Jestem wielka: komplet!
9/10
Krowę z kozą pomyliłem.
Można i tak…
Przyjemny i nie trudny quiz. Dobrze mi szło póki nie potknąłem się o Łuk Erosa więc 9/10.
To jest niby tej Amaltei?
Też się na nim prawie wyłożyłam Już mi ręka szła na zaznaczenie całkiem innej odpowiedzi. Czasem jednak zaznaczam wbrew sobie jakby coś, co w jakiś sposób wydaje mi się dziwne lub jakby niepokojące i sama nie wiem, dlaczego. Teraz też tak było.
Rog obfitosci to jest.
W ikonografii najczesciej zlote monety lub towat niegdys niedostepny na przednowku jak np. swieze egzotyczbe owoce. Ale jak komus zanarzy sie stek z frytkami i butelka wina? Przeciwwskazan nie ma.
Do piwa tez sie nada.
Właśnie pytałem czy to jest róg kozy Amaltei będącym pierwowzorem rogu obfitości.
Właściwie symbolem obfitości. I tu musiałbym przytoczyć całą tę historyjkę o tem, jak Kronos konsumował swoje potomstwo, które miał z matką ziemią - Gają. On spożywał własne dzieci bo wiedział, że któreś z nich zabierze mu władzę. Gaja schowała zatem nowego bobaska, Zeusika i dała w opieką owej Almatei, która się Zeuskiem opiekowała. No i jak Zeusiczek podrósł, to miał parę w łapach niepomierną i niechcąco ułamał opiekunce jednego roga. Potem coś tam po bosku poczarował i no i ten róg stał się owem rogom obfitości dóbr materialnych wszelakich.
quizu o bajkach nie mogłam ominąć - 100% dobrze.
Będę musiał przywalić quiza z mitologii germańskiej albo z fińskiej Kalevali przepytać…
Że słowiańskiej już kiedyś wstawiłem
Pamiętam.
Prawdę mówiąc, o słowiańskiej nie mamy takiej wiedzy, jak o innych.
Bo Słowianie niepiśmienni byli?
Z tym brakiem pismiennosci to roznie bywalo na calym swiecie.
A biorac poprawke na zamilowanie kaplanow wszelkiej masci do niszczenia spuscizny kulturalnej po poprzednikach? Palenie “ksiazek” i bibliotek to nie wynalazek Hitlera, a nawet nie cesarza Qin.
Zaproszenie przyjęłam,ale w Grecji nie byłam i nie wiem, czy będę…
Swoją drogą to jaki taniec najchętniej wykonują mężczyźni,gdy już nieco w czubie mają?
- YouTube ?
Nie ma żadnych przekazów, że mieli swoje pismo.
Ci madrzejsi mogli sie posilkowac zapisem cyrylica czy alfabetem rzymskim. W najgorszym przypadku runami. Przenikanie kultur nie jest zjawiskiem nowym.
Choc w mniejszych spolecznosciach zwykle wystarczy dobrze dopracowany przekaz ustny.
Moze wsparty jakimis ideogramami dla nas zupelnie niezrozumialymi?
Ale to takie dywagacje poparte raczej obserwacja innych społeczności, nie dowody. Rownie dobrze mozna powiedzieć, ze druidowie byli kosmitami i do tego telepatami.
To jak zachowały się te przekazy o Stwiatowdzie, Welesie, czy innych zjawach?