Jak wojna NA Ukrainie wpywa na na nas?
Migracja,
Wypalanie stepu,
Koniec pewnych gatunkow endemicznych
I diabli wiedzą czy opetani żądza wladzy nie rozwala ziemi?
Niszczenie Amazonii
Połączone z tym co się dzieje za granica?
W się pisze, bo NA to tak jakby to był część innego kraju. Jak nas ruskie nie wezmą za łeb to będziemy żyć. A oni się nie zatrzymają. ps niby utrwaliło się to NA, ale jak pomyśleć, że W jest przypisane do oddzielnego kraju to chociaż do NA jestem przyzwyczajona to chyba to W mi pasuje
Tu mam zdanie odrębne “na” nie jest gorsze od “w”
Na ukrainie, to archaizm wynikający z czasów, kiedy Rusinów nikt nie nazywał Ukraińcami. To tylko oznaczało; w dalekiej krainie, zarówno w Polsce, jak i na wschód od niej. Od kiedy powstało państwo, Ukraina, wypadało by mówić,; - w Ukrainie. Ale, póki co, obie formy są poprawne.
Zdanie można mieć, ale Birbant wyjaśnił nasz wszechwiedzący
I tu koleżanka myli się bardzo. Ale to mi nie przeszkadza w lubieniu Ciebie.
Ludzi żal
Za polsko chińską granice na Uralu
Archaizm
Dzięki.
Ludzie się mylą, ja też.
???
Nie rozumiem takiego stawiania sprawy.
Obergefreiter Kugel też kiedyś żałował róż…
Wojna na Ukrainie jest jak każda wojna.Sieje śmierć i zniszczenie.Tylko ta jest tuż obok.Ot,i cała róznica…
Rodzi i pielegnuje nienawiść.I roznosi tę zarazę po calym świecie.
Od niemal dokladnie,pół wieku,prawdziwy patent na to,miał islam.Ale obok islamu,mamy jeszcze sowietyzm.Dla nas bezpośrednio,znacznie bardziej szkodliwy.
Cała historia ludzkości nie ma w swoim dorobku nic gorszego od sowietyzmu.
Żadna dżuma,faszyzm,rewolucja czy inna wiosna ludów nie może sie równać z tym co wyrosło niczym gałąz z pnia francuskiej burdy końca XVIII wieku.
Nie tylko warto zauważyć ale KONIECZNIE trzeba pamiętać że to leninizm ubrany w szaty nacjonalistycznego terroryzmu.
Sowietyzm wychowal sobie Dzierżyńskiego niczym lustrzane odbicie Saint-Justa.I ten proces trwa do dzisiaj.Drobne,kosmetyczne zmiany,zamiana munduru na garnitur by juz nikt nigdy nie kojarzyl tego zwyrodnienia umysłu i calkowitego upadku człowieczenstwa z tyraniami XX wieku
Ale to wciąż zbrodnia,agresja…Kocia kołyska wszelkiego zła.
Nie wplywa na mnie jako nowość bo wiem o tym od bardzo dawna.
Jest jedynie czymś w rodzaju przerażającego “oprzytomnienia”.Otrzezwienia by nie udławić sie hedonistycznym"szczęściem" jedynej takiej,doby pokoju jaka miala miejsce po 2 wojnie światowej…
Ukladaleś ???
Samo zło. Zagrożenie eskalacją i drogimi surowcami