Ale jaja! Wiedzieliście że górale to...

byli “kolaboranci” i “zdrajcy” ? :rofl: Dawno nie dowiedziałem się czegoś tak zaskakującego…

1 polubienie

Jako że jestem w… 1/4 góral to tym bardziej :rofl:

Zadne odstepstwo od innych terenow,odnosnie podpisywajia volkslisty
Kto Ci sie do tego przyznawal otwarcie po wojnie,lub teraz,ze byl w ORMOc czy ZOMO
Teraz wszyscy walczyli o demokracje,a wiekszosc Volksdeutschow nalezalo po wojnie do ZBOWiD.
Kto glosno krzyczy ,jestem zlodziejem’'?

2 polubienia

Ale przeczytałeś cały artykul? Bo nie wiem czy ja go dobrze rozumiem… Bo według tego co tam pisze to ci górale nieświadomie podpisali że nie są Polakami tylko goralami czy tak jakby wyparli się Polski?

1 polubienie

Wszystko mozliwe,ze nie swiafomie podpisywali,w tamtych czasach analfabetow,bylo sporo,zwlaszcza,gdzie na uboczach.
A agitatorzy,brali,za to kase.

1 polubienie

Boże, jak ty mało wiesz o wszystkim, aż ci zazdroszczę że odkryłeś internet i przez następne 20 lat będziesz się uczył nowości o których większość wie.

Górale to żydzi i naziści wiec warto im zabrać domy ! Zrobić na ich miejscu deweloperkę, są bogaci i mieszkają w pięknym miejscu wiec nie sa prawdziwymi Januszami, należy ich nienawidzić, wypedzić.

5 polubień

O co ci chodzi? Skąd miałem o tym wiedzieć? Co za złośliwości… :rofl: Przecież ja lubię górali zresztą… Kibicuje Wiśle Kraków i hokejowi w nowym targu :rofl:

W Krakowie nie ma żadnych górali. Co mnie obchodzi umarły hokej ? Dziwie się że nic o tym nie wiesz. Przywódcy Goralenvolk zostali zabici zaraz po wojnie.
Ciekawostka, na dzień dzisiejszy większość górali przedstawia narodowość góralską, nie polską. Bo w spisie powszechnym jest możliwość wyboru, nie można być polskim góralem tylko trzeba wybrać czy góralem czy polakiem. To dopiero pojeb…e

6 polubień

Musiałbym się chyba jakoś nawet nie interesować a bardzo intereaowac historia żeby wiedzieć o tym. Przecież nawet tam było napisane, ze w szkole o tym nie ma… Ale ciekawy temat, nawet jakieś filmy Doku są xd

1 polubienie

Dla mnie to oczywiste. Reżyser wygląda jak po dniu spędzonym z przewodnikiem w Muzeum Tatrzańskim, oświeciło chłopca na starość :joy:

3 polubienia

Rezyser to kolejny co chcial zablysnac cudzym kosztem.

2 polubienia

W dodatku to takie trendy. Czym więcej tej hordy w Zakopanem tym więcej czytam jak nienawidzą Zakopanego i górali.
A TVN i ONET to już chyba w Zakopanem zamieszkali i chcą wyburzyć krzyż na Giewoncie.

Podjarani tematem Tatr i ludzi jakby sie wczoraj obudzili, wykupują nory na pniu. I szczekają za pięciu.

To jest zawiść, sa jak Tensor który pisze że w Zakopane należy zaorać. Ale z chęcią by tu się zagnieździli.

4 polubienia

Ja jakoś nie odczuwam potrzeby zamieszkania w górach. Wystarczy mi widok z poziomu morza :rofl:

To jest atrakcyjne miejsce plus kasa.
Janusze zjeżdżają do Zakopanego a przy okazji mówią że górale to dno które bez turystyki nie żyje. Z roku na rok więcej ludzi, ulice stoją, brakuje produktów w sklepach, na zakupy można się wybrać tylko o świcie, potem jest bitwa w Biedronce.
Niebawem tu będą sami deweloperzy i turyści którzy sie pozagryzają. Zwykłe osiedla zamieniają się w hotelo-burdele. Każdy kto przyjeżdża ma w swojej małej głowie że to wszystko interesy górali.
Górale, rzeczywiście, jak Indianie są wygryzani ze swojej ziemi i wyszydzani gdzie popadnie. Cepry sprowadzą swoich górali z Wawy, przebiorą i będą inkasować kasę, wszystko tu już sprzedane jest pseudo - prawdziwe.

O każdy metr jest bitwa miedzy agencjami nieruchomości, metry kwadratowy sięga powoli 10 tys euro.
Żyć sie nie da, jak w Wenecji.

3 polubienia

Owczy ped, w Zakopanem to parę razy bylam za komuny, na Giewont wlazlam na Gubalowke i Kasprowy kolejkami mnie wwiezli, nad Morskie Oko piechotka od przystanku PKS, Koscieliska częściowo zaliczona dorożka, :laughing: wiecej grzechów nie pamietam…

1 polubienie

To stare czasy. Teraz to zupełnie inaczej wygląda. Nie chciałabyś tak wypoczywać w tłumie. Tym bardziej mieszkać.

2 polubienia

Pewnie, ze nie. Wystarczy mi tej stonki latem na miejscu. Na szczęście ladna pogoda jest zwykle do konca września, a zima pusciutko.

1 polubienie

Widzisz, a u nas cały rok.

1 polubienie

A wiesz, ze w calej Polsce roilo sie od folksdojczy? A znasz historie (tak dzis czczonej) Brygady Swietokrzyskiej? Dobrze, ze interesujesz sie historia Polski ale pamietaj: medal ma dwie strony. Znasz historie Strzelcow Podhalanskich czy Strzekcow Karpackich? Warto poznac. A co do Goralenvolk:

" Od samego początku Goralenvolk był zwalczany przez ruch oporu. Duży wkład w tę akcję wniosła Konfederacja Tatrzańska, a po jej rozbiciu struktury Rocha oraz Armii Krajowej.

Agitacja aktywistów Goralenvolku nie przyniosła spodziewanych efektów wśród przeważającej części ludności góralskiej. Z kolei sami Niemcy przestawali angażować się w popieranie odrębności górali po dezercji ochotników z „Legionu Góralskiego SS”, która skompromitowała liderów Goralenvolku w oczach okupantów. Struktury Komitetu Góralskiego, nie mając oparcia ani w góralskiej ludności, ani w niemieckich okupantach, stopniowo zamierały, najdłużej utrzymała się centrala w Zakopanem. W końcu sam „goralenführer” Wacław Krzeptowski (po próbie aresztowania go przez Niemców) w lecie 1944 ukrył się w górach[2].

20 stycznia 1945 z wyroku Polskiego Państwa Podziemnego Wacław Krzeptowski został powieszony przez partyzantów z oddziału Armii Krajowej.

22 listopada 1946 przed sądem w Zakopanem zapadł wyrok na pozostałych działaczy Goralisches Komitee . Zostali oni skazani na kary więzienia od 3 do 15 lat. Część działaczy, w tym Henryk Szatkowski i Witalis Wieder, ucieknąwszy razem z Niemcami, uniknęła wymiaru sprawiedliwości."

2 polubienia

A Tusk miał dziadka w Wermachcie…
Bo dziadek był Kaszubem,a ich Niemcy nie uznawali za Polaków tylko za Niemców.
Podobnie było na Śląsku.
Ludzie których zakwalifikowano jako pochodzenia niemieckiego zostali wcieleni do Wermachtu. Nikt ich o zgodę nie pytał. Dezercja oznaczała zesłanie rodziny do obozów koncentracyjnych…
W ten sposób Wermacht zasiliło 500 tys Polaków. Ok 90% trafiła na front wschodni.
Szcześliwi ci ktróym udało się wymigać od wojska. Pojechali na roboty do Niemiec.

3 polubienia