Australian Open....Zaczęło się!

Finałowa faza AO zapewne przejdzie mi koło nosa,ze względu na plany urlopowe ale w początkowej,być może nawet ciekawszej części turnieju,czeka człowieka kilka zarwanych nocek.
Sygnał dała nasz Majka Chwalińska która przeszła ostro trzystopniowe eliminacje i jest już w głównej drabince turnieju!
Na szczególną uwagę zasługuje to trzecie zwyciestwo,nad grozną czeską małolatą,Fruhvirtovą,6:3;6:4.Nie mogę sobie przypomnieć,komu i kiedy Czeszka krwi napsuła ale to sie zdarzyło i…wtedy Fruhvirtova musiała mieć najwyżej 16 lat…
Tymczasem Majka jest najwyrazniej"w gazie",po wygranych meczach pucharowych [w mikście z Zielińskim] i,kto wie,może coś ugra w szlemowym turnieju.
Zaczęło się wspaniale.Mamy,jak chyba nigdy wcześniej,4 zawodniczki w turnieju indywidualnym!

1 polubienie

Majchrzak też chyba już jest w głównej drabince.

1 polubienie

Fakt,jest!
Ten Billy Harris nabawi sie polskiego kompleksu,jak tak dalej pójdzie :joy:

1 polubienie

U mnie transmisję bezpośrednią zaczynają z piątku na sobotę o 1.30 i będzie to leciało do późnych godzin popołudniowych. Bezpośrednie transmisje z tymi z czołowej dziesiątki, a później retransmisje z pozostałych meczów. Tak, że doba zajęta będzie.

W piątek to ja do pracy wracam…Ale po północy chyba coś sie wykroi… :thinking:
Chwalińska zagra z Julie Niemeier a Magda Fręch zagra z Kudermetową młodszą…Zapowiada sie dosyć trudno :thinking:

1 polubienie

Wyłapałem pierwsze istotne dla nas informacje. W I meczu Iga spotka się z Czeszką Sinikową-top 46. Jeszcze ze sobą w singlu nie grały. Czeszka jest głównie deblistką, jej miejsca w rankingu deblowym nie znam, ale plasuje się w 10.
W drabince z Igą jest Nawarro, Paolini i Rybakina z tych znanych.
W drugiej drabince z Sabalenką jest Gauff i mistrzyni olimpijska Quinweng Zheng.
W sabalenkowej drabince jest też Linnette i Fręch. Pierwszą przeciwniczką Linnette-top 38 będzie Japonka Uchijima-top63.
Fręch w pierwszym pojedynku zmierzy się z Kudermetovą z Czech.

Wspominalem o tym wyżej.Ale Polina Kudermetowa to Rosjanka!

1 polubienie

Rosjanka, jak wół. Ale, jak ja choć raz się nie pomylę, tzn, że to już nie jestem ja… :joy:

1 polubienie

:rofl: :rofl: :rofl:
Coś w tym jest :innocent:

1 polubienie

Jutro, nie wcześniej niż o 3.30 startuje Iga z Siniakova. A nieco wcześniej, bo nie przed 1.00 rozpocznie Fręch z Kurdemietową.
Na Igę wstanie się bez problemu. :+1:

A jeszcze wczoraj pisali że pierwsza na kort wyjdzie Chwalińska…I że wyjdzie na kort jako 2,licząc od 3 naszego czasu…

Sprawdziłem raz jeszcze.Iga i Magdy grają w PONIEDZIAŁEK.

W poniedziałek o ok 3.30 czasu naszego ma grać Iga. Czyli jutro w nocy. A między 1.00 a 3.00 ma grać Fręch. Czyli w poniedziałek oba mecze, mniej więcej równocześnie.

Nie rozumiem.Dzisiaj jest sobota.Jutro jest niedziela…W poniedzialek to nie jest"jutro".Uważaj bo przegapisz :joy:

1 polubienie

No tak. Dziś w nocy się zaczyna. Czyli, de facto jutro.
Chwalińska z Niemeier będzie grała tak jakoś między 5 a 6 jutro rano.

1 polubienie

I wypada liczyć ze Chwalinska jest faktycznie w życiowej formie bo jak znam te Niemkę,rzuci się od początku do bombardowania…

1 polubienie

Mecz Chwalińskiej z Niemeier nie odbył się z powodu deszczu. Mają grać jutro, ale godziny jeszcze nie ustalono.

Teraz oglądam Sabalenkę z Stephens. Pierwszy set po pięknym obustronnie tenisie wygrała Sabalenka 6:3.
Drugi set też dla Sabalenki 6:2.
O ile w I secie Sabalenka miała w Stephens godną rywalkę i gemy musiała wygryzać, to w II całkowicie opanowała sytuację i goniła rywalkę po korcie jak chciała. Przyznać muszę, że widać u niej dużą poprawę techniki oraz większy repertuar różnorodności zagrań i dokładność. Szczególnie w II secie zaskakiwała przeciwniczkę zmienianiem akcji.

Hubi trafił na minę w swym pierwszym spotkaniu. Jego rywalem jest Tallon Griegspoor. Pożyjemy, zobaczymy…

Obejrzałem sobie mecz Gauff z S.Kenin. 6:3;6:3 i…nie było to wielkie widowisko.Gauff potrafi w jednym gemie,zrobic 3 podwójne błędy i trzy asy… :roll_eyes:
Ale Kenin była raczej bezradna i rzadko się odgryzała.To już nie ta zawodniczka co 5 lat temu…
Natomiast autentycznie cieszę się ze nie ma tu transmisji meczu Magdy Linette bo chyba bym szalu dostał!!!Co wypracuje to zaraz zmarnuje :face_with_raised_eyebrow: :roll_eyes:

1 polubienie

No i Magdy Linette już nie ma w turnieju.Zagrala tak głupio że nie mam cierpliwości!!! Ile razy w meczu można mieć przewagi,wychodzic na 3:0 i wszystko tracić???
W super tie breaku, Magda prowadziła już 7:5 i też wypuściła wynik swoimi błędami…

Tymczasem Magda Fręch wygrała pierwszego seta z Kudermetowa!!!
Magda jest o krok od wygranej!
Prowadzi w 2 secie,5:3…
W tej chwili 15:30
15:40…Ale I Polina sie myli.Podwojny blad w takiej chwili…30:40
A teraz po przepięknym zagraniu,40:40.
Niestety Kudermetowa zachowała jeszcze zimna krew i mamy 5:4 dla Magdy.

W kolejnym gemie jest na razie 15:40.Slabsza gra Magdy.Za dużo błędów ale teraz było ok. 30:40
I 40:40!
A teraz czeka nas piłka meczowa!
Niestety,nie tym razem…
I jeszcze raz…
I udało się :hugs:
Mamy więc pierwsze zwycięstwo na tegorocznym AO.Magda Frech pokonuje w 2 setach młodsza Kudermetowa,Poline!
I trzeba przyznać że chwilami, była to bardzo dobra gra Polki! Brawo!!!

1 polubienie