A tymczasem 19 grudnia?

Mam pewne obawy co do siebie, bo od strony ojca, cała rodzina, dlugowieczną będąc, na kilka lat przed odejściem zapadała na tę chorobę. Pocieszeniem jest to, że mama ojca do końca zachowała świeżość pamięci, a żyła lat 97. Moja mama też uniknęła tego, a żyła 87 lat. Niestety, mój tata, który przez większość życia imponował świetną pamięcią, stracił ją.
Jestem podobnie roztargniony, jak mój ojciec. Ponoć takie roztargnienie jest pierwszym symptomem Alzheimera.

1 polubienie

A czy alzheimer jest dziedziczny? Muszę sprawdzić…

Chyba tak?

1 polubienie

@birbant Ja i mój kuzyn (mój chrzestny notabene :smile:) jesteśmy roztargnieni niemal od urodzenia :upside_down_face:

1 polubienie

Znam ten ból. Gdy mnie mama po cukier wysyłała, a lat miałem, powiedzmy, 8, to ja ryż potrafiłem kupić. :grin:

W 95% w ogóle nie wiadomo. Ale roztargnienie to nie to. Kiedyś usłyszłam takie tłumaczenie: "jeśli nie pamiętasz gdzie są klucze to jesteś roztargniony: jeśli trzymasz je w ręku ale nie wiesz do czego służą to alzheimer’. Birbancino kochany: do czego użyjesz kufla pełnego piwa??? :lying_face:

2 polubienia

Aa nieee…, co do piwa, to mnie żadne takie cóś nie grozi… :kissing_closed_eyes: :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Tak podejrzewałam: zdrowy BYCZEK z Ciebie!!! :joy:

1 polubienie

Oznaczenie Białorusi - kwitek bankowy
jak on dorośnie, będzie dupcył krowy… :grinning:

1 polubienie

I to bez żadnej viagry! Aleś się wyszkolił…:slight_smile:

1 polubienie

W Meksyku taką mają. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Aaa, to o to z tym Meksykiem chodziło!.. :joy:

1 polubienie

@birbant Roztargnienie może mieć wiele różnych przyczyn. Można też się prewencyjnie przebadać. Podobno szybkie zastosowanie leków spowalnia chorobę.

1 polubienie

@ihtiel I jeszcze jeden kwiatek: Neurolog zapytał Babcię mojej przyjaciółki, która chorowała, o datę urodzenia. Odpowiedziała: 1410

3 polubienia

@ihtiel A inna chora znajoma zapomniała jak się nazywa banan, a miała wielką ochotę: powiedziała swojej opiekunce, że bardzo chce ogórek z żądłem…

2 polubienia

Alzheimer dziedziczny nie jest, podobnie jak choroba Parkinsona.
Byc moze sklonnosci i okreslony tryb zycia sprzyjaja zachorowaniom. W koncu z domu wynosimy okreslone nawyki zachowan, zywieniowe, etc.
Jakbym sie tym przejmowala dziedzicznoscia i na co chorowali moi prxzodkowie? To najmniejsza szanse zejscia z tego swiata mam na raka. A w dzisiejsych czasach nawet tego pewnym byc nie mozna.
@birbant roztargnienie czesto spowodowane jest duza iloscia drobiazgow, ktore musisz ogarnac i nikt za Ciebie tego nie zrobi. Przypadlosc singli.

2 polubienia

@okonek @birbant Jestem roztargniona, ale też trochę sprawy urzędowe traktuję jako przyziemną konieczność… Zawsze marzyłam o sekretarce :upside_down_face: Widzieliście film “Her” - byłoby to idealne rozwiązanie dla mnie, taka pomoc w ogarnianiu rzeczywistości :upside_down_face:

1 polubienie

Gdzie jest krzyż ?

image
image

3 polubienia

Ale o co chodzi bo juz nie pamietam :innocent:

2 polubienia