Obawiam się, że nie jest bezpieczna. No w tej chwili tak, ale apetyt Putina po ewentualnym sukcesie na Ukrainie gwałtownie wzrośnie
Tylko nie wiadomo czy to co się dzieje nie popsuje planów dotyczących premiery do 8 grudnia prawie rok
No wlasnie…
Rosja atakowała w nocy Kijów. I mam takie 2 sprawy/pytania o ktorych nikt nie mowi… Ukraina nie podaje/znacząco zaniża liczbę ofiar czy oni są na serio jacyś nieśmiertelni? Rosja atakuje cała noc, czolgi, rakiety, specnaz, bomby z powietrza a rano mówią, ze w walkach zostało… rannych 35 osob i nic nie mowią ze ktos zginąl… xd
A wielkie tysieczne straty po stronie Rosji… Po drugie co to znaczy ze wojska rosyjskie zostaly odparte? To znaczy ze Ukraincy rozwalili kazdy czolg ktory jechal na kijow?
A po 3cie to Putin chyba przy granicy zgromadzil 150tys ale cywili po 3 miesiecznym szkoleniu a nie zawodowcow… Chyba ze tak wygladaja zawodowcy w Rosji… to 100tys polskich zawodowcow by rozwalilo tą milionową armie…
Czy to jest pierwsza wojna jaką obserwujesz?
Media kłamią nawet wtedy gdy chcą dobrze.Rzeczywistej oceny nie da sie uzyskać w takim krótkim czasie.Poza tym wojna propagandowa,dawno temu wymyślona,dopiero dzisiaj stanowi realną siłę.Bo dopiero dzisiaj obieg informacji jest taki jakiego nie bylo nigdy w historii.
No w sumie… chyba tak
Już podają według najnowszych obliczeń większą liczbę zabitych i troje dzieci zabitych.Rannych jest sporo ponad 1000 i ok 30 dzieci. Te liczby zmieniają się jak kalejdoskopie, bo walki ciągle trwają. Zelenski nadal nie chce opuścić terenu walk.
To prawdopodobnie umyślna dezinformacja z obu stron konfliktu jaką się stosuje.Tak myślę.Nie jestem zawodowym wojskowym więc mogę się mylić.
Tak pytam bo tego co dzisiaj,nie było nawet w Jugosławii…
A czy myslicie, ze w przypadku dalszych niepowodzen Rosji, Putin moze uzyc broni jądrowej na poszczegolne cele?
Foczek, Putin nie ma zdrowej psychiki i niestety możemy się spodziewać nieracjonalnego postępowania.
Wszystko wskazuje jakby hitler-putin postawił na jedną kartę.
A więc i tego nie wykluczam.
Sowietyzm zawsze wyróżniał sie tym ze podobnie jak islam,miał w pogardzie to co najcenniejsze czyli ludzkie życie.
Kurs na Czarnobyl sprawia ze jest sie czego bać…
Sowieckie ścierwo!
Od ponad 100 lat,przyczyna wszelkiego zła.
Tu są słowa Putina. Widzę w nich między wierszami zapowiedź użycia broni nuklearnej.
– Ktokolwiek próbuje nam przeszkadzać, a tym bardziej stwarzać zagrożenia dla naszego kraju, dla naszego narodu, powinien wiedzieć, że reakcja Rosji będzie natychmiastowa i doprowadzi do konsekwencji, jakich nigdy w swojej historii nie doświadczyliście. Jesteśmy gotowi na każdy rozwój wydarzeń. Podjęto wszelkie niezbędne decyzje w tym zakresie. Mam nadzieję, że zostanę wysłuchany – powiedział Putin.
Putin jest człowiekiem z paranojami. Jest chroniony tak, jak żaden ze znanych nam polityków. Pisać na ten temat można wiele, ale po co? W necie można te oceny Putina przez mądre i kompetentne osoby znaleźć.
A czy osoba mówiąca po ukraińsku, zrozumie Rosjanina? Czy to tylko tak sie ma jak polski do czeskiego np? Zawsze myślalem ze to praktycznie takie same jezyki… xd
Rosyjski był wiele lat językiem urzędowym na Ukrainie.
Nie wiem jak uważają językoznawcy, ale dla mnie język ukraiński jest tak samo zrozumiały jak polski jest dużo tych samych wyrazów. Rosyjski trochę bardziej różni się od polskiego i ten, kto nigdy nie miał z nim do czynienia mógłby mieć kłopoty z dokładnym zrozumieniem go.
Ja czytam i oglądam tylko wiadomości na Bielsat czy jak to tam się zwie…
to znaczy, że musiały się wycofać na jakąś tam odległość od atakowanego miasta
Co do ofiar, to oczywiście, że podają ilość poległych. I żołnierzy i cywilów. Czy zaniżone? Nie wiem, ale zawsze większe szkody ponoszą atakujący. Byłeś w wojsku? Rosjanie też zaniżają swoje straty Wczoraj mówili o 350 zabitych, a agencja Reuters zaraz dementowała: trzeba to pomnożyć przez 3 do 5 razy. Przed chwilą Ukraińcy mówili, że w jakimś ataku na zginęło 5 cywili w tym 2 dzieci.
Może i nie cywili, ale wódka robi swoje wśród żołdaków.
Ja to się nawet nie dziwię, że ten biedny nieszczęśliwy człowiek nienawidzi całego świata. W necie są przecieki najpewniej z biografii pana p. i wynika z nich, jak ludzie potrafią skrzywdzić dziecko zakładając rodzinę. Nam się wydaje nieprawdopodobne jak można 4x porzucić dziecko.
Netem i różnymi informacjami w nim nie warto się sugerować.Warto zgłębić i sprawdzić… Przedwczoraj przeczytałam że Putin jest Żydem i że jego rodzice zginęli podczas Holocaustu.
Cóż… Putin urodził się w 52 czy 53 roku a jego dziadek był osobistym kucharzem Lenina a potem Stalina,tak że ten…
Warto też przyjrzeć się ludziom a jego otoczenia. Każdy z nich ma spory dorobek …