Bohaterscy Ukraińcy

Jak macie ochotę poczytać na temat ich obrony UE i UA proszę. Oczywiście są wśród nich tacy którzy walczą ale…

Jak by kto pytał to Interia od początku wojny ich gloryfikowała.

1 polubienie

no i co w zwiazku z tym?

2 polubienia

Że z nich obrońcy jak z koziej dupy trąba.

1 polubienie

W Polsce tylko niecałe 25% ludzi deklaruje że będzie bronić ojczyzny z bronią w ręku

4 polubienia

“Mamy sześć milionów ludzi, którzy postanowili nie przekazywać swoich danych Terytorialnym Centrom Poboru”

Mieli komfort wyboru, świadczący o całkowitej dezorganizacji sił obronnych kraju w kwestii zasobów i rezerw. Powstanie terytorialnych Centrów Poboru w sytuacji, gdy zagrożenie już powstało, generuje takie postawy potencjalnych żołnierzy i nie można się temu dziwić.

W Polsce jest to uregulowane. Są rejestry mężczyzn i kobiet zdolnych do służby i państwo w przypadku zagrożenia nie będzie prosić, by poborowy się sam zgłosił. Państwo przyjdzie do domu poborowego i z korzeniami wyrwie go z jego strefy komfortu.

Na Twoim miejscu już bym się bał.

.Ku chwale Ojczyzny.

Spocznij

4 polubienia

Sorry, ale takie deklaracje można sobie w buta wsadzić.
Regulują to zapisy Konstytucji RP i okolicznych ustaw w zakresie obowiązku obywatela do obrony ojczyzny.
Artykuł 85. Punkt 1. Obowiązkiem obywatela polskiego jest obrona Ojczyzny.

Nie pytaj, co państwo może zrobic dla ciebie. Zapytaj, co Ty możesz zrobić dla swojego kraju. JFK.

3 polubienia

Zupelnie nie rozumiem mierzenia jedna miarka wszystkich Ukraincow.Na jutubie mozna poogladac sobie pogrzeby ukrainskich zolnierzy i ludzi kleczacych wzdluz drogi oddajacych hold obroncom poleglym za kraj,
W ogole takie sformulowanie o koziej d… jest nie tylko w tej sytuacjiprzejawem skrajnie prymitywnego podejscia i pogardy, ale i zacietrzewienia. Dla mnie przynajmniej.
Tymbardziej, ze w sytuacji naszego kraju powinnismy sie modlic, zeby tamten kraj nie upadl.

2 polubienia

Tak wiem ale z nas nikt nie robi bohaterów. Sam nie stanę z karabinem bo swoje już odsłużyłem.

Więc w czasie wojny idziesz walczyć czy nie? Ale uczciwie.

Pobożne życzenia.
Myślisz, że włożono w Ciebie kupę kasy, kaszą przez kilkanaście miesiecy Cię karmiąc, tylko po to, byś miał wojskowość z głowy?
Wyszkolone rezerwy tworzono i w razie W te zasoby zostaną bezlitośnie wykorzystane.
W razie W nabyte podczas słuzby wojskowej umiejętności przypomna Ci w ciagu dwóch dni. Bez obaw.

W stanie wojny panstwo ma prawo nie tylko sięgać po zasoby ludzkie. jak będzie potrzeba, to sięgnie po samochód, koparkę, worek kartofli i dwa kurczaki biegające po podwórku.
Bezlitośnie. Bez konsekwencji i ekwiwalentów.

4 polubienia

Mam status bezpaństwowca, więc trudno stwierdzić jakąkolwiek orientację.

1 polubienie

Ale powiedz odpowiedz. Czas gdy byłem w wojsku był niczym i nie nauczyłem się nic.

Przecież powiedziałem. Twój pobyt w wojsku był swoistym tworzeniem rezerw przez państwo polskie w przypadku W.
Bardzo dobrze, że się czegoś nauczyłeś. W razie W po krótkim przypomnieniu nabytych umiejętności, od razu na front. Bez utraty czasu na jakiekolwiek szkolenia.
Bo po co szkolić kogoś już wyszkolonego.
Life is brutal.

i vice versa :rofl:
1 polubienie

Tak po ludzku to pewnie swojej wioski bronic bedziesz?
A generalnie niestety ta wojnapokazuje słabość Ukrainy w kwestiach oderwania sie od kolchozowego sposobu myslenia.
A Putin zagral na nosie Trumpowi i eskaluje żądania…
Juz nie tylko Ukraina?

1 polubienie

Przestancie panikowac. Zanim ten przesmyk suwalski zajma albo Finlandii trzeba bedzie bronic jest jeszcze pare miesiecy/lat.

1 polubienie

Nie będę stawiał oporu w obronie mojej wioski. Jestem agresywnym pacyfistą :upside_down_face:

Tak po ludzku, to drażnią mnie takie prowokacyjne nagonki, wysyłające innych na rzeź, podczas gdy samemu przegląda się Netflixa z popcornem w ręku.

3 polubienia

To chyba każdy tak ma?
Łatwo się patrzy na ekran laptopa.
Nieco gorzej na dzienniki i inne doniesienia pokazujace skrzeczaca rzeczywistość nie tylko ukraińską.

2 polubienia

Już sam fakt sięgnięcia przez Rosję po zasoby ludzkie z Korei Północnej swiadczy, że Rosja jest wykrwawiona. Braki w mięsie armatnim, sprzęcie i rezerwach. Tego nie da się nadrobić w dwa miesiące.
Ukraina też na oparach jedzie. Tylko Ukraina ma respirator w postaci Europy i Ameryki, podtrzymującą ją przy życiu.

2 polubienia

To uzbrojenie. Ale ludzie? Tez trzeba ich przeszkolic jak te respiratory obsługiwać. No i do tej pory atakow bezposrednio w glebi Rosji niewiele i raczej pokazowki…
Ale to się może zmienić.

Tylko Ukraina skutecznie to sprzedaje.

1 polubienie