47 prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki

Tak czytam analizę elektoratu w tych i poprzednich wyborach? Demokraci stracili w każdej grupie , bez wzgledu na kryteria (etniczne, dochodowe, plciowe, wiekowe i co tam jeszcze wymysla) i chyba nie tylko o kryptowaluty chodzi?
Bo niestety jesli mozna bylo coś zawalić to Biden staral sie jak mógł.
Łącznie z rolą Harris jako vice.
Tak mi sie kojarzy troche z prezydenturą Cartera - uwazanego za jednego z najgorszych, choć pozniej jego ukryte talenty jako negocjatora? Zapwocowaly nagroda Nobla w 2002?
Bidenowi taka swietlana przyszlosc raczej nie grozi.

1 polubienie

Obiektywnie rzecz ujmując, Biden był kiepskim prezydentem i to na tyle, że nawet na wybór Trumpa giełdy zareagowały wzrostami. Tak swoją drogą, w odniesieniu ilościowym Trump również stracił nieznaczną część elektoratu, ale Biden swoją kiepskością wszystko przykrył i otworzył mu drogę do zwycięstwa.

2 polubienia

To tak trochę podobnie, jak w 2016, w Polsce wygrał PiS, bo PO ułatwiło mu to bardzo, szczególnie w dwóch ostatnich latach swej kadencji.

2 polubienia

Za to obecnie w KO(PO)ostro zabrali się do roboty od samego początku. Najwyraźniej nie chcą z oddaniem władzy zwlekać do drugiej kadencji … :grimacing:

2 polubienia

Nie obiecuj, nie przyrzekaj…

1 polubienie

Pierwszy rok, to koty za płoty. “Trochę” bałaganu im zostawiono. Zobaczymy, co dalej…

1 polubienie

PO brakuje porzadnego specjalisty od PR.
Bo to co się dzieje przypomina teatrzyk amatorski.

Jednym ze skutków ubocznych prezydentury Trumpa będzie wiatr w żagle dla skrajnej prawicy w wielu krajach, zwłąszcza takich, które jeszcze nie miały “przyjemności” mieć jej wcześniej u władzy. A tacy ludzie są raczej przychylni różnym dyktatorom i niestety kościołowi.
I na pewno Ameryka pożegna się z walką ze zmianami klimatu, bo dla prawaków to przecież “oszustwo”. Tak a propos – w 2024 roku WSZYSTKIE miesiące były najcieplejsze w historii pomiarów. Drobiazg.

1 polubienie

Koty, nie koty, ale w ferworze walki z PiSem orzą wszystko, co miało jakikolwiek związek z poprzednikami, bez jakiegokolwiek refleksji, że niektóre z tych pozostałości to jednak wartościowe, ponadpartyjne projekty.

1 polubienie

Prawda jest taka, że przy obecnym modelu funkcjonowania ludzkość nie ma możliwości powstrzymania zmian klimatycznych. To co wdraża się teraz w UE to w większości pozorowane działania, głównie o podłożu biznesowym. Na globalną emisję gazów cieplarnianych działa to jak plaster na złamanie kości. Przemysł i rolnictwo są wypychane poza obszar UE, głównie do regionów, gdzie ekologią mało kto się przejmuje …

2 polubienia

Cos podawali, ze w skali globalnej temperatura skoczyła w porownaniu z bazowa 1850 - 1900 1,6°, ale już po zawężeniu do okresu 1900 - 1950 1,1°. Wiecej nie szukałam, ale “wierzę na slowo”, że ostatni rok byl najcieplejszy od 1850.
A zmiany klimatczne czyli kompletne rozregulowanie prądów zarówno morskich/oceanicznych jak i atmosfrycznych? Zeby nie zauwazyc? Nie trzeba być naukowcem. Wtstarczy przesądnym foliarzem negacjonistą.
Albo cholernym hipokrytą.

I tu mnie masz, bo nie bardzo wiem o takich.

1 polubienie

Mogę zacząć od chociażby najbliższej mi tematyce kolei. Skasowanych zostało wiele inwestycji w rozbudowę i modernizację linii kolejowej. Począwszy od wykastrowania projektu budowy linii kolejowych towarzyszących CPK, który w końcu by zniwelował orientację głównych szlaków odpowiadających jeszcze realiom z czasów zaborów Polski a niekoniecznie pasujących do współczesnych realiów, do różnych pomniejszych inwestycji. Inwestycje w kolejnictwo wydawałaby się dość logiczna biorąc pod uwagę nawet i ograniczenie emisji CO2 w transporcie, ale zamiast tego nadal będziemy mieli kopcące TIRy rozjeżdżające drogi. Zabrakło również 15 mln na pożyczkę dla ratowania Huty Częstochowa, ale za to znalazł się grant dla firmy Olgi Tokarczuk w zakresie projektowania gier komputerowych.
Również cięcia w zakresie różnorakich projektów naukowych jak polski komputer kwantowy, rozwój sztucznej inteligencji i zaoranie NCBiR przez pozbycie się najbardziej wartościowych naukowców, tak samo jak i w Sieci Badawczej Łukasiewicz, gdzie zwolniono naukowców i zatrudniono partyjnych znajomków, ostre cięcia finansowe dla PAN i Centrum Nauki … i temu podobne smaczki. Niestety dla polskiej nauki nadeszły ciężkie czasy, ambitne projekty naukowe są kasowane, na badania i rozwój kasiutki brak. Inwestycje w rozwój polskiej nauki są obecnie na żałosnym poziome.
Ot, taka moja krótka lista żalów do obecnej grupy sprawującej władzę. :wink:

1 polubienie

Jest dokładnie na odwrót.
Wiatrem w żagle dla wszelkiej odmiany ruchów nie do końca demokratycznych A NIE PRAWICOWYCH,w dodatku zwanych kretyńsko"skrajna prawica",jest eskalacja agresji tęczowych szmat,belkotliwych oskarżeń o “faszyzm”,nielegalna imigracja, brak minimalnego choćby respektowania granic oraz prawa do samostanowienia niepodległych państw,przez tzw. ue.Do tego dochodzi bezprecedensowa arogancja i takaż głupota która zawsze,predzej czy później,pozbawia władzy takich durniów.Tak było w Polsce,tak jest i w USA.
A Amerykanie,czego by o nich nie powiedzieć,liczyc potrafią.Oczywiscie ci co pracują i zarabiają a nie ci co potrafią jedynie wydawać…
I Amerykanom wychodzi, min. dzięki Trumpowi,ze wszędzie przepłacają bo pięknoduchy z innych państw potrafią tylko gadać i czekają aż USA naprawi świat.A przynajmniej te miejsca z których pięknoduchy ciągną zyski.
Najlepszym przykładem może tu być spęd ordynarnej głupoty i tchórzostwa który gwałci tak rozsądek jak rachunek ekonomiczny, niemal od zarania.Mam na myśli oczywiście onz.
Tak więc nie po raz pierwszy i zapewne nie po raz ostatni,z przyczyn nazwijmy to eufemistycznie,“ideowych” mylisz przyczyny ze skutkami.
No ale Twoja specjalność to propaganda, co jeśli nie wszystko to wiele tłumaczy.

2 polubienia

Mi się wydaje, że podpalanie świata wieje zupełnie z innej strony, spójrz na tą okładkę jednoznacznie ideologicznego tygodnika opini.

Takie okładki i nauki z pisma płnące tak naprawdę podpalają świat.

Uważasz, że CPK zredukowało by transport kołowy? Nie wydaje mi się. Nie jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego pomysłu jak CPK ale widzę mnóstwo w takiej koncentracji logistyczno transportowej wad. Przede wszystkim militarną. A co zrobiono w sprawie tego super węzła przez 8 lat oprócz zmarnowania “nieco” więcej niż te 15 tokarczukowych milionów, które przydałyby się na ratowanie huty Częstochowa, że o marnych dwóch miliardach z Ostrołęki nie wspomnę? Zresztą 15 milionów dla takiej huty, to jakiś marny kęs.
A poza tym, czy ta huta jest państwowa? I dlaczego należy ją ratować? Co jej się stało? Ona tak sobie padła przez ostatni rok?
Co do spraw naukowych, to, faktycznie, nie znam sytuacji.
A przy deficycie jaki PiS zostawił, to, martwię się, ale więcej rzeczy będzie kasowanych. Mnie się nie podoba, że koalicja została przy rozdawnictwie, no, ale bez tego nie doszła by do władzy. Pisowska tradycja przekupywania ludzi ich własną kasą, niestety, ale teraz długo będzie niszczyć finanse kraju niezależnie od tego, kto będzie przy władzy.

Moim zdaniem, należy zlikwidować, czyli sprywatyzować wszystkie państwowe spółki, które są wylęgarnią patologii politycznej i dopiero wtedy można myśleć o redukcji deficytu i w ogóle. Nic państwowego. Mieszkam w takim kraju i nieźle zdaje to egzamin.
Rząd nie jest po to by posiadać, jak sama nazwa wskazuje.

PS. Dziesięć kopcących tirów daje tyle spalin, co jedno auto osobowe. Oczywiście, pod warunkiem spełnienia wymogów dopuszczających do ruchu, a to jest bardzo mocno pilnowane na terenie UE.

1 polubienie

Gdzie bys nie spojrzał tam wszedzie “koldra z krótka” a stopien rozrzutnosci i marnotrawstwa gigantyczny.
Ludzie nawykli, że panstwo daje?
A do roboty dwie lewe ręce? Nie jestem zwolenniczką CPK w formie gigantomanii, ale również? Budowanie lotnisk bez konkretnego planu marketingowego (bo uwazaj, juz Warszawa bedzie latac z Radomia cz Modlina? Dluzej tam jedziesz niz potem lecisz.) Kolejnictwo? Pomieszanie z poplataniem. Komunikacja w ogole, a szynowa w szczegolnosci? Ja nie rozumiem struktury w Polsce? Owszem podzial na przewozy towarowe i odobowe to koniecznosc, bo ten drugi to (jeśli sie mylę to popraw) jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania gospodarki jesli chodzi o przepływ “sily roboczej” i likwidacja nierentownych z punktu widzenia spółki kolejowej w kontekscie panstwa daje zysk - ograniczenie korkow, oszczednosc czasu dojazdu? A w koncu nie wybieramy soltysa (z całym szacunkiem dla fuchy, ale sorry, nie ta skala) a ludzi majacych zarządzać duzym panstwem.
I cos co jest jak dla mnie rakiem zżerającym gospodarke? Spolki skarbu panstwa. Co w sposob cyniczny zostalo wykorzystane przez PiS, a obecny rząd tez idzie ta drogą?
Fucha dla swoich?
Poprzedników nie rozliczać, bo jak na nas przyjda lata chude to?
Sprywatyzowanie? @birbant, tak ale pod warunkiem, że zmieni się prawo o spolkach w sektorze strategicznym. Czyli mowiac po ludzku - zadnych monopoli i znów cenowych.
Ale do tego trzeba fachowcow, a nie żrących się między sobą absolwentów prawa, majacych problemy ze znajomością jego podstaw?

O skladzie Rady ministrow i ministrantek to juz wspominac nie warto. Poziom niekompetencji zostal tradycyjnie zachowany.
Nawet “polowanie na czarownice” im nie wychodzi. Akcja kajdanki i potem brak dowodow, immunitet czy zwykłe przekupstwo? :wink::japanese_ogre:
nie mówiąc już o ewidentnych przekretach jesli chodzi o korupcje w systemie prawnym i wykonywaniu tego prawa?
A ludzie na to patrzą i się uczą?
Że bogatemu i bezczelnemu to byk sie ocieli?
Ze sprawy afer gospodarczych sie zwykle ciągną latami? Poziom zagmatwania to jedno, a liczenie na przedawnienie drugie.
Cos mi się w ogóle wydaje, ze z tego prezydenckiego pytania trzeba bedzie wydzielic czesc dyskusji zwiazanej z naszym podwórkiem.

A tak na marginesie poziom wazelinrliarstwa PiSw stosunku do Trumpa (Blaszczczak, my te konfetti to pamietamy, spieszona hysatie na defiladzie tez…
Tarczynski, euro(p)ośle, donosicielstwo masz we krwi? Trump wie co o nim myślą bez usłużnego lokajstwa)
Duda? No ten może miałby cos do ugrania, gdyby nie to, że to jego druga kadencja i pożytku z niego nie bedzie…
Trump ma wiecej takich “klientów”.

2 polubienia

Tak. Należało by te tematy oddzielić od siebie.

1 polubienie

Wieczorem to zrobie na lapku. Bo faktycznie zadzialalo to trochę uderz w stół…
Ale na pewno niejaki Sikorski w randze ministra na tym ucierpiał. Wystawienie go jako kandydata na prezydenta byloby politycznym samobojstwem PO. Az tak antyamerykanski to ich elektorat nie jest.
A na szczescie wizy, a raczej ich system przyznawania od prezydenta zalezny nie jest. Ale przecietny Polak jest przekonany, ze to prezent od Dudy i Trumpa. Podobnie jak 500+ dal Kaczyński :joy_cat::joy_cat::joy_cat:
I gadaj tu z takimi?

1 polubienie

Nie wydzielaj. Lepiej stworzyć nowe pytanie. Wieczorem, jak nic mi nie przeszkodzi zrobię to.

1 polubienie