Mówicie partnerom, przyjaciołom, znajomym, pracownikom że robią coś dobrze? Doceniacie ich? Chwalicie? A może szczędzicie im pochwał, żeby nie popadli w samozachwyt? Albo też sygnalizujecie tylko uchybienia, bo dobre zachowanie, dobrą pracę ,uważacie za standart?
Tak.
Czasem zauważam, że nie chwalę i wtedy nadrabiam straty, przechwalając
Chwalę ale krytyka wychodzi mi lepiej.
Mam duże wymagania względem ludzi.
Jest to jedna z najwiekszych przyjemnosci jakie sobie wyobrazam.Uwielbiam patrzec na czyjes sukcesy,powodzenie,udane posuniecia.I uwazam ze nalezy chwalic i mowic o tym glosno.
Chwalę moich bliskich,doceniam i dziękuję też.
Tutaj na ogół chwalę.
Sprawia mi radosc jak mam do tego powód!!!
Czasem chwale nawet obce osoby. Kiedys widzialam bardzo starsza panią w sklepie - ale tak pieknie gustownie acz skromnie ubrana i uczesana ze musialam jej to powiedziec. A ona bardzo sie ucieszyla
W Polsce tylko rodzinę chwalę, bo inni jakos do pochwal podchodza podejrzliwie
No to mamy ceche wspolna. Ja takze. I nie tylko sukcesy chwale. Na przyklad zona brata - imponuje mi jej spokoj, pogoda ducha i to ze zawsze powoli bez pospiechu - wszystko potrafi zrobic na czas a jeszcze ma chwile dla siebie. Podziwiam ja i mowie jej to.
na ogol chwale
Podziwiam, mam wielki szacunek i potrafię to powiedzieć danej osobie. Chodzi o ludzi, którzy bardzo dobrze i rzetelnie oraz uczciwie wykonują swój fach. Obojętnie, jaka dziedzina.
Oczywiście, potrafię bez ogródek pochwalić każdego człowieka, gdy uznam, że na to zasługuje.
Tak. Zawsze, nawet do przesady. Oczywiście wtedy, gdy jest powód nie dla przypodobania sobie. Każdy powinien tak robić.
Staram się. Prywatnie robię to często. W pracy jestem oszczędna w jakichkolwiek słowach, nie krytykuje raczej, a chwale jak coś naprawdę jest wyjątkowo dobrze zrobione. Doceniam dając premie, ale nie gadam raczej o tym
To tez jest sukces.Byc moze przeszla dluga droge by osiagnac ten stan.W kazdym razie osiagnela cos o czym inni nawet nie marza bo nie sa tym zainteresowani…I jesli jej sie udaje tak zyc to jest to wielki sukces.
Chwalę. Pochwały podnoszą samopoczucie!