![]()
Zadanie być może mało oryginalne, bo naprędce wymyślone, ale na pewno warto się nim pobawić.
Przyznam, że sam się jeszcze nim nie bawiłem.
![]()
![]()
![]()
Dzieki, dzięki ![]()
Jeszcze nie liczyłem, więc nie mogę zweryfikować.
Ja dodałem. Ciekawe, czy innym wyjdzie to samo co mi… ![]()
Przyznam, że też się nie spodziewałem.
a + b + c ≈ 14,201
![]()
Toć mówię, że 14,201 ![]()
Piszesz …
Toć mówię, że piszę
![]()
Gdyby ktoś chciał sprawdzić swoje szare komórki pod matematycznym względem.
Mamy trójkąt o bokach: , 4, 5, 6
Wpisujemy go w koło.
Należy obliczyć powierzchnię tego koła.
Zadanie wymyśliłem, ale zapewne nie ja jeden. Po netach nie szukałem. Rozwiązać się to da.
Trzy punkty podparcia? Chcesz od razu nie tylko Ziemie poruszyć? ![]()
Cos mi ta geometria euklidesowa mocno zardzewiała. Dlugopisu i kartki papieru muszę poszukać.
Ale dobre chęci mam…
Wychodzi bardzo ładne rozwiązanie.
Mam nadzieję, że ołówek i kartka się znalazły …
Nie daj długo czekać na wynik.
Na razie znalazla się mala encyklopedia matematyczna.
Może się przydać, może … Jeśli się to i owo zapomniało.
To i owo? Kolego ostatnio to bylo jakies …
No dobra, kobiety tak dlugo nie żyją.![]()
![]()
Tak mi sie wymyslio policzyc powierzchnie kola odciete cieciwami o podanych długościach i dodać powierzchnię trojkata. Wlasnie szukam gotowych wzorów, bo w głowie pustka…
Jak ja te maturę z matematyki kiedys zdałam???
Brawo joko! Cieszę się, że nie jestem sam na tym matematycznym pustkowiu!
Bardzo dobrze Ci wyszło. Ja zrobiłem za pomocą znanych z liceum wzorów - twierdzeń sinusów, cosinusów i jedynki trygonometrycznej:
Chyba Ty miałeś trudniej. Ale wynik mamy ten sam. Fajnie!
Jeśli z zależności Herona wynika, że pole trójkąta wpisanego w okrąg wynosi 9,92156416
to przy trójkącie o podstawie 6 z rysunku, jego wysokość zgodnie ze wzorem na wysokość trójkąta wynikającym z ze wzoru na jego powierzchnię
P = 1/2 c * h więc h = 2 * P / c
czyli h = 2 * 9,92156416 / 6 = 3,307
Wysokość trójkąta abc h=3,307 jest zatem większa od promienia opisanego nań okręgu R=3,02, więc ramię c=6 tego trójkąta powinno znajdować się na rysunku nieco poniżej środka okręgu.
Trójkąt z Twojego schematycznego rysunku ma wysokość h mniejszą od promienia R opisanego nań okręgu.
Takie tylko poranne spostrzeżenie o 5:20, zupełnie nie wpływające na wynik zadania i nie mające nic wspólnego z tematem pytania - abecadłem ![]()