe.

1 polubienie

Są tzw. zakłady pracy chronionej. Oni MUSZĄ zatrudnić pewien % inwalidów, aby dostać dotacje. Znam przypadek, że zatrudniali nawet bez potrzeby świadczenia pracy - to przypadek kogoś a mojej rodziny.

2 polubienia

Też znam taki przypadek. Ale to zwykłe oszustwo.

Ja to wiem, Ty to wiesz, a oszuści mają się dobrze :frowning:

1 polubienie

Czy ja wiem czy oszusci? Niestety gospodarka ma to do siebie,ze bez odrobiny szarej strefy przestaje działać.
A jak chcesz psa uderzyc? To kij zawsze znajdziesz.

1 polubienie

To nie szara strefa. A ciemna latarnia. hurtem zatrudniają pracowników na PFRON płacąc im drobne a zbierając sporą kasę z dotacji. Za to siedzi mąż Marty Kaczyńskiej.

1 polubienie

To on w koncu siedzi?
Fakt, ze niestety polskie prawodawstwo az sie prosi o uruchomienie trybu "przewałki ".
I to niereperowalne w genetyce “prawdziwego Polaka”? Jak okantowac system czyli panstwo?
I jeszcze okradani sie cieszą?

1 polubienie

Siedzi Marta ma kolejnego tatę swoich dzieci. Swoją drogą laska ma chyba wszyty suwak bo dalej dziewica.

2 polubienia

Uczciwa dziiewczyna, co partner to dziecko, kalendarzyk bywa zawodny…

nie do końca. 2 partner dowiedział się że dziecko nie jego a jest 3…

1 polubienie

Wazne, ze zdrowo sie chowaja…
No cóż dziewczę robilo co mogło.

1 polubienie

No tak dom otwarty…

1 polubienie