Możecie spać spokojnie. Jeśli chodzi o obietnice Tuska, to wiecie jak jest z realizacją. Nie będzie żadnych Igrzysk.
No i dlatego obiecał.
Na razie temat bedzie elementem lansu Trzaskowskiego. Byle mowili…
Jest zasada, że nie daje się organizacji Igrzysk dwa razy z kolei na tym samym kontynencie. Jeśli prawdą jest, że Niemcy wezmą '36 to oczywiście Bingola ma rację, 2040 odpada.
Rację to mamy wszyscy, że to jest obiecywanie gruszek na wierzbie.
55 km - Niewiadoma 11.
Moze w koncu naucza sie prawidlowo wymawiać jej nazwisko???
Lewandowskiego juz wiedzą jak.
A dzis Katarzyna Niewiadoma wygrala Tour de France. Brawo!
Gdzie diabeł nie moze tam babę pośle.
Ostatnio dziewczyny (o ile im babochłopa nie podeślą) idą jak burza.
Przesledzone i opisane w temacie tenisowym…Tak wyszło…Nie będziemy przecież pisać co chwile nowych tematów sportowych.To zostawmy specom od"polityki".
Przecież politycy muszą jakąś głupotę rzucić w eter, żeby się ludzie ucieszyli i nie myśleli, np.o wypadku na Woronicza i o tym, że od 2017r. był znany ewentualny tragiczny scenariusz (że do śmiertelnego wypadku dojdzie).
Pytania mazna posegregowac pod wzgledem tematycznym. Tenis, kolarstwo, lekka atletyka, rozne rodzaje piłki, inne i porządek będzie…
To akurat nie o sporcie. A indolencji tzw. wymiaru sprawiedliwości.
Bardziej chodzi o to by wchodząc na forum, nie było widać tylko sportu.Takie “zatykanie” miejsca jednym jedynie tematem, nic dobrego nie wnosi.
Przedtem narzekales na polityke.
A forum jest tak skonstuowane, ze pokazuje najnowsze wpisy.
A, ze ostatnio w temacie sport panuje nadaktywność?
Czy ja wiem? Przez ostatnie 20 lat Polska wykonała naprawdę duży skok cywilizacyjny i infrastrukturalny. A co będzie za następne 20? Przy mądrych, niepopulistycznych rządach dogonimy niektóre kraje zachodniej Europy, które takie igrzyska już organizowały. Do 2040 roku ma być w Warszawie 5 linii metra, dwie duże hale sportowe, wiele innych obiektów. Na brak hoteli juz teraz trudno narzekać. Komunikacja jest doskonała. Autostrady i ekspresówki w budowie, za 10 lat dopną system transportowy w całej Polsce. Powinny byc juz koleje dużych prędkości i CPK, jakkolwiek będzie on wyglądać. Tylko stadion trzeba, niestety, wybudować od nowa. Obecny za mały i bez bieżni, na IO się nie nadaje. Dwa sie nie utrzymają w stolicy, trzeba by ten rozebrać i postawic nowy, większy w tym samym miejscu.
No nie wiem, czy w tak duzym mieście nie ma miejsca na dwa stadiony?
I czy musi to byc uniwersalny do wszystkiego?
Co do rozwoju kraju?
Wszystko ładnie, ale dlui treba będzie spłacać.
Nawet jesli tej olimpiady nie będzie to i tak jakiś cel tego rodzaju nie zaszkodzi. A fakt 20 lat to niby dużo, ale w planowaniu mało.
A tak na marginesie? Organizować to będzie Warszawa czy cała Polska?
Czy ja wiem? Igrzyska w Paryzu kosztowały 6-7 mld euro czyli jakies 30 mld zł. A prokuratura i Krajowa Administracja Skarbowa prowadzi obecnie kilkadziesiąt postępowan w celu wyjasnienia gdzie za poprzednich rzadow zniknęło z kasy państwa ok 100mld zl.
Żeby cos zorganizowac to trzeba zainwestować.
Owszem wsiąkło ponoc 100, doliczajac długi jakie zaciagnela Polska na populistyczne fanaberie przez ostatnie 8 lat? Może byc kłopot z uzyskaniem kapitału na rozpoczęcie.
Bo odzyskanie tego co przebalowano lub podarowano “wybranym podmiotom” moze byc ciężkie i trwać długo.
A poza tym? Czy na olimpiadzie się zarabia?
Madryt pomimo kilku podejść organizatorem nie został, ale same przygotowania i inwestycje “na poczet” w ogolnym rozrachunku procentują.
Inna sprawa, ze budżet to ta termitiera ma jak niejedno panstwo.
Zresztą ostatnie miasta olimpijskie miały podobnie.
No ja może dożyje i jeszcze cos tam będę kontaktowac za 20 lat? Decyzję zostawiam młodszym…
Wszystko się zgadza ale obiektów sportowych po prostu NIE MA.
Mamy troche stadionów ale bodaj na 2,da się bez wstydu organizować lekka atletykę…O torach, trasach czy halach nie wspominam bo nawet jeśli są,sa za małe na imprezy tej rangi.