KLIK
Poszło mi lepiej niz w zwykłym - 8/11
Źle sama geografia Park Yellowstone, głębokość pod Niagarą i park Banff.
10|11 Padłem na ostatniem, czyli na Banffie.
Dla ułatwienia dodam, że Yellewstone otworzono dokładnie 1 marca.
Jest znów błąd, bo powinno być MG 60. Maschinnengewer
11/11
Kujonstwo zaczyna sie od 12
Wciecie i park trafione
M60 to amerykanski potomek MG60.
Niedawno u mnie cos tam bylo o tym na Discovery - kto i od kogo sciagal.
Co ciekawe Tokariew (nie TT) tez mial tureckiego przodka.
Ten amerykański to M-16
Az sprawdzilam - inny kaliber.
9/11 a zle glebokosc pod Niagara i armata.Fuksem"dopytki".Wciecie Hansena na wyczucie bardziej choc wybor tylko z 2 opcji…Reszta spokojnie.
Zwykle nie komentuje pytan i NIE KRYTYKUJE niby zbednej wiedzy…Ale sorry…Jak widze pytania w stylu tego o Niagarze to chce mi sie smiac.Komus sie zdaje ze ludzie chodza po swiecie z tego rodzaju wiedza?To dlaczego nie spytac jak dlugie wlosy miala Liv Ullmann na planie “Scen z zycia malzenskiego”?Albo,jak gleboko zarzucal wedka Benedykt Dybowski na Bajkale?
Jakaś masakra co wiedziałam to wiedziałam 5 reszta jakieś dane liczbowe i to z geografii. Np ten park który rok -, a tam małe różnice do wyboru, albo Niagara. No wiem - dużo ale ile to nie.
Masz rację @collins02! Z tą Niagarą to przypomnę sobie jak robili Szwejkowi test na inteligencję i pytali go jaka jest największa głębia w oceanach. On ze spokojem odpowiedział, że z pewnoscią głębsza niż Wełtawa przy moście Karola.
No wlasnie:)))
Czuje sie na silach zrobic quiz z geografii w godzine z okladem wiec nie jest to moja pieta achillesowa.No ale jakis sens powinien w tym byc.
Osoba redagująca quiz nie powinna dopuszczać pytań typu “jakie jest czwarte największe miasto Wielkiej Brytanii” Bo chociaż ktos może znać wszystkie duże miasta w UK, to jednak trudno przypuszczać by ułożył je we właściwej kolejności.
Zgadza sie.To sa zagadki dla milosnikow statystyk,jak mawial red.Stefan Rzeszot.Trudno zreszta wiekszosc z odpowiedzi na nie,traktowac jako wiedze.Moze sie zdarzyc ze ktos cos zapamietal albo zna odpowiedz gdy roznice w odpowiedziach w tescie,sa wystarczajaco duze…Ale w tym przypadku???
Poznalem w zyciu [bo nie tylko w szkole] jakichs 5-6 geografow i nie sadze by ktokolwiek z nich potrafil odpowiedziec na takie pytania…
No ale quiz ekstremalny widac,ma rzadzic sie swoimi prawami
Na Bajkale to pewnie tyle co mu tam zylki wystarczylo, bo jezioro glebokie… Cos ponad poltora km i jescze troche wody i mulu do dna zostalo.
W kwestii dlugosci wlosow sie poddaje.
A Niagara? Cos mi sie o uszy obilo przez to, ze z glupawych seriali na dokumenty na Discovery i tutejszej panstwowej dwojce sie przestawilam.
Juz nie chodzi o te z rekawa wziete przyklady ale o sam charakter pytania.
Niedawno było pytanie Co oznacza słowo *^&%$#@ w języku Indian Mohawków
O i tu się zgodzę!
Tak,pamietam
Jakkolwiek historie zwiazane z Irokezami,zawsze mnie fascynowaly to jednak znajomosc jezykow indianskich moge zwiezle opisac jako…wspomnienie po"Tanczacym z wilkami"
Tam jednak mialem troche szczescia.
Przeciez to zabawa.
A pocwiczyc mozg na stare lata nie zawadzi.
Zwlaszcza teraz jak kontakty towarzyskie mocno ograniczone.
Tę Niagarę oraz Rów Mariański i Filipiński oraz Czarną Hańczę i parę innych, mój najlepszy kumpel z podstawówki wbił mnie do głowy. Nie wszystko z tego teraz pamiętam, ale Nagary nie zapomnę, bo to łączyło się z pewnym wydarzeniem. I tu musiałbym przeskoczyć do tematu kolegi @collins02 o szkole. A Hansena też nie zapomnę, bo jakiś czas stancję dzieliłem z grupą geodetów i to były niesamowite moczymordy, ale ludzie poczciwi, sporo się od nich dowiedziałem. Trudno bym nie wiedział o najlepszym karabinie maszynowym z II wojny. Pozostałe też ocierały się o historię. Tylko ten tendencyjny Banff, o którem pojęcia nie miałem.
Jeżeli chodzi o działo, to odpowiedź jest w nazwie. W sumie, żeby nie ten zatracony Banff, to, jak dla mnie, quiz zupełnie nieekstremalny.
Zmyłką było to, że Banff, to miejscowość w Szkocji