mama 86 lat mi sie wylozyla, walnela lepetyna skutkujac peknieciem luski potylicznej - w sobote
potlukla sie przy okazji, bo jest to osoba dla, ktorej ruch fizyczny kobiecie nie przystoi
takie mamy @Devil
stan na dzien dzisiejszy -opiekunka socjalna (co to jest @gra ?)
MOPS ma
strefa ukrainska odpada - Wolyn przezyla
jak zorganizowac dla klasy sredniej opieke?
Mama zyje i umyslowo przytomna jest
Lekarz rodzinny daje zaświadczenie, że chora wymaga opieki. Idziesz z tym do MOPS-u Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (lub gminny - inne skróty mają). Tam robią wywiad, zbierają zaświadczenia o dochodach chorej, pytają czy mieszka sama, trzeba przedstawić rachunki za utrzymanie mieszkanie (prąd woda czynsz, gaz) oraz ewentualnie z apteki. Różnie to jest, ale jeśli mama mieszka sama, to wyznaczają opiekunkę socjalną za pewną opłatą i wyznaczają zakres jej pracy (ilość godzin) . Opłata zależy od dochodów, kosztów utrzymania mieszkania i ilości dzieci (i ich dochodów).
U mojej cioci, ponieważ była osobą samotną, ja jako siostrzenica nie miałam obowiązku opieki, to płaciłam 3,20 ,albo 3,40 zł/h. Pani przychodziła o 9-tej, już z zakupami, myła przewijała chorą, sadzała w bezpiecznym fotelu, robiła śniadanie, karmiła, sprzątała kuchnię łazienkę pokój chorej, robiła drobną przepierkę i przygotowywała obiad. ok 13 ciocia dostawała obiad, pani pakowała ją do łóżka i szła do domu. Zapomniałam - podawała leki zgodnie z rozpiską. Ja pracowałam, mieszkałam 30 km od cioci, więc nawet codziennie nie byłabym w stanie być. Inna pani z MOPSu przychodziła na godzinę wieczorem, znowu sadzała do kolacji, myła przewijała i kładła spać. W sob i niedzielę trzeba było pojechać do cioci, albo szukać opiekunki prywatnie, już za zupełnie inne pieniądze.
Jeśli Twoja mama porusza się po mieszkaniu, to będzie łatwiej
Lekarz rodzinny wszystko Ci wyjaśni, bo wiele się mogło zmienić przez te, chyba 10 lat.