Pytanie raczej retoryczne bo odpowiedz nasuwa sie sama,zaraz po przeczytaniu wstepniaka.
Przy okazji,interesujące wciąż jest to,dlaczego akurat w Zimbabwe,od wielu lat,w zasadzie od wygnania Joshuy Nkomo,rodzą sie wszystkie najgorsze wzorce rządzenia…
Oczywiscie nie tylko tam…Dzisiaj mamy bardzo dobry moment aby wykazywać,co oznacza wladza w Afryce.Temat na grubszą opowieść,równie ciekawą co przerażającą…
Wystarczy wspomnieć Psy wojny,Forsythe’a by zauważyć że nic się nie zmieniło.
Wystarczy przywołac opisy “walk” przedwyborczych z Nigerii,wg.Kapuścińskiego…
Ciekawi mnie także coś innego.
Ty wskazujesz na Zimbabwe…
Mój"ulubieniec",Żakowski,upiera sie przy straszeniu Iranem…
Czyli,gdy to jest przydatne,wiemy gdzie w świecie jest najgorzej…
Bo najpierw newsołapy musza znac angielski i wiedziec gdzie jest Zimbabwe.
A poza tym ? Cenzure zastapila “autocenzura” a o posade pismaka w gadzinowkach wykupionych przez Orlen trzeba dbać.
Zresztą w Izreaelu też rzad usiluje sie sam wyżywić
Ale jakoś tak jednak Japonia i Chiny są miej egzotyczne. Choć gdyby tam wprowadzono coś takiego jak w Zimbabwe to nie bardzo by mnie to zdziwiło. Obawiam się, że w naszym kraju też wiele ciekawych rzeczy się dzieje i wydarzyć się może, zwłaszcza przed wyborami.
A może nie doceniam Zimbabwe bo porządny kawałek państwa.
Poprzedni prezydent (obalony przez pucz obecnego) tez przeszedl ciekawa drogę. Walczyl o wolnosc Zimbabwe i zjednoczyl kraj (a tam jest cos z 7 czy 8 języków oficjalnych, krorymi posluguje sie blizej nieokreslona liczba plemion i klanow), pod koniec stal sie dyktatorem. Ponieważ byl nieuwazny dal sie wygryźć przez swojago vice-. I tak mial duzo szczęścia, ze nia dal szyi na miejscu, co byloby zgodne z afrykanska tradycją, a pozwolono mu wyemigrowac. Zmarl w Singapurze.
Japonia to inna kultura - czasem można trafic na filmiki jak w tamtejszym parlamencie potomkowie samurajow biora sie do bijatyki
A Chiny? Maja swoja demokracje. Jeden gada a reszta demokratycznie slucha.
To juz trzeba byc chyba ekstremalnym głoopkiem.Zimbabwe a wcześniej Rodezja,nie schodzi z frontowych doniesień afrykańskich,od sytuacji na kilka lat PRZED obaleniem apartheidu.
W Zimbabwe cenzura istnieje bez przerwy,bez wzgledu na rząd.I jest to cenzura dotycząca nie tego co sie pisze ale tego co w ogóle ma szanse się ukazać.
Kraj dziczeje w oczach a przeciez byl moment powrotu zgody Nkomo i Mugabe.Ten drugi to jednak pospolity zbir ,coś w rodzaju afrykańskiego putina ale z maczetą i w kapturze czarnego ku klux klanu.
I tacy dzisiaj rządza przynajmniej w 1/3 państw,zwanych niepodległymi…
Dodajmy ze Zimbabwe bylo jednym z najlepiej rozwinietych krajów Afryki a sam apartheid datuje sie praktycznie od rzadów I.Smitha czyli od lat 60-tych XX w. I nawet jesli zmieniające sie co chwila,wybory politycznych opcji nie wprowadzają anarchii to zawsze można"liczyć" na tarcia plemienne.Lub tradycyjny zamach stanu wojskowych…
Skąd Wy to wszystko wiecie. Ja o Afryce wiem, że jest tam RPA gdzie były mistrzostwa stea świata. I wiem jeszcze, że był Lumumba ale to dlatego, że jest taka ulica w Wawie. Pod warunkiem, że Lumumba był Afrykańczykiem. Sprawdzę to.
A o czym ja piszę?
Kolego, j troche z newsolapami do czynienia mialam i mam.
Nie pisze o dzinnikarzach. Ktorych ostatnio jak na lekarstwo.
Ale zapytaj takiego łebka o historie tamtej czesci swiata to moze z duzym trudem skojarzą Mandele, pewne kregi tego czubka Walusia?
Dla polskiej biezacej polityki wazniejszy jest Tusk jako kaszubski
Smętek lub Purtk . I napuszczanie pirewszego sortu na europejska V kolumna i wyciaganie zaszlosci sprzed lat? Kazdy z nas ma jakas zaszlosc w rodzinie, straty czesto sie nakladaja od obozow koncentracyjnych po gulagi? I wiele innych zawiłości?
Czemu ma to sluzyc? Ja najmlodsza nie jestem, ale dla mnie wielu ludzi mlodych jest juz mentalnymi starcami. Swiata to nie ogarnia, a juz chce swojego?
Takigo ze wpomnien pradziadka, coto go widlami na Wolyniu? Akurat ja z tych, co by mnie na swecie nie bylo gdyby nie “dobrzy” Ukraincy. Wyprowadzili mojego dziadka z rodzina przez pola. Co bylo pozniej to tez temat na inne opowiadania przy beczce okowity gdanskiej golwasser
W kazdym razie alrgicznie reaguje na szczucie - czy to beda ludzie, czy zwierzeta.
A wtacajac do tematu?
Afryka ? Jej mieszkancy? Moze w ogole zanim zaczniemy sie zabijac porozmawiajmy?
A wlasnie czy film The lnerpreter czyli Tlumaczka (ja to oglądałam w wersji dubbingu hiszpanskiego) nie ma czegos wspólnego z tamtym swiatem?