Bądź tu kotem i ryba na raz?

mama 86 lat mi sie wylozyla, walnela lepetyna skutkujac peknieciem luski potylicznej - w sobote
potlukla sie przy okazji, bo jest to osoba dla, ktorej ruch fizyczny kobiecie nie przystoi
takie mamy @Devil
stan na dzien dzisiejszy -opiekunka socjalna (co to jest @gra ?)
MOPS ma
strefa ukrainska odpada - Wolyn przezyla

jak zorganizowac dla klasy sredniej opieke?
Mama zyje i umyslowo przytomna jest

Lekarz rodzinny daje zaświadczenie, że chora wymaga opieki. Idziesz z tym do MOPS-u Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (lub gminny - inne skróty mają). Tam robią wywiad, zbierają zaświadczenia o dochodach chorej, pytają czy mieszka sama, trzeba przedstawić rachunki za utrzymanie mieszkanie (prąd woda czynsz, gaz) oraz ewentualnie z apteki. Różnie to jest, ale jeśli mama mieszka sama, to wyznaczają opiekunkę socjalną za pewną opłatą i wyznaczają zakres jej pracy (ilość godzin) . Opłata zależy od dochodów, kosztów utrzymania mieszkania i ilości dzieci (i ich dochodów).
U mojej cioci, ponieważ była osobą samotną, ja jako siostrzenica nie miałam obowiązku opieki, to płaciłam 3,20 ,albo 3,40 zł/h. Pani przychodziła o 9-tej, już z zakupami, myła przewijała chorą, sadzała w bezpiecznym fotelu, robiła śniadanie, karmiła, sprzątała kuchnię łazienkę pokój chorej, robiła drobną przepierkę i przygotowywała obiad. ok 13 ciocia dostawała obiad, pani pakowała ją do łóżka i szła do domu. Zapomniałam - podawała leki zgodnie z rozpiską. Ja pracowałam, mieszkałam 30 km od cioci, więc nawet codziennie nie byłabym w stanie być. Inna pani z MOPSu przychodziła na godzinę wieczorem, znowu sadzała do kolacji, myła przewijała i kładła spać. W sob i niedzielę trzeba było pojechać do cioci, albo szukać opiekunki prywatnie, już za zupełnie inne pieniądze.
Jeśli Twoja mama porusza się po mieszkaniu, to będzie łatwiej :slight_smile:
Lekarz rodzinny wszystko Ci wyjaśni, bo wiele się mogło zmienić przez te, chyba 10 lat.

1 polubienie

@gra mama chce do domu
rak nie jest
przytomna
az za bardzo
moim zdaniem w szpitalu
co do reszty to na priv
opieke siusiu i jedzenie ma

1 polubienie