A wiecie, ze dzis 24 lutego

Wszystkie dzienniki panstwowej telewizji hiszpanskiej prowadzone sa z… Przemyśla. Część reporterow nawet wybrala się sprawdzonymi trasami w głąb Ukrainy.
Chwalą nas…

4 polubienia

Dobra, dobra…niech pomogą finansowo, dadzą pracę uchodźcom. Chwalenie chwaleniem, ale bujać to my…

2 polubienia

Każdy chce być blisko ważnych wydarzeń.

2 polubienia

Dziś rano w Hadze przed kacapską ambasadą grano ukraiński hymn.

1 polubienie

Pomagają. Hiszpania przyjela bardzo duzo uchodźców. A strumien pomocy moze byc nam do konca nieznany - duza czesc to tajemnica wojskowa
W Lodzi (gdzie teraz jestem Ukrainki pracuja, nie wybrzydzaja)
Owszem zdarzaja sie incydenty, ze ktos tam pysknie, ale ogolnie nie jest zle.

1 polubienie

I w miare bezpiecznie :grin:

2 polubienia

Polska pomaga dużo. Coraz częściej słyszę że za dużo.

1 polubienie

Myślę, że to tylko propaganda, ze za duzo.
Nie zapominaj, ze mamy za sobą prawie 8 lat gospodarki i polittki w wykonaniu PiS i covida.
Zwalanie wszystkiego na Ukrainę?
A fundusz odbudowy nie zalezy od pomocy Ukrainie (ktora w duzym stopniu jest dzielem ludzi, nie rządu) tylko od stanu prawnego panstwa.
I tu nie ma przepros.
Jesli chodzi o pozostałą? W Polsce nie ma przejrzystosci jesli chodzi o duża część finansów panstwa i nie sprawdzisz ile pieniedzy wplynelo na Ukraine czy potrzebujacych do instytucji rządowych typu Caritas (piszę to złośliwie), a ile poszlo faktycznie na ten cel.
Willa+ czy Cela+.
Jak to dzis uslyszalam to sie zastanawialam czy telewizora to nie wlaczylam na kabaret? A to tylko Czernek z Tuskiem.

1 polubienie

To teraz powiedz jak wymawiają nazwę naszego miasta :rofl:

1 polubienie

Ale fortepian kupił do Nałęczowa to co chcecie… :roll_eyes: :face_with_hand_over_mouth: :thinking: :joy: Taki szlachetny. I chyba nie do willi. …kurcze, na czymś trzeba trzymać te wazony z różami.

A ruskim pomagają firmy.
Na liście firm, które nie opuściły Rosji, znalazły się Unilever,Johnson & Johnson, Procter & Gamble czy Nestlé.<-To te najbardziej znane.
'Tylko 17 ze 122 największych Zachodnich firm w pełni wycofało się z rosyjskiego rynku".

3 polubienia

Kilka polskich też jest na tej liście hańby.

1 polubienie

Ogolnie to wszystkie wspolpracuja w jakis sposob, sprzedajac lub produkujac towary w krajach, ktore nie uznaja embarga.
A tych jest sporo.

Dziś w nocy w Berlinie ustawiono zniszczony ruski czołg przed ich ambasadą. Może jutro podjadę zobaczyć osobiście.

5 polubień

A to gdzies czytalam, ze planowano akcję obwoznej wystawy zniszczonego sprzetu zrobic, ale koszty okazaly sie byc za wysokie.
W Madrycie awantura czy z jakiegos parku nie usunac pomnika Lermontowa.
Tylko dlatego, ze jest to dar ruskich dla miasta.
A czemu akurat Lermontow byl w sojuzie kreowany na nieomalze wieszcza narodowego? Utalentowany młodzian należy do pokolenia 27 - jak to pozniej nazwano zaliczajac wielu tworcow - pojecie powstalo chyba w latach 70 kiedy ktos zauwazyl, ze wielu bardzo utalentowanych ludzi zeszlo z tego swiata przedwczesnie, czesto na wlasne zyczenie i nie wiadomo co by z nich wyroslo?
Fakt, caratu nie lubil z wzajemnoscia, ale watpie czy w bolszewii bylby jak w domu?

1 polubienie

Nie wszystkie ruskie to poebancy Mój kumpel ten, co na Syberii mieszka juz kilka lat temu na tego psa fiutina narzekał. Gdy zaczęła się marszuta tej zarazy po ukraińskie kible, to juz na samym początku mi tyle napisał, że zrazu myślałem, że to prowokacja. Dziś się go spytałem, czy mogę te jego opinie Polakom przedstawić, napisał że oczywiście. Przy jakiejś więc okazji zapodam.

3 polubienia

Wrak rosyjskiego czołgu T72 ustawiono przed ambasadą rosyjską w Berlinie o 1. w nocy już w piątek. Pierwotnie miał tam stać przez dwa tygodnie, ale miasto wydało pozwolenie tylko na ten weekend. Tak więc możliwość zobaczenia tej instalacji na żywo, będzie tylko jeszcze jutro.

Czołg stoi na naczepie, bo nie można było jego z niej ściągnąć. Pod ulicą, na której stoi wrak czołgu przebiega tunel metra i nie wydano zgody na postawienie tam dodatkowo wielkiego dźwigu.

Z wczorajszej informacji w radio wynika, że wrak czołgu ma być ustawiony jeszcze w jakimś niemieckim mieście, a później trafić gdzieś do holenderskiego muzeum.

3 polubienia

Tak, czołg ustawiono w piątek 24 lutego 2023 roku (a nie dziś w nocy czyli w sobotę). Wszystkich pokrzywdzonych tą dezinformacją serdecznie przepraszam.

2 polubienia

Nie przejmuj się- i tak nie zdążymy go obejrzeć :relieved:

1 polubienie

To nie ja się przejąłem …

1 polubienie