A ja nie ufam ukraińcom

No wiesz miało u nas nie być facetów. Więc jak myślisz? Do dnia dzisiejszego widziałem 2 ukrainki reszta to raczej młodzi faceci. U mnie nie widać Ukrainek. W znajomych firmach żaden facet nie wyjechał ale przybyło ich sporo. Pojawiło się też poszukiwanie mieszkań. Niedaleko tak z 700 metrów dalej stoi 20 pustych mieszkań na wynajem. Własciciel nie chce najemców z Ukrainy bo już tu był epizod.

1 polubienie

A wszyscy ukraincy musza zjechac z Polski do Ukrainy na wojne? Ciekawe

3 polubienia

Nie Gumiś ale żaden nie zjechał a przybyło ich sporo.

1 polubienie

Myslalem, ze to jest obowiazek kazdego faceta… takie prawo czy cos xd

1 polubienie

Tak też odczułem w retoryce tu i w mediach. A tak na prawdę ci co byli mają dość gdzieś swój obowiazek a ci którzy mieli kasę wyjechali.

Podobno 90% uchodźców to kobiety i dzieci. I mnie się trafiły byki? A i pod biedronką też same byki później zakupy robiły? Widziałem w Niedzielę 2 Ukrainki z dzieckiem. Wymieniały opony(chyba bo na wulkanizacji stały) . 1 raz w życiu widziałem to auto tzn model.

Dlaczego, niby miało by nie być facetów? Są tacy, którzy nie chcą ginąć. A także i wśród Ukraińców nie brakuje różnych szui i podłych ludzi. Widocznie tacy trafili w Twoje strony.

2 polubienia

Kolega @anon18020312 twierdzi, że każdy powinien wywiązywać się z obowiązku obrony ojczyzny, ale sam to by chętnie głowę w piasek schował, bo wydaje się jemu, że podatki wszystko załatwiają.
Jokoś nigdy nie słyszałem o podatku wojennym :thinking:

3 polubienia

Bywały takowe w Rzeczypospolitej, ale to nie ma nic do poruszanego tu tematu.

A za Polskę bym walczył.

4 polubienia

Kolego, walczysz.
Zaplecze nie jest mniej ważne od frontu.

3 polubienia

To do robię teraz. to maluteńki pikuś jest. Nie dali mi pojechać na granicę z Ukrainą. Niby, że oczy mam słabe…

2 polubienia

Przyjmij do wiadomości, ze byc może mieli rację?
A ziarnko do ziarnka…

1 polubienie

Nieprawda. Sąsiadka pracuje z Ukraińcami - 3 kobiety i dwie brygady remontowe (po 8 mężczyzn). Z tych 16 chłopa 11 pojechało walczyć, 5 zostało.

5 polubień

@anon18020312

Są też tacy, którzy do woja się nie nadają, chorzy, kalecy, ale zgadzam się, że są też tacy, którzy walczyć nie chcą.

6 polubień

Zrobiłam mini sondę wśród znajomych. Gdyby wojna była w Polsce to wielu panów spakowałoby rodzinę i uciekło na zachód. Panie też w większości uciekłyby, bo… nie mają za co walczyć. Padło pytanie: a co to jest ojczyzna? “Mam zawód, wszędzie sobie poradzę”. Przypomniało mi to Marka Kondrata, który kilka lat temu w TV powiedział, że on nie jest Polakiem, on jest Europejczykiem. Ja też jestem Europejką, ale przede wszystkim Polką. Jestem, też jestem człowiekiem. Ale jestem też wielkopolanką, poznanianką i …nianką (od wsi na której mieszkam). Mimo, że na nią nieraz psioczę, to jakoś utożsamiam się z tą wsią. Nienormalna jestem?
Stwierdziłam też, że ci, którzy deklarowali zostanie to raczej byli z przedziału 40+, nikt młodszy.

8 polubień

Pewnie mlodzi prawacy zostaną, a lewacy uciekną na zachod :rofl: @Devil chyba juz od dawna deklaruje ewakuacje :rofl:

Nie, nikt młodszy nie deklarował chęci zostania. Poza tym nie pytałam ich o poglądy polityczne, ani przynależność partyjną.

A jakby bylo na Ukrainie, gdyby mężczyżni mogli sie ewakuowac? Pewnie wiekszosc facetow wyjezdzalaby z zonami i dziecmi. Sami zresztą tez. Jak najdalej od wojny.

A tak w ogóle…Takich surowych ocen wobec afgansko syryjskich[?] uciekinierów nie pamietam…
Krew mi sie burzy ale pomny pewnych uwag,zmilczę.

2 polubienia

Ale jak tu obserwuje to stosunek do uchodzcow ukrainskich jest inny niz do tych co opalać się nie muszą.
Po pierwsze - historia Hiszpanii, a po drugie są to glownie kobiety i dzieci, a nie wypasione roszczeniowe byczki.
A i Putina/Moskwy tu za bardzo nie lubią. Wojna domowa nie została zapomniana.

2 polubienia