To plus dwieście kawałków, i może być twój…
Wolę Alternatywy 4.
Jak by je można jeszcze ulepszyć, ale nie podnosząc ceny?
Nie może być drogi, skoro ma być tani…
Okna na jedną stronę nieco utrudniają wentylację, bo nie da się zrobić przeciągu. Czy to wpływa na twoją ocenę?
Ma to cos w rodzaju sieni/ przedpokoju? Bo takie bezpostednie wejscie z ulicy do fomu bywa przy paskudnej pogodzie delikatnie mowiac niekomfortowe.
Co mogłoby podnieść twoją ocenę jeszcze bardziej, pod warunkiem że nie podnosi również ceny?
Wentylacja pionowa i wyciag w kuchni i lazience
Malutki przedsionek, akurat taki żeby weszła szafka na buty i wieszak na kurtki - spokojnie się zmieści.
Uważam to za minimalny standard, niewart nawet wzmianki… Poza tym jest chyba wymagany przez przepisy budowlane, więc i tak by musiał być.
Nie ma opcji, nie zawsze chodzi o to żeby bylo tanio. Dom to miejsce naszego życia i męczenie się nie ma sensu
Ja to niestety jesli chodzi o to co jest standardem a co nie to do konca sie nie orientuje. Widzialam takie rozwiazania zagospodarowaniapowirzchni, ze dlugo trzeba by myslec i to abstrakcyjnie, zeby tak zrobic. Ale czesto okazywaly sie byc funkcjonalne.
Dom z jedną łazienką i bez maleńkiego ogródka i tarasu ? Odpada, to już w bloku wolę mieszkać.
Ja bym chciał tanio… nad oceanem. Cały rok pogoda. Ogrzewać nie trzeba… Taki plan
To tzw. szeregowiec. Ja osobiscie tez wolalabym bez tej bieganiny po schodach😁
Bez ogrzewania nad oceanem? Chyba Indyjskim i w strefie subtropikalnej?
I dlatego Polska żąda dostępu do oceanu!
U mnie w mieście sporo takich dzielnic z szeregowcami , tyle , że mają okna z przodu i tyłu domu , jest spory podjazd plus garaż , za domem ogródek .
Gdyby mi ktoś taki dom dał w prezencie , to jakoś zniosą brak łazienki na parterze, kredyt i bym na taki nie wzięła.
Nie ma nic za darmo. O ile więcej wolałabyś się męczyć w pracy, żeby móc się nie męczyć w domu?
To może park z placem zabaw w ramach osiedla? Domy i tak by stały ciasno obok siebie, miejsce się znajdzie.
Szeregowiec…
Nie jestem miłośnikiem schodów.
Domy parterowe są niewiele droższe. Prostsze w konstrukcji.
No potrzebują sporej działki - to też czasem kosztuje.
Nie jestem też zwolennikiem małych pokoików. Zbudowałem w życiu trochę domów. Niestety 95% z nich było własnie zaśmiecone takimi klitkami. Ludzie wychowani w bloku nie potrafią widocznie inaczej…
Jesli chcesz wiedzieć to moim zdaniem optymalny dom ma:
- kuchnię z jadalnią (to centrum domu) tu też mogą goście usiąść, jest duży stół , starczy 20 m2
- pokój wypoczynkowy (nie nazwałbym go salonem) - z kominkiem jak ktoś lubi, ew. TV - sofa, fotele, biblioteczka - też 20 m2 starczy
- minimum 2 sypialnie - po 12 m2 każda
- 2 łazienki
Czyli ok. 75 m² i jest komfortowy dom…