Okk
Ja już nie będę pisać co robię bo mi się nie chce…pisałam o tym na pytamy.
Mogę jedynie przypomnieć, że segregując śmieci plastik przed wyrzuceniem należy umyć, inaczej śmieci nie nadają się do recyclingu i idą do spalarni, a dym to też przecież syf.
Produkty do recyklingu w ogóle powinny być przynsjmniej w miarę czyste, bez np. śladów tłuszczu. I że do plastiku ma iść sam plastik, a nie produkty zawierające plastik+inne tworzywa przyczepione trwale (niby oczywiste, ale jednak nie, np. mojej mamie to całkiem niedawno tłumaczyłam), a do papieru nie nadaje się barwiony, lakierowany papier.
A spalarnie śmieci to akurat mega fajna inicjatywa, przecież to zupełnie co innego niż wrzucenie pełnej pieluchy do pieca w domu na rozpałkę. Warunki spalania są konktrolowane i dobierane pod to, co konkretnie się spala.
Tak bo są filtry, ale nie są w 100% eko. Poza tym później wszyscy krzyczą dlaczego sprowadzamy śmieci plastikowe z Niemiec - no dlatego, bo nasz plastik w ponad 70% nie nadaje się do recyklingu, a zakłady nie będą stały bezczynnie.
Był kiedyś o tym olbrzymi artykuł, zresztą niejeden.
Dodam, że ostatnio czytałam w jakimś artykule (nie pamiętam źródła), że 93% plastikowych odpadów nie idzie do recyklingu. Albo się nie nadają, albo to się nie opłaca (produkcja nowego plastiku przy większości jego rodzajów jest tańsza niż recykling będącego w obiegu).
A może i tyle, ja to czytałam z rok temu może i dobrze nie pamiętam, ale wiem że było to na pewno ok lub ponad 3/4, bo sama byłam zdziwiona.
A może liczba się zmieniła…
No bardzo przeżywałam jak zginął ostatni żółw słoniowy
Bardzo przeżywam nawet jeśli to nie jest wymierający gatunek, a ktoś zrobi krzywdę zwierzakowi, jak ostatnio zastrzelenie bocianicy…albo nie pomoże tam, gdzie mógłby pomóc.
I dlatego ja piwo piję tylko ze szkła, nigdy z plastiku.
Tak sobie myślę że ludzie sami siebie nawzajem nie potrafią szanować, różnym nacjom przypinają różne łatki, nie widzą poszczególnych ludzi w tłumie…to dlaczego mieliby szanować zwierzęta, środowisko flory. Niektórzy ludzie są po prostu butni.
Ja też ale z innych powodów hahaha
no niestety…skałę nie serce mają