Dla nas, osob widzacych (czasem w okularach) te wypukłości sa w zasadszie niezauwazalne, ale dla blisko 30 milionow ludzi niedowidzaczych lub niewidzacych ( w samej Europie) jest to byc, albo nie być w miarę samodzielnym.
To tak na dzien dobry. Obysmy nigdy nie byli zmuszeni do opanowania tego zapisu jako jedynego kontaktu ze światem. Aczkolwiek zastanawiam się czy opanowanie tego zapisu w czasach kiedy prąd coraz droższy?
Dobra, bez wisielczego humoru …
U Chińczyka kupiłem latarenke z trzema bateryjkami to sobie przyświece,zwłaszcza że to kosztowało mniej niż jedna bateryjka w “normalnym” sklepie.
Ciekawe o ile krócej te bateryjki działać będą i jak to w ogólnem bilansie wyjdzie?
Te ledowe latarenki chinski sa dość żywotne.
A jeszcze lepsze sa na dynamo. Dopoki się ledy nie wypalą to.i.jeszxz dlonie pgimnastykujesz?
problemem nie jest cena prądu. Problem w kosztach takiego druku. To nie jest zwykły papier, to tekturka, każda literka zajmuje sporo miejsca więc nawet krótki artykuł z ich prasie to kilka stron. Miesięcznik to duża księga formatu A4, dlatego przestaje się je wydawać. Niewidomi chcący mieć kontakt z literaturą już dawno przerzucili się na audiobooki.
Inna sprawa, że większość młodych, zdrowych, nie jest zainteresowanych literaturą. Tym bardziej niewidomych.
Rozmawoałam z nauczycielami z Owińsk - szkoła dla niewidomych. Wielu starszych mówiło, że kiedyś niewidome dziecko, to najczęściej było po wypadku, dziś większość ich dzieci, to osoby, które trzeba uczyć zapinania guzików, same się nie umyją, po prostu prawie połowa z nich to dzieci w różny sposób upośledzone, oprócz ślepoty. One nie będą czytały
Ae w dazym ciagu jest to narzędzie orozumoeania się.
Niekoniecznie musi bc to ksiazka i tekrurka
Nieduże plastikowe etykietki chocby przy produktach zywnscowych?
Ja wiem, wiekszosc producentów parowek nie ma się za bardzo czym chwalić…
Tyle samo działąją.Miałem ozdobę choinkową z podobnym środkiem i bateryjkami.Płaci się za firmę.
Moja firma produkowała kiedyś mapy dla niewidomych na bazie map plastycznych z nazwami tłoczonymi braillem.
Nie zauważyłem
Koleś kupił takie w zeszłym roku na święta na choinkę. Działały 3 dni.
Ja mam kupioną latarkę ładowaną przez Micro USB typu C. Czyli gdy nie będzie prądu, to będzie można ją ładować z powerbanku lub laptopa.
Jakiś czas temu była afera. Niewidomy nie mógł kupić laptopa na raty bo nie chciał podpisać umowy. Wtedy żądali by każda umowa była również w brailu…
A ja mam ogniwko sloneczne do ładowania telefonu lub laptopa. Kiedyś w lidlu czy innym aldiku sprzedawali. Kilka razy sie przydalo. Niestety w swietle ksiezyca nie działa. Malo romantyczne urzadzenie.
Bo Księżyc jest od wampirów, upiorów, wilkołaków i innych w podobie, a nie od bateryjek…
Bo miały podczepiony sprzęt szpiegowski i jeszcze @birbant owe dowcipy przekablowały Chińczykom… nawet @birbant nie wie, że na chińskim tikitaku wystapił w ukrytej kamerze. Zreszta tiktok podobno pierwotnie właśnie takim chiń.szpiegiem miały być…
Boże chroń mnie od tik toków i innych rolek.
https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=Sting-moon+over+Bourbon+st&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Może wejdzie a jak nie to przy innej okazji…
Weszło, ale zajmę się tym później. To wymaga koncentracji.