Chyba dobra wiadomość dla panów? Kolonoskopia

Bez bólu, dietek wstępnych itp. Chyba że to fake…

KLIK

Już o tym kiedyś czytałam, ale wiesz ile takie badanie będzie kosztowało?
Dlaczego, tylko dla panów? Dla wszystkich, którzy borykają się z chorobami jelit.

1 polubienie

Ano masz rację. Tylko dla wybranych…

1 polubienie

To już jest od dawna tyle że drogie i stosowane w prywatnych klinikach. Ja jeszcze nie miałem tego badania ale wiem że po 50tce każdy chłop powinien zrobić. Nie dam się jednak zgwałcić przez oko węża. Wolę zapłacić i łyknąć pigułkę.

1 polubienie

Przy obecnym stanie techniki, powszechności elektroniki i kamer, metoda ta wcale nie musi być droga. Inna rzecz że łatwo na takiej nowatorskiej metodzie zarobić naliczając nienależne kwoty.
Kolonoskopia wcale nie musi być kłopotliwa i bolesna. Miałem taki zabieg przeprowadzony w przychodni, w sedacji. Przygotowanie czyli 1-dniowa głodówka i picie dużej ilości wody zrobiłem w domu. Nazajutrz zgłosiłem się w przychodni a po 1,5 godziny już wychodziłem cały i zdrowy.
Wariant drugi - na oddziale szpitalnym. 1.dzień - przygotowanie, 2. dzień - zabieg też w sedacji, 3. dzień - wypis.

1 polubienie

Tak tez sobie pomyślałam…ale nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów.

Ale to podobno BOLI!!!

Sedacja to jest rodzaj płytkiego uśpienia. Poza tym dodają do tego środka coś na amnezję. Jeśli więc nawet poczujesz jakiś ból, albo się obudzisz w trakcie, to nic nie pamiętasz. O tym że się obudziłem w trakcie zabiegu dowiedziałem się od pielęgniarki po wszystkim. Tak więc NIC NIE BOLI. :blush:
Są niestety jeszcze ośrodki w których przeprowadzają badanie “na żywo”.

1 polubienie

O jej…

Sedacja inaczej uspokojenie – obniżenie aktywności OUN za pomocą środków farmakologicznych bez wyłączenia świadomości (możliwe jest jednak częściowe jej ograniczenie).
W takim wypadku podawane są leki z grupy benzodiazepin, jak np. midazolam znany pod nazwą dormicum.
Nie otrzymujesz leków na amnezję, te leki działają uspokajająco i nasennie.

1 polubienie

To kolonoskopia booli? Xd

1 polubienie

Tak boli bez odpowiedniego zabezpieczenia.
Chociaż znam osoby, które bez znieczulenia miały wykonywany ten zabieg i mówiły, że nie boli.

1 polubienie

Mimo wszystko już chyba jest to lepsze niż a
Gastro czy bronchoskopia… Jak byłem mały to miałem bronchoskopia ale mnie uśpili… xd

1 polubienie

Miałam gastroskopię i to zależy kto robi, bo za pierwszym razem myślałam, że mnie uduszą, a za drugim razem sielanka.
Taką gastroskopię mogę mieć co tydzień.

Ale to musi być fatalne uczucie jak ci cos tak wchodzi…

Trochę boli gardło i masz odruchy wymiotne, jak rusza wziernikiem, poza tym spoko.
Nie ma przygotowań jak do kolonoskopii, gdzie pijesz duże ilości płynów, żeby oczyścić jelita.

Ja bym w życiu na to nie poszedł… :rofl:

1 polubienie

W Niemczech miałem dwa razy kolonoskopię, raz badania, drugi raz zabieg. Oczywiście z sedacją, zero problemów i bólu.

1 polubienie

Jakbyś musiał to byś poszedł :joy:

1 polubienie

Mojej znajomej robili “na żywca” i mówiła, że nie bolało.