A to świnia

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/usa-lekarze-przeszczepili-pacjentowi-serce-genetycznie-zmodyfikowanej-swini,1091349.html

1 polubienie

biedna swinka, nawet schabowego z niej nie zjesz bo to by juz podchodzilo pod kanibalizm :wink:

1 polubienie

Siła nauki. Nie modlimy się o cud tylko eksperymentujemy.

zawsze lepiej miec cos w zanadrzu, bo liczyc tylko na narzady “z odzysku” - slepy zaulek i do tego prowadzacy do narzadowego podziemia, gdzie ofiarami padaja blizni. swinka nawet z ludzkimi genami to swinka - opor jakby mniejszy przy odebraniu zycia, ale ja nie wiem jak bym sie z takim przeszczepem czula?
ciekawe czy jeszcze jakies narzady z takiej swinki mozna wykorzystac?

1 polubienie

Dziś Dzień Wegetarian w Polsce…

2 polubienia

przeciez nikt tej swinki nie zjadl, no moze jakis tygrys w ZOO?
ja takiej genetycznie zmodyfikowanej to bym sie bala - cholera wie jak by to wplynelo na organizm? na razie mi wystarcza szczepionki.

1 polubienie

Jakoś tak mi się skojarzyło,a operację wykonano chyba w Stanach?
A czy my wiemy,co naprawdę jemy?..

1 polubienie

Już pracują nad klonowaniem i hodowaniem narządów

1 polubienie

Komorki macierzyste?
Oby, bo to najlepsze rozwiazanie, przeszczepy jednak pozniej wymagaja stalego przyjmowania leków. Ale ile czasu moze trwac wyhodowanie takiego narzadu? Pacjent moze nie doczekac. Zreszta jesli ta technologia to znakomita wiekszosc ludzi nie dysponuje zachowanymi komorkami macierzystymi, cala nadzieja w pomyslowosci ludzkiej i rozwoju genetyki.

@Devil @Sheev @okonek Myślałam że już jesteśmy na etapie drukowania narządów w drukarkach 3D…:thinking: Docelowo ma być hodowla nowego narządu w organizmie biorcy ale do tego jeszcze droga daleka…

2 polubienia

Dodrukować uklad nerwowy? Moze nawet mózg? :wink:

@okonek Jeśli ktoś chce żyć zgodzi się i na zwierzęce narządy…

1 polubienie

Zastosowanie świnek w leczeniu serca w przypadku zastawek jest juz faktem.
To “news” z 2008, trochę potrwalo zanim zaryzykowano przeszczep? Albo po wielu probach “za zamknietymi drzwiami” w krajach gdzie normy etyczne są nieco inne niż ogolnie przyjete dopracowano technologię?

1 polubienie

PIS zamówił już 10 tyś takich drukarek.

Podobno szykowany jest klon Jarka wzorem Kima. Ojczyzna nie może stracić takiego wybitnego firera.

3 polubienia

A o zrzucie umysłu Suskiego słyszałeś? Teraz będą go kopiowali każdemu nowemu ministrowi. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Podobno Jarek chce wywalić Ziobrę by dostać hajs z unii. Poświęci koalicję. Mąją być przyspieszone wybory.

2 polubienia

czekaj zgadne? u handlarza kartoflami i burakami?

1 polubienie

akurat Ziobro tak latwo sie da?
polowa PiS bedzie szukala nowego sponsora jak beda wczesniejsze wybory

Pis jak pis a co zrobi Nasza Szmata?