Czas pandemii…Telewizja BBC,panstwowa i czytająca tzw.misje w sposob bezproblemowy,prezentuje cykl wspomnieniowy z pilkarskich mistrzostw Europy,ostatnich 30 lat.
Dzisiaj obejrzalem mecz NIESAMOWITY!
Ćwierćfinał 2004…Portugalia-Anglia.
W ciagu ostatniego ćwierćwiecza czesto odczuwalem przesyt piłką ktora praktycznie nigdy sie nie konczy Ale zycie bez pilki jest jeszcze gorsze.I w Anglii o tym wiedzą.
W tamtym ćwierćfinale w głowie sie krecilo od nazwisk.
Portugalia:Nuno Gomes,Deco,Simao,Ronaldo,Luis Figo,Carvalho,Maniche,Postiga,Rui Costa…
Anglia:Gerard,Scholes,Lampard,Beckham,Ashley Cole,Hargraves,Owen,Terry…
W normalnym czasie,1:1.Po dogrywce 2:2 a bramki wspaniale.Szczegolnie ta na 2:1 dla Portugalii,strzelona przez Rui Coste!Arcydzieło!
Porywający mecz.Niesamowita walka i chyba jedne z najlepszych skladow w historii obu reprezentacji.Po bramce Costy bylem pewien ze lepiej grająca technicznie Portugalia ma to w kieszeni.Ale odnalazl sie wreszcie Lampard i…Rzuty karne.Bylo …6:5 dla Portugalii…
Nie pamietalem tego meczu.Moze mi wtedy umknąl,moze bylem w pracy…A dzisiaj po latach dalem sie uwieść jakby to bylo tu i teraz!
Pierwotnie chcialem spytac,co takiego w czasie zarazy,serwuje nam nasza panstwowa telewizja…
Ale poniecham.Taki piekny dzien,taka piekna pogoda,taka piekna muzyka leci…
W poniedzialek Holandia-Dania,jeszcze z lat 90-tych!Duński dynamit w akcji?Preben Elkjar Larsen and co.
Juz sie ciesze!
Lubię popatrzeć na dawne mecze. Częściej wspominam pewnie mecze polskich drużyn z pucharów europejskich, bo… tego chyba wszystkim brakuje. Widzew - Broendby, Wisła - Parma, Schalke - Wisła. Piękne czasy. Europejskie potęgi na kolanach. I pomyśleć, że wtedy w polskich klubach grali Polacy. “Armia zaciężna” to tylko Kalu Uche i Angelo Hughes. Gdzie te czasy? Z jaką przyjemnością patrzyło się na Żurawskiego, Kosowskiego, Kuźbę, Citkę. Dobra, nie psuję tematu :).
Waść z Krakowa jak widać!
A jak sie dalej cofnac do meczy Widzewa czy Gornika?Albo Lecha z Barceloną?
Czy Lecha z Man.City?
Tylko ze tych meczy nasza tv nie pokazuje.
Nie potrafi nawet poswiecic jak wczoraj rano BBC,2 godzin na wedrowki niedzwiedzicy i 2 malych grizzly…
Kiedys gralismy w pucharach polskimi skladami.Dzisiaj,mimo iz w Lechu gre ciagnie 3-4 wychowankow,wciaz zatrudnia sie jakies 5-ligowe popluczyny zza granicy.Wyjatek to Gytkjaer.W innych klubach jest jeszcze gorzej…
Pewnie ze wspomnienia moga i powinny dotyczyc polskich klubow ale…Powolałem sie na tv angielską.Ktora nie wstydzi sie pokazac porażki.Bo mecz byl wspaniały!
Tutaj światełko w tunelu.
Tak o naszej pracy z mlodzieżą mowia trenerzy przeciwnika.Lech jako jedyny w Polsce ma swe rezerwy na szczeblu centralnym i to moim zdaniem,przyniesie efekty w ciagu 2-3 lat.Plus Ulatowski ktory jest wyrózniającym sie trenerem.
Kiedys,w latach 70-tych to Wisła słyneła ze szkolenia młodych…
A ja lubię sobie popatrzeć na dawne sukcesy polskie w innych dyscyplinach. Sporo tego, a niektóre prawie zapomniane.
Trudno zrobic transmisje z …podnoszenia cieżarów.Do programu o boksie w ktorym walka miala 9 minut tez trzebaby kogoś z glową kto by to wszystko opatrzyl komentarzem i archiwalnymi materiałami.Z meczem jest łatwiej.Włączasz i masz 90 minutowy program,plus komentarze z dawnego studia co jest czasem wisienką
Problem w tym ze BBC wychodzi na przeciw oczekiwaniom kibica.TVP coraz częściej wychodzi na przeciw oczekiwaniom prostackim.
Moja uwaga nawiązując do tematu jest dygresją o mnie, że ja lubię takie wspomnienia, o piłce nożnej też, oczywiście.
A teraz podam z głowy 5 nazwisk i sam powiedz, kto z młodych będzie wiedział, co je łączy;
Szmid, Baszanowski, Zapędzki, Mauer, Legień…, a to nie wszyscy…
He,he…Sprytne!
Dwukrotni mistrzowie olimpijscy.
I to jest material na ponad dwugodzinny film-program.Nawet na wp. co jakis czas,potrafią cos z tego wykroić.
A telewizja,kur…[nie bedę sie wyrażał ]
To, że Ty to wiesz, to ja wiem bez cienia wątpliwości.
Ale, kuźwa, takim ludziom należy się pamięć, o takich ludzich młodzież powinna wiedzieć, tylko ja się pytam, skąd? Z rolnik szuka żony, z big brodera, z trudnych spraw i takich podobnych bzdetów? Tfu…!!!
O w mordę, ramki się nie spodziewałem…
I tu dochodzimy do sedna bo tvp nie ma klekotac po proznicy tylko ma ustawowy obowiazek w pelnieniu misji.A sport traktuje z pogardą!
Bo aktem pogardy i to bezwzglednej,jest seria wyzej wymienionych programów.To cos co obraża nawet średnio rozwinietego widza a przy okazji kupuje czerń jako elektorat.
Telewizja Maciusia Szczepańskiego,choc technicznie dosyć prymitywna,ograniczona cenzurą,pewnych rzeczy jednak nie robiła…
Ta nasza tvp od 89 nigdy nie osiągnęła wysokich lotów, ale pis ją skundlił dokumentnie.
Zapewne pamietasz gdy okazalo sie ze mozna nie znać Szewińskiej…
Spotkalem w Anglii 35 letniego mniej wiecej faceta z Gdanska ktory…nigdy nie slyszal o Klossie…
To są dla naszych pokolen,rzeczy niewyobrażalne.Oczywiscie tv nie ma sama i jedyna uczyc i wychowywać ale ma obowiazek brania w tym udziału!
Kazda panstwowa telewizja powinna miec OBOWIAZEK traktowac jako jedną ze swych wytycznych,tytuł-haslo,“Ocalić od zapomnienia”!
Tymczasem preferuje się wydawanie jakichś skrzeków o nazwie disko polo…
Starczy.Nie wywoluj wilka bo znowu bede musial zamknąć temat.
Tak jest!
A wracając do tematu…Wystarczy wspomniec dwa,wyjatkowe dokumenty by zobaczyc ze juz kiedys stac nas bylo na oryginalne i arcyinteresujące spojrzenia na sport.
"Autobus z napisem-koniec wyscigu-"oraz film Waltera o meczach Górnika z Romą.
Znam oba. Jest też dokument o Stammie zrobiony jeszcze w PRL, trochę słabo, moim zdaniem, ale zawsze. A co ostatnio powstało w temacie?
Ten film o Stammie byl kiedys reklamowany w PKF ale chyba nie widzialem.
Ostatnio?
Trudno…Nie przypomne sobie.
Natomiast przypomnialem sobie świetny film o Hubercie Wagnerze.Zdaje sie,zatytułowany,“Kat”.
Też z dawnych czasów. Podkreślam, że dziś nie trafiłem na nic podobnego. A mamy przepiękną historię sportu.