Uczepiłeś się tutaj Brauna, którego nie lubisz i masz do tego pełne prawo. Ja też się z nim w wielu rzeczach nie zgadzam. Mimo to lubię go. Najbardziej lubię słuchać wypowiedzi jego i Zandberga. Z żadnym się nie zgadzam do końca.
W tym temacie akurat udział Brauna jest dla mnie najmniej ważną kwestią.
Wypowiedziałam się na temat aborcji na tak późnym etapie. I szczerze powiem, że długo się zastanawiałam w jaki sposób się wypowiedzieć. Ostry ton wynikał chyba z tego, że początkowo brakowało w wątku wypowiedzi krytycznych.
Kiedyś się zastanawiałam czy nie powinien powstać osobny termin, określający aborcję będącą jednocześnie eutanazją. I tu znowu dylemat moralny, czy ktokolwiek, nawet rodzic chcący oszczędzić cierpień nieuleczalnie choremu dziecku, ma prawo taka decyzję za nie podjąć podjąć.
To są piekielnie trudne tematy. O wiele mądrzejszym ludziom ode mnie jest je trudno roztrzygać, a co dopiero mnie. Chyba nikt nie chciałby stawać przed taką decyzją.
Mnie jest bardzo żal tej rodziny. Bez względu na to, co myślę o ich decyzji. Oni cierpią i będą prawdopodobnie cierpieć z tego powodu do końca życia.
Będzie to do nich wracać.
A właściwie po co to uściślać? Jakie to ma finalnie znaczenie gdzie konkretnie, chociaż z tekstu prawdopodobnie można wyczytać? Kluczowe, że takie sprawy się działy już dekady temu.
W USA zaostrzono prawo aborcyjne nie tak dawno i też zależnie od stanu. Wiem o tym. Lokalizacja nie jest tu clou sprawy.
W tym temacie Braun i aborcja dla mnie nie są najważniejsze. Odniosłem się do kwestii obwiniania kogoś na podstawie, w tym wypadków mediów, czyli jedna pani drugiej pani…
Brauna zostawiam na boku, dodam tylko, że sama aborcja jest dla mnie też dylematem i nie jestem jej zwolennikiem.
Bez przesady z tą niewiedzą znowu. Coś jednak z tych mediów wiemy.
Moim zdaniem trudno mówić tu o aborcji. Aborcja, to przerwanie ciąży. Gdyby ciąże przerwać w tym przypadku, dziecko by żyło dalej bez organizmu matki. Nawet by inkubatora nie potrzebowało. Tyle, że byłoby chore i wymagało specjalistycznej opieki.
Również nie jestem zwolenniczką aborcji. Czy jednak mam prawo decydować w cudzej sprawie?
Są tak różne i trudne przypadki.
Powinno się dbać o profilaktykę. Edukację, dostęp do antykoncepcji i w ten sposób obniżać skalę aborcji. Sam w sobie zakaz rodzi czarny rynek i prowadzi do dramatów. Powinno się dbać o świadomość. Zamiast tego mamy dwie skrajne, przekrzykujące się wzajemnie postawy: albo zakaz i wyzywanie od morderców, albo ,aborcja jest ok’', co budzi we mnie obrzydzenie.
Aborcja to dramat/tragedia, sytuacja skrajna, a także poważny zabieg medyczny, mogący skutkować komplikacjami. Nigdy nie powinna być traktowana jako błahy wariant antykoncepcji, jeden z wielu. A zdaje się, niektóre środowiska tak by chciały ją przedstawiać i taki przekaz ma wpływ na niektóre dziewczyny, młode kobiety, niestety.
Jak to powiedział pierwszy człowiek stawiający stopę na księżycu- mały kroczek ale wielki dla ludzkości..Nie jest łatwo wejść na ścieżkę stwórcy i poprawiać ale krok został zrobiony.Szansa dla tego dziecka w dziedzinie genetyki była niewielka- to fakt ale dużo mniejsza dla matki że po tym wszystkim co zaszło poczuję się lepiej..
To ludzie jej stworzyli piekło, a poserdnio wielu rodzicom. Ktorzy taka decyzje podjeli lun nie podjeli i patrzyli na cierpienie.
Nawet jak sobie z taka trauma powoli zaczeli radzić to ta burza jaka sie rozpetala po akcji gasnicowego na pewno im nie pomogła.
Co do “poprawek” w sensie tworzenia substancji, bo to juz wiecej niz lek, pozwalajacej na powrot do sprawnosci i mozliwosci samodzielnego zycia w niszy ekologicznej przeznaczonej dla ludzi? Dobrze, ze takie próby są.
Poszukiwania leku zwanego “panaceum” jest tak stare jak Homo sapiens, a kto wie czy nie pierwsze hominidy?
Dinozaury juz nie odpowiedzą.
Oczywiscie piekna sprawa jak ktos nieszczescie przekuje w cos jak “klinika Budzik”.
Tylko ja się czasem zastanawiam nad losem tej dziewczynki od ktorej się zaczęło? Nigdy sie nie dowiemy czy cos czuje, a jeśli to co?
Troche to jak Juana la Loca, ktora smierci meza do wiadomosci przyjac nie chciala.
Ale to inna bajka, choc z punktu widzenia co potrafi ludzka psychika? Ciekawa.
Tam skończył. Dziś 6 raz się nie stawił na wezwanie. W normalnym państwie by został zawleczony do aresztu, ustalono by następne przesłuchanie za 3 miesiace.
Nie wiem czemu sie tak z nim cackaja?
Wytlumaczeniem moze byc, nie robic fali histerii przed wyborami? Wbrew pozorom prosty lud pisowski lubi samozwanczych szeryfów.
Też nie rozumiem. Powinni go w kajdankach przewlec do radiowozu. To co robi to drwienie z prawa.
Tak, drwi z prawa. I tak, powinni go w koncu przymknąć.
Ale? Duda ostatniego chnienia jako prezyden jeszcze nie wydał, a Ziobro jest jednak mistrzem dramy, na którą duzo ludzi się nabiera.
Byle do wyborów.
Juz się zarejestrowalam w Alicante.
Dobrze że nie mamy inkwizycji
Ordo Iuris?
Jest takich organizxcji w Europie.
Jestem ciekawa kto ich finansuje?
Specjalizuja sie tez w ciaganiu po sadach małżonków czy krewnych aktualnie rzadzecych opcji politycznych tam gdzie choc trochę wychodzi to poze ramy “konserwatyzmu zamordydtyczbego” . To akurat w Polsxe nie za bardzo przechodzi, bo jest to bron obosieczna. A i tzw. dojrzale demokracje są wrazliwsze na naduzycia wladzy niz zagladanie kobietom w majtki,
No i nie każdy jest w stanie to wszystko przechodzić a dzieci nieuleczalnie chore potem latami w ZOLach wegetują i pytają każdego “czy będziesz moją mamą?” Szkoda, że p.Braun np. nie wspomoże z in.politykami np.opieki zastępczej, żeby dzieci odbierane patologii miały szansę na jakiś lepszy start.
Jestem przeciwniczką aborcji. Tak czuję. Czy to się komuś podoba, czy nie. Nie jest to jednoznaczne z potrzebą linczowania innych, jak rozumują niektórzy. Bardziej z ubolewaniem i smutkiem nad ideologią współczesnego świata.
Podobno nie wolno mówić że finansuje ją Kreml. Oczywiście nie bezpośrednio, lecz poprzez różne organizacje, największa jest bodajże w Brazylii.
Akurat to by mnie nie zdziwiło.
Brazylia to Bogu swieczke, a diablu ogarek.
Zreszta takie organizacje jak swinki, wszystkozerne.
Co do powiązań z Moskwą? Nikt za reke nie zlapal, ale?
Hiszpańska organizacja CitizenGO, z którą Ordo Iuris współpracuje, miała otrzymać wsparcie finansowe od rosyjskiego oligarchy Konstantina Małofiejewa. Małofiejew miał przekazać 100 tys. euro na rzecz CitizenGO, co umożliwiło umieszczenie w jej zarządzie swojego przedstawiciela
- Raport Neila Datty: Według raportu przedstawionego przez Neila Dattę z Europarlamentarnego Forum na rzecz Praw Seksualnych i Reprodukcyjnych, europejskie ruchy fundamentalistyczne, w tym te powiązane z Ordo Iuris, mogły otrzymać ponad 188 mln dolarów od Kremla w ciągu ostatnich 10 lat. Raport wskazuje na trudności w śledzeniu tych przepływów finansowych ze względu na ich nietransparentny charakter.*
Dokladniej po zapędzenie AI do jakiegoś pozyteczneg zajecia wyplula grafik