A jednak mamy państwo klerykalne!

Tez uwazam ze w dobrym. Ale takich jak ja jest jeszcze sporo. Poza tym. czy kazdemu przechodniowi na ulicy mowisz “dzien dobry”? Bo jak poszlam do kosciola po odpis chrztu to oczywiscie odpowiednio ksiedza pozdrowilam…

1 polubienie

Ale ja gdybym widzial przypadkowego księdza na ulicy w obcym miejscu też bym się do niego nie odezwal tak samo jak do obcych ludzi. Co innego proboszcz z parafii czy ktos🤣

1 polubienie

No widzisz: to jest lepsze. Pewnie, jesli ksiedza znam to przeciez nie powiem “czesc stary”! :grin:

1 polubienie

Podobny skutek odniosło wprowadzenie religii do szkół.

2 polubienia

Bo na wszystko jest i czas i miejsce…

Czyli nie wychowano Cię w tradycyjny sposób. Pamiętam, jako dzieciak, jadąc tramwajem panowie uchylali kapelusza gdy tylko przejeżdżali obok jakiegoś kościoła, czy krzyża.

3 polubienia

O, tak, o tym zapomnialam!

Nie chodzi o symbol, bo to moze byc kazdy. Chodzi o zawlaszczanie przestrzeni publicznej, ktora jak np. urzedy w kraju laickim powinny byc neutralna przez jedna opcje ideologiczna.
Tez bym protestowala gdyby np. slubu mialaby udzielac urzedniczka USC w burce. Z obrzezanym urzednikiem to juz gorzej. Bo efektu wyznawanego kultu na widok publiczny nie wystawia.

3 polubienia

To by byly,ostatnie jego slowa)))

1 polubienie

A ja mojemu proboszczowi mowie czesc,lub zwykle dzien dobry.
Tak tutaj jest przyjete.

2 polubienia

Bez przesady. Wizerunku Brezniewa w Sejmie nie bylo. A w urzedach to moze poza okresem tuz po wojnie - tez gwozdzie w scianach zdobily portrety rodzimej struktury. I na Wawelu nikt czerwonej gwiazdy nie przyczepil ( a na zamku w Bratyslawie tkwila prawie do konca systemu).

2 polubienia

Jesli ksiedza znalam to potrafilam sie nawet calkiem publicznie wysciskac!!! :grin:

1 polubienie

Ja raczej nie sciskam sie z ksiezmi)))
Zreszta z innymi facetami tez nie)))

3 polubienia

Niezbyt to sciskanie sie sobie wyobrazam… :sweat_smile:

1 polubienie

Najnormalniej podaje reke.
Tyle,ze obecny proboszcz,ma dlon,jak panienka,musze uwazac,by mu krzywdy nie zrobic)))
Na dodatek czarny,jak asfalt,moglby pomyslec,zem rasista)))

2 polubienia

Ale za to Lenina był. :smile:

To musisz uwazac… :grin:

1 polubienie

Ja tak pamietam, ze w sklepach na wystawach czesto byly (a juz w okresie swiat nie tylko narodowych) obowiazkowo) portrety pierwszej pary PRL czyli Gomulka - Cyrankiewicz na tle bialo czerwonej flagi ustawiane. To bylo tak 62 i troche pozniej.

1 polubienie