Dziecko lat 14 wchodzi na przejscie, byc moze z kapturem na glowie, byc moze ze sluchawkami w uszach, nie rozglada sie.
Mam wrazenie, ze to spoleczenstwo jest skazane na zaglade. Zamiast przy okazji artykulu uczulic ludzi, zeby sie rozgladali to mam wrazenie, ze tu sie tylko wyciaga wine kierowcy i sposob prowadzenia dochodzenia (ktora na pewno jest niepodwazalna).
A sprobuj przestrzec rodzica czy dziecko - musza miec racje, chocby mieli zgnac.
14lat miec i nie miec odruchu rozgladania sie na drodze, gdzie tak pedzicc moga samochody.
Tu nawet nie napisano, czy ona miala ten kaptur i te sluchawki na uszach, bo na filmie wyglada jakby miala a idzie jak w dym nie patrzac na boki wg mnie.
Dopóki służby nie będą kontrolowane przez cywilne i niezależne instytucje, a wszystkie osoby zamieszane w tuszowanie przestępstw surowo karane, to sytuacja się nie zmieni. W ostatnim dziesięcioleciu policja straciła cały prestiż budowany przez ćwierć wieku i jest to wina poprzedniej ekipy rządzącej. Na szczęście w opisanej wyżej sytuacji jest szansa na sprawiedliwe rozstrzygnięcie, ale znam wiele spraw również z autopsji, które zakończyły się dla przestępcy w mundurze bez konsekwencji.
Mamy wplyw na swoje zachowanie, nie cudze. Moze gdzies napisano w artykule czy zachowala zasady bezpieczenstwa (rozgladanie sie caly czas, zwolnienie przed przejsciem, brak sluchawek na uszach), ale wg mnie nie zachowala.
Nie bronie tego kierowcy, ale ludzie z tego co wiem, chocby mieli zginac, uwazaja, ze sa niesmiertelni a wprowadzenie przepisu o pierwszenstwie pieszych nie wiem czy poprawilo bezpieczenstwo pieszych.
Widziałem ten film z monitoringu, wina kierowcy bezsprzeczna. Trudno ocenić czy piesza byłaby w stanie uniknąć wypadku, za to kierowca nie hamował przed przejściem co było bezpośrednią przyczyną wypadku wraz z przekroczeniem prędkości.
Nie mozna tak mowic, dzieci sa najwazniejsze i zawsze dobrze robia (gorzka ironia). ps dobrze radze milczec, jesli widzisz, jak bombel idzie w przyslowiowa przepasc. Po co maja cie zwymyslac rodzice-eksperci od swojego dziecka?
W różnych sprawach mundurowi, byli mundurowi czy nawet krewni mundurowych okazują się bezkarni z powodu swoich znajomości i ta sprawa jest kolejną potyczką przeciwko ich bezkarności.
I właśnie dlatego na pasach tacy durnie powinni mieć całkowite pierwszeństwo. Tak jest w Holandii i ten policjant w kraju tulipanów poniósłby całkowitą odpowiedzialność. Bez żadnego rozpatrywania. Był człowiek na pasach? Był? Mam dojeżdżać do pasów tak by nie najechać na nikogo na tych pasach? Mam. Koniec.
W tej chwili w całej UE są znaki informujące o przejściach dla pieszych.
@birbant Ty to wiesz, ja to wiem…ale dziecku zdrowia nikt nie zwroci. Dlatego powinno sie dzieci uczyc, przypominac, ze w starciu z takim ##$%$$% nie maja szans. Najgorsze, ze iles osob z tego wynika probuje go chronic.